MEB ve AYM ülke eğitimine incir ağacı dikti

Dönüşüm sürecini tamamlayıp ön kayıt almaya başlayan dershaneler, ruhsat kriziyle karşı karşıya kaldı.

MEB ve AYM ülke eğitimine incir ağacı dikti

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ruhsatlara onay vermemesiyle kriz büyüdü. Anayasa Mahkemesi’ndeki belirsizlik ise eğitimcileri çileden çıkardı.

Bugün'den Nesrullah Sonay'ın haberine göre, dershanelerin kapatılması kararının ardından MEB’in açıklamalarına göre 2 bin 214 dershane temel liseye dönüşüm için müracaatta bulundu. Yaklaşık 600 kurum da temel liseye dönüş izni aldı. Geri kalan kısım ise MEB’ten onay bekliyor.

Dershanelerin büyük bir bölümü dönüşüm şartlarını yerine getirirken öğrenci alımı için ön kayıt almaya başladı. Milli Eğitim?Bakanlığı’nın dönüşüm ruhsatı isteyen dershanelere ruhsat vermemesi dershaneciler ve öğrenciler için büyük bir yıkıma yol açtı.

AYM 1 YILDIR KARAR VEREMİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), dershanelerle ilgili düzenlemeleri içeren Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun'un bazı maddelerinin iptali için Nisan 2014’te Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Ancak aradan 1 yıldan fazla süre geçmesine rağmen Anayasa Mahkemesi henüz kararını vermiş değil. Anayasa Mahkemesi’nin yapılan iptal başvurusu konusunda karar vermemiş olması sorunun daha da derinleştireceği bekleniyor.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi Anayasa’nın müteşebbis özgürlüğünügüvence altına aldığını belirterek, “Dershaneler yasasıyla Anayasa’ya aykırı bir düzenleme yapıldı. Kişiler Anayasa’nın güvencesi altında istediği işletmeyi açabilirler. Dershaneler de bunlardan biridir. Dershanelerin kapatılması yönündeki bir uygulama demokratik bir devlette asla olamaz” dedi.

SON DERECE CİDDİ BİR SORUN

İptal davasında Anayasa Mahkemesi’nin henüz bir karar vermediğini hatırlatan Hamzaçebi, “Henüz dönüşüm süreci de tamamlanmadı. Her iki konuda da bir gecikme söz konusu. Eylül ayında okulların açılacağını düşünürsek dönüşümle ilgili sürecin çoktan tamamlanmış, başvuruların çoktan sonuçlanmış olması gerekirdi. Süreçteki bu yavaşlık ağırdan alma yanlış. Bunu kriz olarak nitelendirebiliriz. İnsanlar ne yapacağını bilmek zorunda. Dershaneler dönüşecek mi dönüşmeyecek mi? Böyle bir belirsizliğin içerisinde hiç kimse bırakılamaz” diye konuştu.

KARGAŞAYA SÜRÜKLENDi

Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe: Hükümet, dershaneleri kapatırken, “Kapatmıyoruz, özel okula dönüştüreceğiz” diyerek topluma yalan söyledi. Ancak uygulama kimi dershanelerin keyfi şekilde kapatılması şeklinde hayata geçiriliyor.

YANDAŞLIK ETMEYENE YOK

Ülkemizde yaklaşık 4 bin dershane var. Büyük bir bölümünün dönüşüm başvurusu, dosyalarında hiçbir eksiklik olmamasına rağmen keyfi nedenlerle bekletiliyor. Siyasi iktidara yandaş olarak görülen dershanelere dönüşüm izni verirken, MEB yetkilileri yandaşlık etmeyenlere dönüşüm izni vermeyeceklerini dile getirmekten çekinmiyor. Hazırlık ve değerlendirme yapılmadan dershanelerin yasa zoruyla kapatılmasıyla eğitim sistemimiz tam bir kaosa, kargaşaya ve açmaza sürüklenmiştir. Çözüm diye ortaya atılan şeyler kargaşayı artırmaktan başka bir işe yaramamaktadır.

EN BÜYÜK KÖTÜLÜĞÜ AYM YAPTI

GÜVEN-DER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyyüp Kılcı: Anayasa Mahkemesi kararı gecikince gelir gider dengesini ocaktan ocağa yapan dershaneler dönüşüme başvurmak zorunda kaldılar. AYM kararı geciktirerek bakanlık yeni kayıt yapılmasını engelleyerek dershaneleri kapanmak ya da dönüşmek zorunda bıraktı. AYM birçok yönüyle Anayasaya aykırı olan kanun için iptal kararını geciktirerek iktidarın amacına hizmet etti.

ÖĞRENCİ VE DERSHANELER MAĞDUR OLACAK

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca: Bakanlık konuyla ilgili bir an önce kararını vermeli. Eylüle kalması okulların bir sene sonraya kalacağı anlamına geliyor. Yapılan uygulama başlı başına bir karmaşadan ibaret. Plansız ve programsız bir şekilde dershaneler kapatılmaya çalışılıyor. İster istemez bu durum hem öğrencileri hem de dershaneleri mağdur edecektir. Dershanelerin dönüşümünün sağlanamaması nedeniyle okullar pahalı ve kalabalık sınıflarda eğitim verecek.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Süreç doğru bir süreç olmadığı gibi sağlıksız ilerliyor. Birçok dershaneye ruhsat verildi ve temel lise oldu. Onay verilen bu okullara bakıyorum, bahçesi, oyun alanları yok. Adeta hapishane gibi binalar okula dönüştürüldü. Bunun ana sorumlusu da iktidardır. Bana göre temel lise okulların dershaneye döndürülmüş halidir. Doğru bir yapılanma olduğunu düşünmüyorum. Bunun bütün vebali de hükümete aittir.
<< Önceki Haber MEB ve AYM ülke eğitimine incir ağacı dikti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER