Oylama sonucu yemin krizi çözüldü

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Meclis'te yemin krizi yaşandı.

Oylama sonucu yemin krizi çözüldü

Seçim hükümetinin geçici bakanlarının yemin etmesine CHP'nin yaptığı itiraz Meclis'te kabul edildi. TBMM'de daha sonra bağımsız bakanların 'bağımsız' olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve 'hayır' dedi. Çıkan tartışma sonrası elektronik oylama ve tekrar açık oylama yapıldı. Oylamaların ardından bağımsız bakanların yemin etmesi kararı çıktı.

Suriye ve Irak tezkereleri için olağanüstü toplanan TBMM'de ilk olarak geçici seçim hükümeti üyelerinin yemin etmesi gündeme alındı.
GENEL KURUL KARIŞTI, CHP ve HDP GENEL KURULU TERK ETTİ
Art arda yaşanan oylamaların ardından bağımsız milletvekillerinin yemin etmesi yönünde sonuç çıktı. Bağımsız bakanlar yemin ederken Genel Kurul karıştı, CHP ve HDP'li vekiller Genel Kurulu terk etti.

YEMİN KRİZİ ÇÖZÜLDÜ
Koray Aydın, grup başkanvekilleriyle yaptığı  görüşme sonrası tutumunu bir kez daha oylamaya sundu. Oylama sonrası Koray Aydın'ın tutumu kabul edildi ve yemin krizi çözüldü. Bağımsız vekiller yemin etmeye başladı.
SIRRI SÜREYYA ÖNDER: YEMİN ETMEYEN BÜROKRATLARI ÇIKARIN

TBMM Genel Kurulu açılır açılmaz söz alan HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, anayasaya atıfta bulunarak “Yemin etmeyen bürokratların tümü TBMM Genel Kurulu’ndan çıkarılsın” talebini iletti. Önder, yerinden söz alarak Meclis Başkanı Koray Aydın’a seçim hükümetine bağımsız olarak gelen bürokratların tümünün henüz yemin etmediklerini, anayasa uyarınca da yemin etmeyen kişilerin TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılamayacaklarını söyledi.

Önder “Bu da bir genel kurul çalışmasıdır. Lütfen idare amirlerine söyleyin bu kişileri genel kurul salonundan çıkarttırın” dedi. Koray Aydın ise “Burada bakan olarak bulunuyorlar” diyerek bu talebi reddetti.

AYDIN, GRUP BAŞKANVEKİLLERİ İLE GÖRÜŞTÜ
Daha sonra açıklama yapan Koray Aydın, partilerin grup başkanvekilleri ile görüşme yapmak için ara verildi.

556 OY ÇIKTI

Yapılan elektronik oylamanın ardından 556 oy çıktığı açıklandı. 550 üyeli Meclis'te 556 oy çıkması üzerine TBMM Başkan Vekili Koray Aydın partilerin grup başkan vekilleriyle toplantı yapmak için oturuma ara verdi. Oyların fazla çıkmasının, milletvekillerinin hem elektronik yolla hem de pusula yoluyla oy kullanmalarından kaynaklandığı öğrenildi.
CHP, MHP VE HDP "HAYIR" OYU KULLANDI
TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Bağımsız bakanların yemin edeceği ve Suriye tezkeresinin görüşüleceği oturumun açılışında gergin anlar yaşandı. TBMM'de daha sonra bağımsız bakanların 'bağımsız' olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve 'hayır' dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, bağımsız bakanların yemin etmemesi durumunda Cumhurbaşkanı'nın yeni bir Bakanlar Kurulu listesi göndermesi gerektiğini söyledi.

Peki bakanlar yemin etmedikleri takdirde ne olur?

Bağımsız bakanlar yemin etmedikleri için maaş alamazlar, dokunulmazlık zırhına kavuşamayacaklar. Ancak Erdoğan tarafından kabine onaylandığı için bakanlıkları geçerli.

KORAY AYDIN'DAN ELEKTRONİK OYLAMA KARARI

Verilen aranın ardından Koray Aydın, içeride katip üyeler arasında görüş ayrılığı yaşandığını belirterek oymayı elektronik olarak tekrarlayacağını açıkladı. AK Partili miletvekilleri bu duruma itiraz etse de elektronik oylamaya geçildi.

NEDEN OYLAMA YAPILIYOR

1 Ekim 2015 tarihine kadar tatilde olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Suriye tezkeresi için olağanüstü toplandı. Yoklama ile açılan birleşimi TBMM Başkanvekili Koray Aydın yönetiyor. TBMM Başkanvekili Koray Aydın, Anayasanın 114. maddesine göre atanan ama milletvekili olmayan bakanların ant içeceğini söyledi.

Ancak buna itiraz eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bağımsız bakanların 'tarafsız olmadığını' dile getirdi. Yaşanan tartışmanın ardından usül tartışması yapıldı. Özel'in ardından AK Parti Grup Başkanvekilleri Mehmet Doğan Kubat, Ahmet Aydın da söz alarak Özel'e cevap verdi.

Ardından dışardan bağımsız olarak atanan bakanların yemin edip etmemesi oylandı. AK Parti dışında diğer partiler 'yemin etmeme' yönünde el kaldırdı. Oylamada yemin etmeme yönünde karar çıktı ancak Koray Aydın, kararı açıklamadı. Birleşime 10 dakika ara veren Başkanvekili Koray Aydın, grup başkanvekillerini görüşmeye çağırdı.

KORAY AYDIN AÇIKLAMA YAPTI
TBMM Başkanvekili Aydın, birleşimi açtıktan sonra yaptığı kısa konuşmada, gündeme geçmeden önce, Türk milletinin egemenliğinin sembolü olan Yüce Meclis'i yöneteceği ilk gün, çok kısa duygu ve düşüncelerini ifade etmek istediğini belirtti.
Aydın, şunları kaydetti:  "Bugün, milletimizin gözü ve kulağı buradadır. Bugün, Gazi Meclis'in kurtarıcı ve kurucu iradesi buradadır. Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhaniyetleri buradadır. Bu Meclis, Türk İstiklal Savaşını yapmış, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni bağrından çıkarmış ve en kritik zamanlarda aldığı kararlarla da vatanımızın, milletimizin ve devletimizin bekasını sağlamıştır. 95 yıllık parlamento tarihimizin bize kazandırdığı engin tecrübelerle, bütün sorunlarımızın üstesinden geleceğimize olan inancımız tamdır.  Buradan vereceğimiz güzel mesajlar ve aldığımız kararlar, ülkemizin en ücra köşelerinde yankı bulmakta, ülkemizin ve milletimizin birliğine ve dirliğine katkı sunmaktadır. Buradaki tutum ve davranışlarımızla seçimlere daha hoşgörülü bir atmosferde gitmek için öncü ve örnek olabiliriz. Bugün burada yapacağımız görüşmelerde kullanacağımız söz ve üslupla güzel bir başlangıç yapabiliriz. Sevgi ve hoşgörü timsali yunus emre’nin dediği gibi; 'Söz ola, kese savaşı, söz ola, kestire başı.' Şairin çağlar öncesinden işaret ettiği gibi, kırıcı ve incitici değil, birleştirici ve bütünleştirici dil kullanmasını özellikle istirham ediyorum."

TBMM'DE GERGİNLİK

Görüşmeler sırasında AK Partili ve CHP’li milletvekilleri arasında ‘darbecilik’ tartışması yaşandı.
Usul tartışması isteyerek kürsüye gelen CHP’li Özgür Özel koalisyon görüşmeleri sırasında Kemal Kılıçdaroğlu’na görev vermeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi.
Daha sonra kürsüye gelen AK Partili milletvekili, Nihat Erim’in CHP’den istifa ederek kurduğu hükümeti örnek gösterdi.
Tekrar kürsüye gelen Özgür Özel Nihat Erim’in o günlerde yaptığının yanlış olduğunu, Bülent Ecevit’in bu hareket üzerine Genel Sekreterlikten istifa ederek, CHP’ye en büyük seçim başarısını yaşattığını söyledi. Özel AK Parti’yi eleştirerek Erdoğan’ı da darbecilikle suçladı.
Daha sonra kürsüye çıkan AK Partili Mahir Ünal ise “Bir aynaya baksaydı kimin darbelerle iktidara geldiğini çok net görecekti” dedi.
Sataşma olduğu gerekçesiyle tekrar kürsüye çıkan Özgür Özel ise, “Hadi biraz ortam yumuşasın Hababam Sınıfı'na bakalım… Hababam Sınıfı'nda herkes var. Türkler var Kürtler var. Solcular var Ülkücüler var orada bir tek siz yoksunuz. Çünkü 80 öncesinde çekildi o film. 12 Eylül darbesinin ürünleri orada olamaz” ifadelerini kullandı.

VURAL: BU HÜKÜMETTE MHP YOK

MHP’li Oktay Vural ise şunları söyledi:
Seçim hükümetinde MHP yoktur. MHP’nin bu süreçle ilgili siyasi iradesini yozlaştırmaya yönelik hiçbir girişim kabul edilemez. Bu heyette AKP ile HDP’nin siyasi iradesi bulunmaktadır.
<< Önceki Haber Oylama sonucu yemin krizi çözüldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER