Maceracı 2014 yılında da asırlık lezzetleri ve hikayeleri ekrana getirdi

Maceracı her sene olduğu gibi bu sene de Anadolu’daki hikayelerin peşine düştü

Maceracı 2014 yılında da asırlık lezzetleri ve hikayeleri ekrana getirdi

Her sene olduğu gibi bu sene de Anadolu’daki hikayelerin peşine düşen Maceracı soluğu bazen bir deniz kıyısında, bazen bir ormanda bazen de hiç bilinmeyen bir köy çeşmesinin yanı başında aldı. 

Anadolu’nun güler yüzü, keyifli sohbeti eksik olmayan sakinleriyle buluşup, asırlık lezzetleri ve hikayeleri ekrana getirdi. 2014 yılı boyunca 33 farklı il ve ilçeyi ziyaret eden Maceracı, yine unutulmaz bir sene yaşadı.

Kırşehir’de Ahi Baba kebabını, esnafının vazgeçilmezi Kırşehir Tavayı, Çuğun barajı kıyısında Portakal Aromalı Balıktan Balık dolmasına farklı balık tariflerini ustalarından dinledi. Kış günlerinin biricik doğal reçetesi köftürün yapım aşamalarını izledikten sonra çullamadan çığırtmaya en orijinal Kırşehir yemeklerini annelerin elinden tattı. 

Çorum’da Kızılırmak kıyısına kurulan sofrada, Somon Dolması, Yayın Tava ve Hamsi Şişi denedi, Osmancık pirinci ile yapılan Kuzu dolmanın, ve saatlerce pişen sırık kebabının tadına baktı. Asırlık Çorum yemeklerini annelerden dinleyen Maceracı, pirinçten yapılan sabun ve kolonyalara hayran kaldı. 

Burdan Amasya’ya uzanan Maceracı, yapım aşaması kadar servisiyle de göz dolduran Topuz Kebabına, süslü tavukların ihtişamına, Tavşan Dağı’nın mahsulü marmelatlara hayran kaldı. Şıngır kebabı ve elma pekmezini yerinde tadıp Afyon’a doğru yola çıktı. 

Afyon’un lokumları, tandır kebabı ve sucuk döneri ile enerji topladı, Bayatlı beylerin kuzu çevirmesi ve el emeği Bayat kilimleri ile gezisini noktaladı. 

Isparta’da, fırın kebabının varilde kuzunun  tadını çıkardı,  usta ellerden çıkan tahta arabalarla oynayıp manda kaymağının ve Isparta’nın yerel lezzetlerinin peşine düştü. 

Konya’da Maceracı’yı Mevlana’yı anımsatan harika süs eşyaları, fırın kuzu, güveç ve fırın kebabı tarifi, Meram’da yapılan düğün çorbası ve etli ekmek bekliyordu.  Elbette Hz. Mevlana’nın türbesi de unutulmadı. 

Kayseri’nin mangalda sucuk, pastırma ve kavurması, Erciyes kebabı, fırın ağzı ve peynir kapamasının tadı damaklarda kaldı. Anadolu Herkülü çektiği tırlarla ağızları açık bıraktı. 

Kayseri’den Ankara’ya doğru yola çıkan Maceracı’yı, kuzu kapama, hamburger sucuğu, 80 katlı baklava ve havuç lokumunun lezzeti karşıladı. 600 yıllık Beypazarı ve Kızılcahamam hamamları da unutulmadı.

Kütahya’da fırında kuzu tarifi, Simav güveci, Düğün Helvası ve Simav ekmeklerinin lezzeti, toprağa değmeden yetişen domatesler ile taçlandı. 

Osmaniye gezisinde ise yer fıstıklı kıyma kebabını oğlakla yapılan sulu kavurma ve Çerçioğlu Köyü’nün ilginç orta oyunları izledi. Kadirli sakinlerinin pancar ve turp üretimi ve yer fıstıklı tatlarda ekranlara geldi. 
Kilis’in en özel lezzetlerinden Oruk Kebabı, Cennet Çamuru, Dana rosto ve Hindi dolmanın tariflerinin yanı sıra kahvaltıların vazgeçilmezi zahterin yapımı da unutulmadı. Maceracı Kimse Yok Mu Derneği’nin Suriyeli kardeşlerimiz için yaptığı çalışmaları da yerinde izledi. 

Bolu’ya doğru yola çıkan Maceracı, Sünnet Gölü kıyısında enfes bir kahvaltı sofrasına konuk oldu. Çubuklu Gölü’nde annelerin enfes yemeklerinin, Göynük usulü kuzu çevirmenin, Uhut tatlısının tariflerini not etti. Osmanlı mutfağının en özel tatlarını Göynükte tadıp 55 yıldır kaşıkçılık yapan, İbrahim Ustayı ziyaret etti. 

Sivas’ta dev döner, Sivas köfte ve hanımların hazırladığı yöresel Sivas tatları damaklarda yer etti. Kangal köpeklerinin ve beyaz eşya hurdalarından araba yapan genç girişimcinin hikayesi herkesi etkiledi. 

Sinop’ta, Kestane Balı, balık ziyafeti, kuzu çevirmenin tariflerine annelerin yöresel lezzetleri eşlik etti. 108 yıllık koca bir çınar olan Fati Ana ise hikayesi ile akıllara kazındı. 

Samsun’da, Çakallı menemeni, kaz asması, zılaktan civcikli böreğe Samsun lezzetlerinin tadı damaklarda kaldı. Paintball oynayan ihtiyar delikanlılar ve atıklarla arabalar yapan genç mucit bu gezinin en çok konuşulanları oldu. 

Zonguldak’ta, meşhur Ereğli pidesi, kuzumatikte pişen kuzunun yanı sıra Ormanlı beldesi kermesindeki yöresel tatlar gönülleri çeldi. Hasankahyalar Köyü’nde hanımların patpat yarışı yüzleri güldürdü. 

Bitlis'te İnci Kefali’nin peşine düşen Maceracı, kuzu büryanı, Ahlat yemekleri ile de tanıştı. Beyzbol’un atası beztop oyununun heyecanı, kemikten yapılan objelerin güzelliği baş döndürdü. 

Bitlis'ten sonraki durağı Diyarbakır olan Maceracı, burada kaburga dolması, farklı kadayıf tarifleri, ciğer kebabı ve devasa bir kahvaltı sofrası ile karşılandı.

Elazığ’da ise Çırçır Şelalesi’nin yanına kurulan balık sofrasının yanı sıra, kuzu dolma, kuzu tandır, kuzu talaş tarifleri, Elazığ usulü kuzu fırın, orcik ve organik çilek yetiştirmeye dair tüm detaylar yine Maceracı’nın kamerasına takıldı. 

Doğu’dan güneye inen Maceracı’nın karşısına Antalya’ya has mangalda oğlak, keçiboynuzu ile yapılan farklı tatlar ve Kaş’ta kurulan balık sofrası çıktı. Yüzyıllık tahin yapımı ve peynirli tahinli katmerler de Antalya lezzetlerinden birkaçıydı. 

Muğla macerasının başlangıç noktası Fethiye’de, kuzu tandır, katkısız Muğla lezzetleri ve barbunya yemeği tadıyla baş döndürdü. Motokros sporu, Enver Yalçın Müzesi ziyareti de unutulmadı. 

Mersin’i ziyaret eden Maceracı burada kuzu dolmanın, tantuninin, meşhur andız pekmezinin  ve Silifke yoğurdu lokumunun tadına baktı. El yapımı akülü araba ise geziye ayrı bir tat kattı. 

Mersin’in komşusu Adana’ya da uğrayan Maceracı, 3 metrelik Adana kebabının, şalgam suyunun, bol fıstıklı  şerbetli tatlıların, annelerin ürünü yöresel tarifleri ardından Merdin Köyü’nde uçan traktörün hikayesini dinledi.

Hatay’da ise tuzda kuzu ve tavuğun, sini kebabı, Hatay kasap kebabı gibi fırın lezzetlerinin, künefe yapımının detaylarını öğrendi. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi peynir çeşitleri ve enerji deposu meyve kokteyllerine biberli ekmeğin enfes kokusu eşlik etti. 

Bursa’ya uzanan Maceracı’yı kuzu çevirme, şeftali kebabı ve kabak güveç karşıladı. Bu lezzetlere, bal müzesinde unutulmaz bir yolculuk, yöresel lezzetlerle dolu Cumalıkızık ziyareti ve geleneksel kestane şekeri yapımı eşlik etti. 

Şehzadeler şehri Manisa’nın lezzet durakları arasında, Hızar Kebabı, Kırkağaç kavunundan yapılan sübye ve lokum, Kulalı ustaların bulgurlu ciğerli oğlak dolması, Zaferiye mahallesindeki annelerin susam baklavasından Kula kapamaya uzanan farklı yöresel tarifleri, Emirhacılı Köyü’nde kurulan Yörük sofrası vardı. 

Tatilcilerin vazgeçilmez durağı İzmir’de Alaçatı oğlaklarıyla yapılan tandır kebabına, kumru adlı sandviç eşlik etti. 500 yıllık Germiyan ekmeği, bol balıklı ve bol zeytinyağlı Ege sofrası, Çeşme’nin leziz marmelatları ve akvaryum ile yapılan çitin mucidi İzmir gezisinin en ilginç duraklarıydı.

Efelerin şehir Aydın’da kuyu kebabı, köy köy gezen seyyar pideci, deve köftesi ve sucuğu farklı lezzetleriyle öne çıkarken, incir çekirdeğinden yapılan şifalı lezzetlerde unutulmadı. 

Peygamberler şehri Şanlıurfa’da, sıra gecesi ile başlayan macera Urfa ciğeri, hindi eti ile yapılan Urfa tarifleri ve Urfa’nın Pavarottisi Yasin bey ile sona erdi. 

Çanakkale’ye doğru yola çıkan Maceracı, mantar toplamanın inceliklerini ve Çanakkale’ye has tarifleri hanımlardan dinlerken Gümrük iskelesindeki balık sofrasını da es geçmedi. Oğlak çevirme, bol malzemeli Bomba ve zeytin yetiştiricilerinin hikayesi de akıllara kazındı. 

Çininin başkenti Kütahya’da da kara fırında pişen kuzu çevirme, erkeç kebabı ve güveci,  annelerin hazırladığı cıbıl dolma ağzı açık gibi yöresel tatların yanı sıra Bulamur rallisi de akıllara yer eden konulardan biriydi. 

Maceracı Denizli’de ise tas kapamanın yapılışını, mobil pideci pidebüsün lezzetlerini, Denizli kebabının püf noktalarını not etti. Altındere mahallesinde doğal güzelliklere kendini bırakıp, yöresel mantarlarla yapılan ilginç tatlıları test etti. 

Ordu, Gürcü yemekleri, yöresel tatları, Melocan ve sakarca gibi otlarla yapılmış tarifleri ile dolu sofraları kadar motorlu el arabasının genç mucitleri ve Ordu maketleri yapan sanatçıları ile akıllarda yer etti. 

Maceracı buradan Giresun’a geçti. Alucra usulü süt kuzusu çevirme, müthiş mısır ekmekleri, Görele’nin enfes pidelerini üstatlarının elinden tadarken Giresun’un nefis fındığı ile yapılan lezzetlere, Görele’deki dev kemençelere hayran kaldı. 

2014 yılı boyunca, hiç durmadan sürdürdüğü macerasına, 2015 boyunca da devam etmeyi arzu eden Maceracı’nın rotasında yine bu coğrafyanın eşsiz renkleri, az rastlanır lezzetleri ve elbette unutulmaz hikayeleri baş rolü oynayacak! Anadolu hikayeleri Maceracı’nın sevgi dolu sesiyle duymayanlara ulaşacak!

<< Önceki Haber Maceracı 2014 yılında da asırlık lezzetleri ve hikayeleri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER