Mehmet Şimşek: Kişi başına gelirde AB ile 20 puan fark kapattık


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Kişi başına milli gelirde Avrupa Birliği ortalaması ile 20 puan fark kapattık. Yani Avrupa ile reel anlamda bir yakınsama sürecine girdik." dedi.

Marmara Grubu Vakfı tarafından bu yıl 19'uncusu düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi'ne katılan Başbakan Yardımcısı Şimşek, dünya ve Türkiye'deki ekonomik gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Planladıkları reformlar hakkında da bilgi verdi. Şimşek, "Maalesef OECD'nin yaptığı çalışmaya göre küresel ekonomide reform yapmada da küresel kriz öncesine göre bir yavaşlama bir rehavet var. Yani reformlara en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde yeterince reform yapılmıyor, yapılamıyor. Türkiye'ye gelince son 10-15 yıl içerisinde hakikaten Türkiye'de önemli yapısal dönüşüm gerçekleşti." ifadesini kullandı.

Bu reformlar sayesinde Türkiye'de orta alt gelir grubundan üst orta gelir grubuna yükseldiğini vurgulayan Şimşek, "Şimdi tekrar Türkiye yeni bir reform döneminin eşiğinde. Geçen sene 2 yıllık 4 seçim döngüsünü Allah'a şükürler olsunki Türkiye geride bıraktı. Şimdi önümüzde 4 yıllık bir reform yapma imkanı sağlayacak bir dönemle karşı karşıyayız. O nedenle bir heyecan var." dedi.

Şimşek, "Şimdi son 10 yıla baktığımız zaman Çin ve Hindistan'ı hariç tutarsanız, Türkiye diğer ekonomilere oranla, gelişmekte ve gelişmiş obölgelere oranla daha iyi bir performans ortaya koydu. Yani GSYH'yi 2002'de yüz alırsanız Türkiye hakikaten önemli bir performans ortaya koydu. Ve bunun sayesinde kişi başına milli gelirde Avrupa Birliği ortalamasını 20 puan fark kapattık. Yani Avrupa ile reel anlamda bir yakınsama sürecine girdik." diye konuştu.

YOKSULLUKLA MÜCADELE

Bu reformları yapmadan önce Türkiye'de nüfusun üçte biri mutlak yoksullukla karşı karşıyayken bugün mutlak yoksulluğun neredeyse yok olacak bir noktaya geldiğini söyleyen Şimşek, "Bunun sayesinde bir çok alanda Türkiye ilerleme sağladı. Ortalama yaşam beklentisi 72 yıldan 78 yıla çıktı. Sağlıkta önemli bir devrim yaşandı. Eğitimde önemli bir seferberlik başlatıldı. Yine sosyal yardımlarda bütçeye oranla 2 kata yakın bir artışla hakikaten yoksula fakire destek sağlandı." açıklamasında bulundu.

Yatırım ortamını iyileştirdiklerini ifade eden Şimşek, şöyle dedi:

"Yani, Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde Türkiye eskiden 175 ülke arasında 84. sıradayken şimdi 189 ülke arasında 55. sırada. Ama 55. sırada olmak Türkiye'ye yakışmıyor. Yatırım ortamını daha da iyilştirmek için büyük bir çaba göstereceğiz. Şuanda o konuda da önemli bir reform çalışmamız var. Yakında meclise getireceğiz."

"REFORMLAR 3 TEMEL BÖLÜMDE GERÇEKLEŞECEK"

Bakan Şimşek reform programları hakkında da şu bilgileri verdi:

"Programımızın 3 tane temel ayağı var. Birinci ayak daha çok mikro düzeyde, sektörel düzeyde dönüşümü içeren 25 sektörel dönüşüm programı. Reformun ikinci ayağı makro anlamda Türkiye'nin hukuk devleti ilkesini pekiştiren, şeffaflığını arttıran, kurumsal alt yapısını, kalitesini iyileştiren reformlar. Üçüncü olarak da Avrupa Birliği uyum süreci. Bu süreç aslında toptan sosyal, siyasi, ekonomik dönüşümü içeriyor."

"1.250 REFORM TASARLANDI"

Reform planlarını örneklerle anlatan Şimşek, "Diyelim ki Türkiye'de 6,5 milyon yalıtımı olmayan ev var, daire var. Biz çıkıp yalıtıma güçlü destek verirsek, bu yeni bir iş fırsatı demek. İşte enerji verimliliği, basit bir boyutu budur. Bu çerçevede 1.250'ye yakın reform tasarladık. Hangi kurum neyi yapacak, hangi kaynakla yapacak tamamını belirledik. Önümüzdeki dönemde bunlar uygulamaya konulacak." dedi.

"YOLSUZLUKLA DAHA GÜÇLÜ MÜCADELE"

Yolsuzlukla daha güçlü mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Mehmet Şimşek, bu konuyla ilgili olarak da şöyle konuştu:

"O nedenle yakında meclisimize siyasi etik yasasını, siyasetin finansmanına ilişkin uluslararası bir yasa gibi bir çok düzenlemeyi getireceğiz. Ve Türkiye şeffaflıkta da, yolsuzlukla mücadelede de güçlü iradesini ortaya koymuş olacak. Yargı reformuna ihtiyacımız var. Çünkü yargı maalesef yeterince hızlı bir fonksiyon iğfal etmiyor. Zaman zaman saç baş yolduran uygulamalar var."

"KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ DÜNYA EKONOMİSİNE 12 TRİLYON DOLAR GETİRİR"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Kadınlar arasında işgücüne katılım önemli bir husustur." vurgusunu yaparak, "Bunun artması gerekiyor. Eğitimde çok önemli bir değişkendir. Sadece kadın erkek eşitliğini her alanda sağlayabilirseniz 2025'e kadar dünya ekonomisi en az 12 trilyon dolarlık bir ilave gelir getirebilecek şekilde çalışmaları var. Şimdi Türkiye'de nüfusun yarısını ihmal ederek biz gelişmiş ülkeler seviyesine yaklaşabilir miyiz? Asla. O nedenle kadınların iş gücüne katılımı, kadınların iş hayatında aktif rol oynamasını, kadın girişimciliği çok çok güçlü bir şekilde destekleyeceğiz. Çünkü bu kalkınmanın anahtarıdır." değerlendirmesinde bulundu.

"EĞİTİMDE KALİTEYİ ARTIRIRSAK, ENDÜSTRİ 4.0 YANİ YENİ SANAYİ DEVRİMİNE HAZIRLIKLI OLURUZ"

Eğitim reformlarına da değinen Bakan Şimşek, şunları söyledi:

"Eğitimde performansı ölçelim deseniz, ayağa kalkar eğitim camiası 'Yapmayın' der. Halbuki performansı ölçmeden nasıl performansa dayalı bir kültüre geçebiliriz, nasıl eğitimde kaliteyi artırabiliriz? Bunu yapacağız. Okul bazlı bütçeye geçeceğiz, teknik meslek okullarının tamamını özel sektör ile birlikte yönetmek istiyoruz. Bizim ara elemana ihtiyacımız var. Eğitimde kaliteyi artırırsak, Endüstri 4.0 yani yeni sanayi devrimine hazırlıklı oluruz."
CİHAN
<< Önceki Haber Mehmet Şimşek: Kişi başına gelirde AB ile 20 puan fark... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER