MEB'den özel okullara görülmemiş yasak

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, yeni yasaklarına göre özel okullar artık TEOG, LYS ve YGS’de derece yapan öğrencilerini açıklayamayacak. Yasağa uymayan okullar kapatılacak. Hatta İstanbul’da bir özel okul yasaktan nasibini aldı

MEB'den özel okullara görülmemiş yasak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel okullara ilişkin ilginç bir yasaklama yöntemine başvurdu. Bakanlığa göre özel okullar, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG), Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) gibi sınavlarda derece yapan öğrencilerini artık açıklayamayacak. Yasağa gerekçe olarak öğrenci mahremiyeti gösterildi. Yine özel okullar işletme mantığına dayanan “kolej” ibaresini kullanamayacak. Söz konusu yasakların ihlal edilmesi durumunda okullara kapatma cezası gelecek.

15 GÜN KAPATILDI

İlk ceza Türkiye genelinde yaygın eğitim kurumu olan bir özel okula kesildi. İstanbul’da bulunan ve sınav birincilerini açıklayan okula 15 gün kapatma cezası verildi. Uygulamaya eğitim sendikalardan tepki geldi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “MEB, bir yandan öğrencilere verdiği desteklerle eğitimde özelleştirmeyi teşvik ediyor diğer yandan siyaseten hedef tahtasına koyduğu okulların öne çıkmaması için böyle garip yasaklara başvuruyor” dedi.

SİYASİ BİR KARAR

Bu tür baskıcı yöntemlerin kabul edilemez olduğunu söyleyen Karaca, “Mesele siyaseten hedef haline getirilmiş taraflarsa bu tür tutumlarla karşılaşmak bizi şaşırtmıyor. Muhtemelen paralel yapı bittiğinde özel okulların reklam yapması bizi rahatsız etmez diye açıklama yaparlar. Mademki bakanlık özel okullara izin veriyor hatta teşvik veriyorsa burada siyasal yönelimler üzerinden cezalandırmak ikilem yaratmaktır. Olayın doğrudan bu çerçevede olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

LİNÇ GİRİŞİMİ SON DERECE YANLIŞ

Aktif Eğitim Sen Genel Başkanı Osman Bahçe de MEB’in devlet okullarını sahiplenirken özel okulları ötekileştirdiğini kaydetti. Bahçe şöyle devam etti. “Sahiplendiği resmi okulların, ötekileştirdiği özel okullarla rekabet ettiğini düşünürken bu rekabette özel okulların yani millete ait kurumların başarısını kabul ederken resmi okulların başarısız olduğunu iddia ve kabul etmektedir. Bakanlığın kurmak, kollamak ve yollarını açmakla mükellef olduğu özel okulları linç etmeye çalışması son derece yanlıştır. Kişisel-kurumsal, siyasi-idari hırs ve kinler nedeniyle özel okullarda eğitim gören geleceğimizin teminatı öğrenciler en büyük zararı görmektedir.”

BUGÜN
<< Önceki Haber MEB'den özel okullara görülmemiş yasak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER