MEB'in zorunlu rotasyonu 15 yıla çıkarmasına eğitimcilerden tepki


Milli Eğitim Bakanlığı, seçim sonrası yeni bir hükümet kurulmamasına rağmen 4 Temmuz`da MEB Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklik ile rotasyon süresini 15 yıla çıkardı.

Hafta başından itibaren aynı eğitim kurumunda 15 yılı dolduran öğretmenlere okul yönetimleri tarafından, cep telefonu mesajı gönderilerek 'gerekli iş ve işlemler için okul idarelerine başvurmaları' istendi. Okullara bugün gönderilen yönerge ile bu durumdaki öğretmenlerin tespitinin 13 Temmuz günü mesai bitiş saatine kadar tamamlanması gerektiği belirtildi. Yönetmelik değişikliğine eğitim camiasından tepki geldi.

Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Tarık Kaya, yaptığı açıklamada 7 Haziran seçimlerinin üzerinden bir ay geçmiş olmasına rağmen hükümetin kurma görevinin verilmediğini anımsattı. Buna karşın AKP hükümetinin bütün bakanlıklar ve kamu kurumlarında olduğu gibi, Milli Eğitim Bakanlığı'nda da hukuksuz 'yangından mal kaçırırcasına' aceleci davrandığını belirten Kaya, bakanlığın tasfiye edilen okul müdürlerini görevlerine iade eden mahkemelerin kararlarını da uygulamadığını ifade etti. Bakanlığın mevcut okul müdürlerini değiştirmek için telaşlı bir acelecilik içinde olduğuna dikkat çeken Kaya, eğitim ile ilgili yönetmeliklerde yapılan tartışmalı değişikliklerin son bir ay içinde peş peşe gerçekleşmesinin dikkat çekici olduğunu savundu.

Seçimlerin ardından yeni bir hükümet kurulmamış olmasına rağmen MEB`in sanki AKP tek başına iktidarmış gibi davranmaya devam ettiğini öne süren Kaya, şöyle devam etti: "Bakanlığın yargı kararlarını yok sayması tam bir keyfilik örneğidir. Eğitim Sen`in zorunlu rotasyon uygulamasının kaldırılması, en azından hükümet kurulana kadar bu konuda herhangi bir işlem yapılmaması yönündeki talebine rağmen bakanlık, 4 Temmuz`da MEB Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yaptığı değişiklik ile rotasyon süresini 15 yıla çıkarmıştır. Öğretmenlerin tatilde olduğu dönemde bakanlığın aceleci bir şekilde zorunlu rotasyon uygulamasını hayata geçirmesi demek, ilk etapta 13 bin deneyimli öğretmenin kendi isteği ve iradesi dışında zorla sürgün edilmesi anlamına gelmektedir ve böylesi bir dayatmanın kabul edilmesi mümkün değildir.

MEB, hükümetin bir aydır kurulamamış olmasını fırsat bilerek ve açıkça 'şark kurnazlığı' yaparak eğitim alanında attığı adımların tamamı hukuksuzdur. Önce eğitim yöneticilerini tasfiye eden ve AKP'nin siyasal kadrolarını eğitim yöneticisi yapan bakanlık, şimdi de deneyimli öğretmenleri çalıştıkları okullardan resmen sürgün etmektedir. Hiç kimsenin hem öğretmenlerin aile yaşantısını hem de okullardaki çalışma ortamını alt-üst etmeye hakkı yoktur."

Bakanlığın 'sorumsuz' tavrına son vermesi gerektiğini dile getiren Kaya, şu ifadeleri kullandı: "Bugüne kadar attığı her adımda, aldığı her kararda hayal kırıklığı yaratan, tüm eğitim bileşenlerini öğretmenleri, öğrencileri ve velileri sürekli mağdur etmeyi adeta görev edinen MEB`in sorumsuz tavrına ve uygulamalarına bir an önce son vermesini istiyor ve bakanlığı ciddiyete davet ediyoruz. Yeni hükümet kurulana kadar yönetici atamaları ve zorunlu rotasyon uygulaması başta olmak üzere mağduriyet yaratacak bütün adımlar derhal durdurulmalıdır. Bu dönemde alınan tüm yargı kararları derhal yerine getirilmeli, hukuksuz uygulamalara son verilmelidir. Aksi takdirde yaşanan haksızlıklara ve hukuksuzluklara karşı demokratik tepkimizi göstermekten çekinmeyeceğimiz bilinmelidir."
CİHAN
<< Önceki Haber MEB'in zorunlu rotasyonu 15 yıla çıkarmasına eğitimcilerden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER