MAZLUM-DER'den Cizre raporu: Hendek de sokağa çıkma yasağı da yanlış

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Eylül 22 2015
Sırnak'ın Cizre ilçesinde 8 gün uygulanan ve 21 kişinin hayatını kaybettiği sokağa çıkma yasağıyla ilgili MAZLUM-DER'in hazırladığı rapor açıklandı. Raporda, hendek kazıp özyönetim ilan eden PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'nin yaptığının da hükümet tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edilerek kolektif cezalandırma yönteminin de yanlış olduğu vurgulandı.
Sırnak'ın Cizre ilçesinde 8 gün uygulanan ve 21 kişinin hayatını kaybettiği sokağa çıkma yasağıyla ilgili MAZLUM-DER'in hazırladığı rapor açıklandı. Raporda, hendek kazıp özyönetim ilan eden PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'nin yaptığının da hükümet tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edilerek kolektif cezalandırma yönteminin de yanlış olduğu vurgulandı.

MAZLUM-DER Genel Merkezi adına Çatışma İzleme ve Çözüm Grubu tarafından hazırlanan 24 sayfalık Cizre raporunda önemli tespitlere yer verildi. Raporda, "PKK ile bağlantılı YDG-H tarafından özyönetim ilanının anayasal bir düzenleme gerektirdiği, söz konusu yasal altyapısı hazırlanmamış bu tür bir uygulamanın 'ben yaptım oldu' şeklindeki bir keyfiliği ve gerçekçi olmayan bir tutumu kaldırmayacağı ve buna rağmen uygulamada ısrarın devletin egemenlik hakkı gereği yasal şiddeti getireceği biliniyor olmasına rağmen özyönetim ilan edilen yerlerde yaşam, seyahat ve güvenlik hakkını ihlal etme potansiyeli taşıyan hendek kazılarak mayın ve patlayıcı tuzaklanması ile kamu hizmetlerinin sunulmasının engellenmesi, muhalif kişilerin kendilerini baskı altında hissetmeleri ile öz yönetim isteyip istemedikleri hususu, kamu görevlileriyle sivil vatandaşların giriş çıkışlarının denetime tabi tutulması ve bu tutumun devam ettirilmesi bizatihi hak ihlallerine sebep olmuştur." ifadelerini yer verildi.

Devletin 8 günlük sokağa çıkma yasağı boyunca tutumunun, kendi hukukuna göre suç saydığı eylemleri ve faillerini tespit ve yakalamak yerine direkt infazı amaçlar şekilde sokağa çıkma yasağı uyguladığı belirtilen raporda özetle şöyle denildi: "10 binlerce sivilin bulunduğu yerleşim alanlarına zırhlı araçlarla, ağır silahlar ve patlayıcılarla müdahale etmek şeklinde olmuştur. Kollektif cezalandırma kategorisinde değerlendirilecek olan bu tutum açıkça en temel hak olan yaşam hakkı dâhil birçok hakkın ihlaline sebep olmuştur. YDGH tarafından sivil alanda çatışmalara girilmesi, çatışmalarda patlayıcı ve roketatarlar kullanması sivil ölümleri başta olmak üzere birçok hakkın

Bu haberler de ilginizi çekebilir