"Ne yaparsanız yapın AYM iptal eder"

Duayen hukukçu Hikmet Sami Türk, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda müzakere edilen infaz düzenlemesini değerlendirdi.

SHABER3.COM

“Rahşan Affı” olarak bilinen 1999 affı sırasında Adalet Bakanı olan Hikmet Sami Türk, “Ne yaparsanız yapın, bu infaz düzenlemesini de Anayasa Mahkemesi (AYM) genişletir.” dedi. 

Türk, şu ifadeleri kullandı:

*1999 affında, cezaevinden çıkıp yeniden suç işleyen, eşini öldüren, ağır suçlara karışanlar büyük sıkıntı oluşturdu. Şimdi de aynı ihtimal var.

*Bu tür yasaların adı infaz ya da şartlı salıverme de olsa, af sonucunu doğuruyor. Kapsama istisna koymak da gerekiyor ama o zaman da AYM eşitlik ilkesine aykırı buluyor, toplum vicdanının kabul etmediği suçlular da dışarı çıkıyor.

*Bu yasa için de TBMM'den yeterli imza ile ya da bir mahkeme AYM'ye başvurursa aynı sonuç doğabilir. Cezaevindeki sıkışıklığın azaltılması nedeniyle bu düzenleme olumlu ama sonuçları kestirilemez.

GAZETECİLER, AYDINLAR AF KAPSAMINA ALINMALI

1973 affının da AYM tarafından iptal edildiğine işaret eden Hikmet Sami Türk; gazeteciler, sanatçılar, aydınların kapsam dışı bırakılmasını da eleştirerek, “Düşünce suçluları diye nitelenen bu kişiler de yasa teklifine mutlaka alınmalı, siyasi barış da sağlanmalı.'' ifadelerini kullandı.
<< Önceki Haber "Ne yaparsanız yapın AYM iptal eder" Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER