Milli Gazete, Atv'nin 'hırsız imamı'nı yerden yere vurdu

Milli Gazete'nin bugün ikinci sayfasında, iktidara yakınlığıyla bilinen havuz medyasının sancaktarı Atv'nin "Kertenkele" adlı dizisiyle ilgili sert bir yazı yayınlandı.

Milli Gazete, Atv'nin 'hırsız imamı'nı yerden yere vurdu

Yayın hayatına başladığından beri 11 bölüm geçtiğini hatırlatan ancak hırsız imam karakterinin düzeleceğine daha da kötüye gittiğini belirten değerlendirmede "On bir ölüm geçti hırsız rolüne büründürülen imam düzeleceğine, kara sevdaya tutuldu, Âşık oldu… Kumar oynadı… Barda dans etti… Nerde dönüşüm… Sürüngen dizi, Yeşilçam zihniyeti ve bilindik aşk dizilerinden farklı bir tavır sergilemeyerek bizi şaşırtmadı… Yanılmadık!... Bir dönüşüm dizisi diye savunulan, Millî Gazete ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kalemşörler tarafından hedefe alındığı dizi bilindik tavrıyla devam ediyor…"ifadeleri kullanıldı.

İŞTE O HABER

İrşat dediler ifsada devam ediyorlar… Sürüngen dizi sürünmeye devam ediyor… On bir ölüm geçti hırsız rolüne büründürülen imam düzeleceğine, kara sevdaya tutuldu, Âşık oldu… Kumar oynadı… Barda dans etti… Nerde dönüşüm… Sürüngen dizi, Yeşilçam zihniyeti ve bilindik aşk dizilerinden farklı bir tavır sergilemeyerek bizi şaşırtmadı… Yanılmadık!... Bir dönüşüm dizisi diye savunulan, Millî Gazete ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kalemşörler tarafından hedefe alındığı dizi bilindik tavrıyla devam ediyor…

Yıllarca dizi ve filmlerde İslam, İslam’la yoğrulmuş tarihimiz ve kültürümüze ait değerler aşağılandı. İslam’ın değerlerinden imamlar; tipi bozuk üçkâğıtçı, düzenbaz, sahtekâr, ırz ve namus düşmanı, cahil ve gerici olarak gösterildi. Bunlardan sonuncusu adının da zihniyetine uydurulduğu sürüngen dizi Kertenkele’de hırsız, imam rolüne sokuldu. İmamlığı simgeleyen cübbe ve sarıkla kadınlara bakışlar atıldı, kadınlarla sarmaş dolaş olundu. Öyle ki Millî Gazete’nin haberinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı harekete geçti ve dizinin camilerde görüntü almasını yasakladı. Diziyi savunan kalemşörler ve yapımcı Millî Gazete’ye ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na saldırmıştı. Peki, gelinen noktada dizide neler oldu? Yapımcı ve kalemşörlerin dediği gibi dizi irşat dizisi mi? Dizide aşk, ihtiras; dini değerlerimizle ve insanımızın aklıyla dalga geçilmesinden başka bir şey yok. Dizi komik de değil… Absürt mü absürt…

Cübbe Sarıkla Girdiği Kumarhanede Kumar Oynadı

Dönüşüm dizisi diye halka yutturulmaya çalışılan dizide bu güne kadar neler olmadı ki: İmam kılığına sokulan Hırsız (Kertenkele), dizinin 3. bölümünde cübbe sarıkla kumarhaneye girdi; sarığı masanın üzerine koyup kumar oynadı, aldığı paraları hayır diye dağıttı. Adeta kumar parasıyla hayır yapılır imajı verildi… Dizide hırsızın imam rolüne sokulduğu Kertenkele karakterinin arkadaşı Şevket mafya babasından camiye bağışlanan paraları kumarhanede kaybedince, Kertenkele imam kılığında cübbe sarık girdiği kumarhanede kumar oynayıp paraları geri alıp hayırda dağıtması ise ayrı bir fecaat durum... Dizideki bu sahne kumar parasının meşrutiyetinin önü mü açılmaya çalışılıyor sorusunu akla getirdi.

Yapımcı Dönüşüm Dizisi Demişti

Dizinin yapımcısı Yalçın Şen diziye yönelik eleştirilere verdiği cevapta yanlışta ısrar ederek  diziyi savunmuştu. Savunmasında Kertenkele’nin bir dönüşüm projesi olduğunu söyleyen Şen, dini öğretilere aykırı bir karakterin, imam kıyafetiyle çıktığı yolculukta, dini öğrenmek zorunda kaldığını söylemişti. Bu dönüşümde, Kertenkele’nin çaldığı imam kıyafetinin büyük rolü olduğunu savunan Şen, bu projenin o kıyafete gerçek hakkını teslim ettiğini de iddia etmişti. Şen, ayrıca “İmamları rencide etmiyoruz” ısrarından da vazgeçmemişti. Şen, Kimse bu projeye haksızlık yapmasın. Bu proje kıyafetlere gerçek hakkını teslim edecek bir projedir. Kimsenin şüphesi olmasın” demişti. Gelinen noktada Dizi on bölümünü tamamladı ama yapımcının bahsettiği dönüşüm olmadı. Aksine hırsız imam kumarhanede kumar oynadı. Bara gitti. Hırsız rolünün biçildiği imam irşat olmadı ama âşık oldu. İmamlık müessesesiyle, halkımızla dalga geçen ve bilindik aşk dizilerinden farkı olmayan dizi bizleri yanıltmadı.

“Hocam iyi ki bara geldiniz buraların şeytanı bol olur”

Dizide imamlıkla ilgili alay bununla da bitmiyor. İmam kimliğiyle girmediği mekân kalmayan “Kertenkele” karakteri son olarak bara da girdi. Diziye 10. bölümde katılan ve İmam kılığına sokulan hırsızın aşk rakibi olan Sehim karakteri hocayla birlikte bulundukları bar da dinimizle dalga geçercesine İmam rolündeki Kertenkele’ye “ Hocam iyi ki bara geldiniz. Başımızda bir hocanın bulunması iyi oldu, zira buraların şeytanı bol olur” diyerek adeta dinimiz sembolü olan imamlıkla dalga geçiliyor. Bununla da kalmayan dizide sahte İmam rolündeki Kertenkele’nin yine sahte sözlüsü Zehra, yengesinin “imamın barda ne işi var” sorusuna, “Bizim ne işimiz varsa onunda o işi var” diye cevap vermesi halkın gözüne imamların barlarda olmasının normal bir şeymiş gibi sokulmaya mı çalışılıyor sorusunu getirdi. Kısacası irşat edeceğiz diye halka yutturulmaya çalışılan dizinin, Yeşilçam zihniyeti filmlerden ve günümüz aşk dizlerinden bir farkının olmadığını görülüyor…

 Diyanet camide çekim yasağı getirmişti

Diyanet İşleri Başkanlığı, Millî Gazete’nin haberinin ardından hırsız imam rolüyle kamuoyundan tepki alan “Kertenkele” dizisinin camilerde çekimine yasak getirilmişti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu uygulamasının ardından dizinin yapımcıları ve diziyi savunan kalemşörler, Peygamberlik mesleğini ve imamlık itibarını koruyan Diyanet İşleri Başkanlığı’na saldırmıştı. Skandal dizinin çekim iptalini uygulamaya koyan ve kamuoyunun diziye olan tepkinin görmezden gelinemeyeceğini kaydeden İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ise “Bizim camimizde sahte imam olmaz” demişti.

MİLLİ GAZETE
<< Önceki Haber Milli Gazete, Atv'nin 'hırsız imamı'nı yerden yere vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER