Memur emeklisine şok

AKP’nin göreve geldiği 2002 yılından bu yana memur maaşları yüzde 33 arttığı halde, memur emeklisi sadece yüzde 8,5 oranında zam alabildi.

Memur emeklisine şok

Kalkınma Bakanlığı, ekonomik gelişmelerle ilgili verileri yayımladı. Bakanlığın verilerine göre AKP’nin göreve geldiği 2002 yılından bu yana ortalama memur maaşları reel olarak yüzde 33 oranında arttı.

Özgür Düşünce gazetesinden Hasan Önal'ın haberine göre, Memur emeklisinin ortalama maaşı ise sadece yüzde 8,5 oranında artış gösterdi. Kalkınma Bakanlığı’nın verilerine göre ortalama memur maaşı 2002’de 577,9 TL’den 2015 yılında 2 bin 338,4 liraya yükseldi. Maaşlarda reel artış oranı da yüzde 33,6 oldu. Ortalama memur emeklisi aylığı da 502 TL’den bin 650 TL’ye yükseldi. Artış yüzde 8,5’te kaldı.

UCUZ İSTİHDAM ALANI
Cihan Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Naci Haliloğlu, Türkiye’de işsizlik oranlarının yüzde 10’ları geçtiğine dikkat çekti. Ekonominin her geçen gün küçüldüğünü, büyük işletmelerin kapısına kilit vurduğunu ifade etti. Hükümetin uyguladığı programların istihdamı azalttığını aktaran Haliloğlu, “Devlet memurluğu istihdam kapısı gibi görülüyor. Hükümet de ‘daha ucuza daha çok memur çalıştırayım’ mantığı güdüyor. Hükümet az maaşla daha fazla insanı doyurayım istiyor. İstihdamı artırmak için bu politika izleniyor” dedi.

SAYI 1 MİLYON ARTTI
Haliloğlu, son 13 yılda memur sayısının 1 milyon arttığını hatırlattı. Memur sayısının artmasına karşın işçilerin maaşlarına yapılan artışın memur maaşlarına yapılmadığını ifade etti. Haliloğlu, “Bu da kamudaki çalışma barışını bozuyor, verimliliği düşürüyor” dedi.

MEMUR AÇLIK SINIRINDA
Haliloğlu, memurların neredeyse açlık sınırında yaşadığını ifade etti. Memurun durumunu düzeltmeye yönelik söz de verilmediğini aktaran Haliloğlu, “13 yıldır kamudaki sıkıntılar bilinmesine rağmen çözülmüyor. Yeni hükümet programında da buna yönelik bir şey yok” dedi.

MEMURUN ENFLASYONU YÜZDE 15
Memurun aldığı gıda maddelerinin belli olduğunu vurgulayan Haliloğlu, onlarda da enflasyonun yüzde 15 ci- varında olduğunu belirtti. Haliloğlu, şöyle devam etti: “Bizim hesaplamalarımıza göre memurun hissettiği enflasyon yüzde 15’ten aşağı değil. Biz memur maaşlarına yüzde 15’ten aşağı zam verilmesini istemiyoruz. Aksi halde memura verilen zammı enflasyon alıp götürüyor. Açıklanan yüzde 8 enflasyon gerçek enflasyon değil. Çünkü devlet memuru belli maddeleri alıyor. Bu maddelerin artış oranları da belli.”
<< Önceki Haber Memur emeklisine şok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER