Meclis'te dengeleri değiştirecek büyük değişim

7 Haziran seçim sonuçları ile değişen vekil aritmetiği TBMM'de işleri de değiştirecek.

Meclis'te dengeleri değiştirecek büyük değişim

Meclis'te sayısal üstünlüğün AKP'den muhalefete geçmesi ile kanun yapımı başta olmak üzere araştırma, soruşturma ve daimi komisyonlarda muhalefetin ortak tavrı belirleyici olacak.

Bugün'ün haberine göre, TBMM'­de Mec­lis baş­kan­lı­ğı baş­ta ol­mak üze­re ko­mis­yon baş­kan­lık­la­rın­da ar­tık AKP tek başı­na be­lir­le­yi­ci ola­ma­ya­cak. Baş­kan­lar mu­ha­le­fe­tin de ta­lep­le­ri­ne gö­re se­çi­le­bi­le­cek. 3 mu­ha­le­fet par­ti­si ken­di ara­sın­da an­la­şa­bi­lir­se AKP bü­tün baş­kan­lık­la­rı kay­be­de­cek.

YA­SA­LAR UZ­LA­ŞMAYLA ÇI­KA­CAK


En önem­li de­ği­şim ka­nun ya­pım sü­re­cin­de ola­cak. Ka­nun ta­sa­rı ve tek­lif­le­ri­nin gö­rü­şül­dü­ğü 18 ih­ti­sas ko­mis­yo­nun­da ar­tık tek bir par­ti­nin da­yat­ma­sı ol­ma­ya­cak. Çı­ka­rı­la­cak ya­sa­lar an­cak uz­la­şı ile Mec­li­s'­ten ge­çe­bi­le­cek. 24. dö­nem­de 3 mu­ha­le­fet par­ti­si­nin or­tak iti­ra­zı­na rağ­men Mec­lis'­ten ge­çen MİT ya­sa­sı, İç gü­ven­lik pa­ke­ti, in­ter­net ya­sa­sı, HSYK dü­zen­le­me­si, tor­ba ya­sa­lar, ders­ha­ne ya­sa­sı, Cum­hur­baş­ka­nı­na ör­tü­lü öde­nek gi­bi ka­nun­lar mu­ha­le­fe­tin or­tak tav­rı ile ye­ni­den gün­de­me ge­ti­ri­le­rek de­ğiş­ti­ri­le­bi­le­cek.

OR­TAK İRA­DE BE­LİR­LE­YE­CEK

TBMM'­de han­gi ya­sa­la­rın gö­rü­şü­le­ce­ği, han­gi ko­nu­da araş­tır­ma ko­mis­yo­nu ku­ru­la­ca­ğı, grup­la­rın öne­ri­le­rin­den han­gi­le­ri­nin ka­bul edi­le­ce­ği­ne ar­tık tek par­ti ka­rar ve­re­me­ye­cek. Mec­lis­'te bu­lu­nan tüm par­ti­le­rin tav­rı ile or­ta­ya çı­ka­cak ço­ğun­luk ira­de­si ka­rar mer­ci­i ola­cak. Böy­le­ce mu­ha­le­fe­tin öne­ri­le­ri de gö­rü­şü­le­bi­le­cek, ka­nun tek­lif­le­ri ka­bul edi­le­bi­le­cek.

Ba­kan­lar hak­kın­da ve­ri­len fez­le­ke­le­rin gö­rü­şül­me­si ise tek bir par­ti­nin ira­de­si ile en­gel­le­ne­me­ye­cek.

ARAŞ­TIR­MA VE SO­RUŞ­TUR­MA KO­MİS­YON­LA­RI

4 es­ki ba­kan için ku­ru­lan so­ruş­tur­ma ko­mis­yo­nu ve­ya So­ma fa­ci­ası gi­bi ko­nu­lar­da ku­ru­lan araş­tır­ma ko­mis­yon­la­rın­da da AK­P'­nin üye üs­tün­lü­ğü or­ta­dan kal­ka­cak. 4 ba­ka­nın Yü­ce Di­va­n'a gön­de­ril­me­si ye­ni­den gün­de­me ge­le­bi­le­cek. Bu ko­mis­yon­la­rın baş­kan­la­rı­nı or­tak ira­de be­lir­le­ye­cek. Ka­rar­la­rın alın­ma­sın­da yi­ne or­tak ira­de et­ki­li ola­cak. Özel­lik­le araş­tır­ma ko­mis­yon­la­rı­nın ra­por­la­rı­nın TBMM Ge­nel Ku­rul gün­de­mi­ne gel­me­si ve­ya gel­me­me­si yi­ne ço­ğun­luk ka­ra­rıy­la müm­kün ola­cak.

ANA­YA­SA İÇİN 2 PAR­Tİ İRA­DE­Sİ

Ana­ya­sa­nın de­ğiş­me­si için en az 2 si­ya­si par­ti­nin or­tak ira­de­si ge­re­ke­cek. Bir par­ti ar­tık Mec­li­s'i is­te­di­ği saa­te ka­dar ça­lış­tı­ra­ma­ya­cak. Hiç­bir par­ti tek ba­şı­na se­çim ka­ra­rı ala­ma­ya­cak.

TEK PARTİ DÖNEMİ SONA ERDİ

26 üye­den olu­şan ih­ti­sas ko­mis­yon­la­rın­da AK­P'­nin 16 olan üye sa­yı­sı 12'ye dü­şe­cek. CHP 6 üye ile tem­sil edil­me­ye de­vam ede­cek. MHP ve HDP ise 4'er üye­ye sa­hip ola­cak. 17 üye­den olu­şan araş­tır­ma ko­mis­yon­la­rın­da AK­P'­nin üye sa­yı­sı 10'dan 8'e dü­şe­cek. 15 üye­den olu­şan so­ruş­tur­ma ko­mis­yonun­da 9 üye ile tem­sil edi­len AK­P'­nin üye sa­yı­sı 5'e dü­şe­cek. Rad­yo Te­le­viz­yon Üst Ku­ru­lu'nda ço­ğun­luk mu­ha­le­fe­te ge­çe­cek.
<< Önceki Haber Meclis'te dengeleri değiştirecek büyük değişim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER