'Memur maaşı eridi'
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Nisan 25 2016
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin yayınlamış olduğu ekonomik veriler, memur maaşının yıllar içerisinde nasıl eridiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Yayınlanan ekonomik veriler, kamu çalışanlarının maaşlarının son 13 yılda, çeyrek altın karşısında tutunamadığını ortaya çıkardı.

2002 yılı itibari ile ortalama memur maaşı ile 22,1 çeyrek altın alınabilirken 2015 yılında bu rakam 14,6’ya geriledi. Ortalama memur maaşı çeyrek altın karşısında yüzde 33,9 değer kaybetti. En düşük maaş alan bir memur 2002’de maaşı ile 14,9 adet çeyrek altın alabiliyordu; 2015’de aynı memur, maaşı ile ancak 10,9 çeyrek altın alabildi. En düşük memur maaşının çeyrek altın karşısındaki kaybı ise aylık yüzde 26,8 oldu. Memurlar geçtiğimiz yıl 2014 yılına göre yaklaşık yarım çeyrek altın daha kaybetti.
Geçtiğimiz yıl bile, memur maaşının çeyrek altın fiyatları karşısında yüzde 3,5 değer kaybettiği görüldü. Ortalama memur maaşı 2002 ile 2015 yılları arasında çeyrek altın fiyatları karşısında yüzde 32,6; en düşük dereceli memur maaşı ise, yüzde 26,8 oranında değer kaybetti.
"BU HEZİMETİN SORUMLUSU TOPLU SÖZLEŞMEDE MEMURUN HAKKINI SAVUNAMAYANLARDIR"
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, memur maaşlarının bütün mal ve hizmetler karşısında değer kaybettiğini ifade ederek, “Konfederasyon olarak memur maaşlarının gelişimini ve kamu görevlilerimizin alım gücünü bütün kalemler karşısında düzenli olarak değerlendiriyoruz. Maaşların çeyrek altın karşısındaki durumunu ortaya koyduğumuz bu çalışma da yaptığımız araştırmaların bir bölümünü oluşturuyor." dedi.
Ailelerin en önemli tasarruf kaynağının yastık altı olarak tabir edilen ve çeyrek altın şeklinde değerlendirilen tasarrufları olduğunu hatırlatan Koncuk, "Biz biliyoruz ki vatandaşlarımızın artık tasarruf etmek gibi bir imkanı kalmadı. Ancak bu çalışma memur maaşlarının geride kalan 13 yılda üçte bir oranında değer kaybettiğini ortaya koyması açısından son derece önemlidir. Bu erime yaşamın her alanında kendini göstermekte ve kamu görevlilerimizin alım gücü günden güne erimektedir. Her ne kadar borçlanma yoluyla geleceğimizi ipotek altın
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Milletvekili şokta: Erdoğan'ın 1994'teki mal varlığını paylaştı diye...2.Geri dönüyor: İngiltere'den AB ayrılık sürecinde bazı başlıklarda dönüş!3.Trump'tan kritik açıklama: "Golan Tepeleri'ni İsrail'e verdim"4.Buğra Gökce trajik Mehmet Akif Ersoy karşılaşmasını anlattı: 'Ağlamaya başladı hepimiz etkilendik'5.Emekli Erdoğan Saray'da, emekli vatandaş otogarda!

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Milletvekili şokta: Erdoğan'ın 1994'teki mal varlı...

Geri dönüyor: İngiltere'den AB ayrılık sürecinde b...

Trump'tan kritik açıklama: "Golan Tepeleri'ni İsra...

Buğra Gökce trajik Mehmet Akif Ersoy karşılaşmasın...

Emekli Erdoğan Saray'da, emekli vatandaş otogarda!


