Memurların sevinci kursağında kaldı

Eylül ayında enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.95 oldu. Böylece haziran ayında zam ve enflasyon farkıyla beraber ancak yüzde 7.90 zam alabilen memurun parası erimiş oldu.

Memurların sevinci kursağında kaldı

Eylül ayı enflasyon rakamı beklentilerin üzerinde gelerek bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.95 artış gerçekleştirdi. Böylece 2015 yılı için yüzde 3+3 zam ve enflasyon farkı alan memurların paraları şimdiden erimiş oldu. Çünkü memurlara haziran ayında 6 ay için yüzde 6 zam ve yüzde 1.76 enflasyon farkı ödenmesine rağmen yapılan toplam zam 7.90 ile eylül ayı enflasyon rakamının altında kaldı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Memurlar bu aydan sonra yüzde 6 zam alacakları ocak ayına kadar fiyat artışları karşısında sürekli eriyen bir gelirle karşı karşıya kalacaklar” dedi. 

Maaşlardan 2 bin TL gitti
Ekim, kasım ve aralık aylarında yaşanacak tüm fiyat artışlarının memur maaşlarını eriterek alım gücünü düşüreceğine dikkat çeken İsmail Koncuk, “Maaşların reel olarak erimesi neticesinde ise memurlar 2016 Ocak zamlarını da daha ellerine geçmeden harcamış olacaklar. Böylece ocak ayında yapılacak zamlar, geleceğe dönük bir gelir artışı yaratmayacak” şeklinde konuştu. İmzalanan toplu sözleşme gereği 2014 yılında memurlara enflasyon farkı ödemesi dahi yapılmadığından, maaşlarda 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin olarak toplam 2 bin TL dolayında bir erime gerçekleştiğini belirten Koncuk, “Enflasyona endeksli maaş artışı uygulaması anlayışı, 2016 ve 2017 yılları için de sürdürüldüğünden memurların zararları önümüzdeki dönemde de artarak devam edecek” açıklamasında bulundu.

Yüzde 5 enflasyon hedefi tutmadı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarına göre 2015 Eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0.89, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 6.21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.95 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7.80 artış gerçekleşti. İsmail Koncuk, eylül ayına ilişkin enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 2015 yılı için belirlenen yüzde 5 enflasyon hedefinin tutturulamayacağının bir kez daha anlaşıldığına vurgu yaptı.

Kış ayı memurun belini bükecek
Önümüzde kış ayları ve okul masraflarının ailelerin belini bükeceği zorlu bir eğitim, öğretim dönemi bulunduğunu belirten Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Şimdi harcamalara bir de ısınma giderleri, servis masrafları, kitap, kalem, defter gibi kalemler de eklenecek. Havaların soğumasıyla sebze, meyve fiyatları artacak, enflasyon daha hızlı yükselecek. Bütün bu gelişmeleri hesap edemeyen sendikalar ise toplu sözleşme masalarında memurları yüzde 3'lük 5'lik  zamlarla oyalıyorlar” dedi.

Meydan Gazetesi
<< Önceki Haber Memurların sevinci kursağında kaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER