MEB'de bitmek bilmeyen skandallar zinciri

Türkiye genelinde bazı okullarda 8. sınıf öğrencilerinin seçmeli ders notları e-okul sistemine girilmedi.

MEB'de bitmek bilmeyen skandallar zinciri

Okul idarecileri, bu derslerin notlarını masa başında verdi. Yine naklini aldıran onlarca öğrencinin gittiği okuldaki seçmeli ders, nakil geldiği okulundaki seçmeli dersle örtüşmediği için yine puanlar müdürler tarafından gelişigüzel verildi.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nde (TEOG) yaşanan skandallara bir yenisi daha eklendi. Bir okuldan başka bir okula naklini aldıran onlarca öğrencinin gittiği okuldaki seçmeli ders, nakil geldiği okulundaki seçmeli dersle örtüşmediği için puanlar müdürler tarafından gelişigüzel verildi. Önce bir soru iptali sebebiyle geç açıklanan TEOG'da sonrasında azınlık okulu öğrencilerinin din dersinden muaf olmasına rağmen puanlarının e-okul sisteminde sıfır görünmesi Türkiye'nin gündemine oturdu. Zaman Gazetesi'nin önceki gün gündeme getirdiği 8. sınıf öğrencilerinin seçmeli ders notlarının e-okul sistemine girilmemesi ise skandalların zincirinin devamı niteliğindeydi. Örneğin, okuduğu ortaokulda okuma becerileri seçmeli dersini alan öğrenci, nakil gittiği okulda aynı ders açılmadığından o derse devam edemedi. Yıl içinde gözden kaçan bu durum, TEOG kapsamında yapılan tercih dönemi fark edildi. Okul idarecileri devreye girerek öğrencilere o derse nakil olduğu okulda devam etmiş gibi not verdi. TEOG tercihleri öncesi seçmeli derslerin boş olduğu görününce, bu öğrencilerin seçmeli ders notu yine okul idarecileri tarafından girildi. Bu şekilde not girişi yapan okul müdürlerinden biri, “Yıl içinde seçmeli ders değiştirilmediği için bir öğrencimiz nakil geldiği okuldaki seçmeli dersine bu okulda devam edemedi. Bu durum yıl içinde gözümüzden kaçtı. Ancak şimdi Milli Eğitim bizden seçmeli ders notlarını girmemizi istediği için mecbur not girişi yaptık.” dedi.

Acil ve çok önemli: Sistemi açtık, 14'e kadar notları girin

5 Temmuz Pazar günü ilçe Milli Eğitimden okullara gönderilen mesajda, okullarda girişi yapılmamış öğrenci sayıları da yer alarak “.. seçmeli ders not girişleri yapılmamış sistem tekrar açıldı saat 14.00'e kadar girilmesi Lazım ACIL VE ÇOK ÖNEMLI...” ifadeleri kullanıldı. Ümraniye Yunus Emre Ortaokulu'nda 292, Ümraniye Bilge Soyak Ortaokulu'nda 133, Tuzla Çağrıbey Ortaokulu'nda 241, Sultangazi Hacı Mehmet Cingil Ortaokulu'nda 213, Sarıyer Kumköy Ferhan Bedii Feyzioğlu Ortaokulu'nda 24, Zübeyde Hanım Ortaokulu'nda 11 ve Tuzla Cemil Türker Ortaokulu'nda da 38 öğrencinin seçmeli ders notunun sisteme girilmediği ortaya çıktı.

Eğitim uzmanları gelişigüzel not verilerek öğrencilerin puanlarında haksızlık olacağına dikkat çekti. Anafen Dershanesi Rehberlik Uzmanı Rıfat Altunsaray, bu şekilde verilen notlarla tahmini olarak puan değişiminin 0,1 ile 1,2 puan arasında olacağını belirtti.

ZAMAN
<< Önceki Haber MEB'de bitmek bilmeyen skandallar zinciri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER