Türkiye'de bir ilk: Soranice ekonomi dergisi

Türkiye ile genelde Irak, özel de ise Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında her geçen gün artan ekonomik ilişkileri anlatan Exporting Iraq Dergisi’nin yeni sayısı çıktı. İ

Türkiye'de bir ilk: Soranice ekonomi dergisi

lk sayısı Türkçe- İngilizce olarak çıkan derginin yeni sayısı yoğun talep üzerine artık Türkçe ve Soranice olarak yayınını sürdürecek. 

Hedefimiz ekonomik ilişkilerin artmasına katkı da bulunmak

Türkiye ve Irak arasında her geçen gün artan ekonomik ilişkileri mercek altına aldıklarını belirten Exporting Iraq dergisi yazı işleri müdürü gazeteci-yazar Ahmet Aslan amaçlarının artan ticari ilişkilerin artmasına katkıda bulunmak olduğunu  söyledi. Aslan” Türkiye ve Irak arasındaki ekonomik ilişkiler her geçen gün artıyor. Irak, zengin petrol yatakları ve gelişen ekonomisiyle Türkiye’nin 2023 ihracat hedefini yakalaması açısından stratejik bir pazar. Biz bu pazardaki fırsatları, riskleri gösterip iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin tüm bileşenlerini de işin içine katarak bilgilendirme yapıyoruz” dedi.

İlk sırada Türkiye firmaları var

Özellikle Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Bölgesi’ndeki iş potansiyelini anlatmaya özen gösterdiklerini belirten Aslan, Irak’a ihracat ve yatırımda temel etkenin güvenlik olduğunu belirtiyor.”Irak’ın güneyine göre kuzeye yatırımda hem bölgesel hükümetin sunduğu yatırım fırsatları hem de güvenliğin sağlanmış olması belirleyici. Bugün Irak’ın kuzeyinde 78 ülke menşeli 2 bin 296 yabancı firma var. Bu firmaların yüzde 47,87’sini Türkiye firmaları oluşturuyor. Yine bölgede faaliyet gösteren yerel firma sayısı 14 bin 972 firma var. Erbil, Duhok ve Süleymaniye’de faaliyet gösteren ve tescil işlemleri tamamlanan bin 85 Türkiye firması var. Türkiye firmalarından sonra İran firmaları geliyor. İran’ı, ABD, Ürdün, Lübnan ve Birleşik Arap Emirlikleri takip ediyor. Bu rakamlar bölgede Türkiye firmalarının gücünü gösteriyor” diyerek amaçlarının bu ticari ilişkileri artıracak bir yayın olduğunu söyledi.

Türkiye’de Soranice yayın yapan ilk ekonomi dergisiyiz

Türkiye’de Soranice yayınlanan ilk ekonomi dergisi olduklarını da belirten Aslan” Dergimizin yeni sayısının kapağında Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çaplayan var. Bakanımızın Irak’a ihracatla ilgili önemli değerlendirmeleri var. Bunun yanında bölgeyle aktif ticaret yapan işadamalarımızın görüşleri ile Irak’ta faaliyet gösteren Türk okullarının yaptığı çalışmalar yer verdik” diyerek sözlerini tamamladı. 



<< Önceki Haber Türkiye'de bir ilk: Soranice ekonomi dergisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER