Memurlara yargısız infaz

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak değişiklikle 3,3 milyon devlet memurunun ‘iş güvencesi’ elinden alınacak.

Memurlara yargısız infaz

Mağdurlar açtığı davayı kazansa bile eski görevine dönemeyecek. Mahkeme kararları yok hükmünde sayılacak.

Hükümet, ‘kamuda verimlilik’ ambalajıyla yeni bir kıyıma hazırlanıyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanun’unda yapılacak değişiklik ile 3,3 milyon devlet memurunun ‘iş güvencesi’ elinden alınması amaçlanıyor. Yeni düzenlemeyle disiplin cezaları yeni baştan tanımlanacak.

‘Legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten yapılarla ilişki kurdu, milli güvenliği tehlikeye sokacak eylem, işlemlerde bulundu’ denilenerek binlerce memurun işine son verilecek. Yargı kararı beklenmeden disiplin cezası bu iş için yeterli olacak. Mağdurlar açtığı davayı kazansa bile, eski görevine dönemeyecek. Mahkeme kararları yok hükmünde sayılacak.

Tasarı anayasaya aykırı

Memur sendikaları kendilerinin görüşleri dikkate alınmadan yapılan değişikliğe sert tepki gösteriyor. 17 Şubat 2016’da çıkarılan benzer içerikli Başbakanlık genelgesini Danıştay’a taşıdıklarını hatırlatan Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Hasan Kütük, yargı yolunun kapatılmasının anayasaya aykırı olduğu söyledi. Kütük, kamuda hiç bir dönemde olmadığı kadar yandaş kadrolaşma ve jurnalleme yaşandığına dikkat çekti.

Sendikalar ayağa kalktı

Kamuoyunun ‘terör bahanesiyle fişleme’ diye tepki gösterdiği düzenlemenin yasalaşması halinde memurların toplu halde işten atılmasının önünde hiç bir engel kalmayacak. Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, da terör ve devlet memurluğu kanunlarıyla disiplin hükümlerinin kamudaki bu tür kişilerle mücadele için yeterliği olduğunu kaydederek: “Memurun iş güvencesini kaldırmak, devletin temeline dinamit koymak anlamına geliyor.” dedi.

Genelge yetmedi, kanun çıkaracaklar

17 Şubat 2016’da dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla bir Başbakanlık Genelgesi yayınlanmıştı. Anayasa ve kanunlara aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay’a götürülen düzenleme bu kez kanun kılıfıyla Meclis’e getirilecek.

Genelgede ‘legal görünümlü illegal yapılarla ilişki kuran, eylem birliği içinde olan kamu çalışanı’ diye hukuk dışı tanımlarla memurların işten atılması istenmişti.

Ardından da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu’nun bu konuda görevlendirildiği duyurulmuştu.

Önceki düzenleme AYM’den döndü

AKP, birlikte çalışmak istemediği üst düzey bürokratların mahkemelerle geri dönmesini engellemek amacıyla 14 Ocak 2014’te değişikliğini Meclis’ten torba yasa ile geçirdi.

Yasa, görevden alınan memurun, açtığı davayı kazansa bile eski görevine değil başka bir kadroya atanmasını öngörüyordu. CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi bu değişiklikleri anayasaya aykırı bularak iptal etmişti. Hukukçular 657 sayılı kanunda değişiklik için öncelikle Anayasa değişikliği gerektiğine dikkat çekiyor.

Terörle mücadele bahane

İsmail Koncuk (Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı): Eğer kamu kurum ve kuruluşlarında terör örgütleri ile ilişkilendirilmiş bir kamu görevlisi tespit edilmiş ise, derhal görevine son vermek idarenin yetkisi dahilindedir. Bunun önünde hiçbir yasal engel bulunmamaktadır. Dolayısıyla, teröre destek veren kamu görevlilerinin işten çıkartılması için 657 sayılı Kanunun değiştirilmesi gerektiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Memuru iktidara bağımlı hale getirecekler

Hasan Kütük (Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Başkanı): Bu yasayı hayata geçirmek, devletin memurunu siyasal iktidarların kapı kulu haline getirmektir. Siyasal iktidarlara koşulsuz bağımlı hale getirme sonucunu doğurur. Eğer devletin memurunu, bürokratını siyasal iktidarın talimatıyla iş yapacak ve ona şartsız bağımlı hale getirirseniz, kimse o hizmeti devlet adına yapamaz.

KAMU PERSONELİ İSTİHDAM RAKAMLARI

Memur
2.489,668
Hakimlik/Savcılık
15.915
Öğretim Elemanları
126.168
Sözleşmeli Personel
107.110
İşçi
278.088
Geçici Personel
23.220
Özel Hükümlere Tabi Personel (*) 61.877
Asker Sayıları
237.040
Toplam
3.339,086

1) MİT Müsteşarlığı kadro ve pozisyonları bu
sayılara dahil değildir
2) (*) Kamu bankaları
(Ziraat Bankası, Merkez
Bankası, Türkiye Halk Bankası, Vakıflar Bankası

<< Önceki Haber Memurlara yargısız infaz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER