MEB'den hayrete düşüren bir karar daha!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü skandal bir karara imza attı.

MEB'den hayrete düşüren bir karar daha!

Genel Müdürlük, daha önce MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 6. maddesini dikkate alarak belirlediği 5 günlük onay süresini haziranın son günü yayınladığı yazıyla 30 güne çıkardı.

1 Eylül'e kadar cevap verilmeyen dershanelerin özel okula dönüşemeyeceği söz konusuyken böyle bir kararın alınması dershanelerin dönüşümünü engelleme girişimi olarak yorumlandı. Eğitimciler, yapılan değişikliğe MEB'in onay vermesine tepki gösterdi: 

“Şu ana kadar 2214 dershaneden 1614'üne onay verilmedi. Normalde süreç çok rahat hızlı bir şekilde ilerleyebilecekken 30 güne yaymak demek bu dershanelerin dönüşümünü engellemek demektir.” MEB ise hukuksuz değişikliğe tuhaf bir gerekçe gösterdi: “Dönüşüm sonucu okul açma işlemleri başlamış olup müracaat eden kurum sayısının çok fazla olması ve diğer özel okul açılışı işlemlerinin de başlaması.”


Öne sürülen gerekçeyi akla ziyan olarak değerlendiren eğitimciler, “Eğer başvuran kurum fazlaysa neden süreyi 5 günden 30 güne çıkarıyorsunuz? Sürecin daha hızlı işlemesi gerekmez mi?” sorusunu yöneltiyor. 1614 dershanenin halen onay için beklediğini hatırlatırken şu görüşleri dile getiriyorlar: “1 Eylül'den itibaren dershaneler kapanıyor. Özel okulların kayıt takvimi ise ortada. Amaç tamamen bu kurumları lağvetmek. Yapılan değişiklik, ‘Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket etmek zorundadır.' diyen Anayasa'nın 13. maddesine aykırı.”

Eğitimcilerin görüşleri özetle şöyle:

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca: “Eğer bu süreç hızlı olmazsa birçok sıkıntı çıkacaktır. Öğretmenleri ve çalışanları işsiz kalacaktır. Bu kurumlar öğrenci alamayacaktır. Bakanlık konuyu yeni kurulacak hükümete bırakmalıdır. Burada siyaseten bir zorlama var.”

Aktif Eğitim Sen Genel Başkanı Osman Bahçe:Hükümet, dershaneleri kapatırken, “kapatmıyoruz, özel okula dönüştüreceğiz” diyerek topluma yalan söyledi. İktidar, yandaş olarak görülen dershanelere dönüşüm izni verirken, MEB yetkilileri, yandaşlık etmeyenlere dönüşüm izni vermeyeceklerini dile getirmekten çekinmiyor.”

Anadolu Eğitim Sen Genel Başkanı Cansel Güven: “Normalde muhtarları bile külliyeye toplayan Cumhurbaşkanımız ben isterdim ki dereceye giren öğrencileri Beştepe'de ağırlasın. Okul vasfını taşıyan dershanelerin ruhsatını verin ki sonra çok ağır ceza ve tazminat davalarıyla muhatap olmayın, veliyi de mağdur etmeyin.”

Zaman
<< Önceki Haber MEB'den hayrete düşüren bir karar daha! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER