Meclis Başkanı kim olacak?
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Çarşamba, Kasım 4 2015
1 Kasım'da gerçekleştirilen milletvekili seçiminin ardından TBMM Başkanlığı, partilerin yeni milletvekili sayılarına göre Meclis Başkanlık Divanı'ndaki temsil oranlarını belirledi.

15, 18 ve 21 üyeli üç ayrı simülasyon hazırlanırken, 24. ve 25. dönemlerde olduğu gibi yeni dönemde de Başkanlık Divanı'nın 18 kişiden oluşmasına kesin gözüyle bakılıyor. Buna göre yeniden çoğunluğu elde eden Ak Parti'ye 10, CHP'ye 5, HDP'ye 2 ve MHP'ye 1 üyelik düşüyor.
17 Kasım'da TBMM Genel Kurulu'nun toplanarak milletvekillerinin yemin etmesi, 23 Kasım'da Meclis Başkanı'nın seçilmesi planlanırken, kasımın son haftasında ise hükümetin kurulabileceği hesabı yapılıyor. En yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, TBMM Genel Kurulu'nda Geçici Başkanlık görevini yürütecek. Genel Kurul'da oturma düzeni sil baştan yenilenecek ve geçen dönem HDP'nin oturduğu sıralara MHP oturacak.
Kimler aday olacak?
TBMM Başkanlığı için Ak Parti'de ağırlıklı olarak İsmet Yılmaz'la devam edilebileceği belirtilirken, Hayati Yazıcı ve Burhan Kuzu'nun da ismi geçiyor. CHP de de Baykal ismi gündeme gelirken, MHP'de bir önceki seçimde aday gösterilen İstanbul Milletvekili Ekmelettin İhsanoğlu'nan yeniden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Yeni Başkanlık Divanı'nda MHP'nin başkanvekilliğini kaybettiği görülüyor. Buna göre Ak Parti'ye bir TBMM Başkanı'nın yanı sıra iki TBMM Başkanvekilliği, iki TBMM İdare Amiri, be katip üyelik düşecek. CHP'ye ise bir TBMM Başkanvekilliği, bir TBMM İdare Amirliği ve üç katip üyelik düşecek. HDP de bir TBMM başkanvekilliği ve bir katip üyelik alacak. MHP'ye ise bir katip üyelik düşecek.
Milliyet
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Rezan Epözdemir, Terim'e neden 5 buçuk milyon TL transfer etti?2.14 yıl sonra yeni operasyon kararı!3.MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinler' çıkışı siyasiler için de bir anlam taşıyor mu?4.'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'5.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”
6.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!7.Kamu personeline nefret operasyonu: 8 ilde 20 kişi hakkında gözaltı kararı8.Can Holding soruşturmasında yeni gelişme!9.OYAK'ta neler oluyor? Üyeler deprem yardımları tutarsız olunca hesap sordu!10.Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı adli kontrolle serbest bırakıldı

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







