Merkel, Korona tedbirlerini Anayasa'nın 1'inci maddesiyle savundu

Merkel, koronavirüs ile mücadele amaçlı tedbirleri Alman Anayasası’nın 1’inci maddesinde yer alan "İnsan onuru dokunulmazdır" ilkesiyle savundu, tedbirlerin sağlık sisteminin işler kalması için alındığını vurguladı.

SHABER3.COM

Almanya Başbakanı Angela Merkel cumartesi günleri yayınladığı haftalık video mesajını 23 Mayıs'ın Alman Anayasası’nın yürürlüğe girme günü olması vesileyle Alman Anayasası’na ve bu bağlamda tartışılan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) tedbirlerine ayırdı.

DW Türkçe'nin haberine göre Koronavirüs ile mücadele maksadıyla mart ayı ortasından beri alınan tedbirlerin gerekliliğinin tartışıldığı şu günlerde Merkel, Alman Anayasası’nın 1’inci maddesinde yer alan "İnsan onuru dokunulmazdır" ilkesinden hareketle bu önlemlerin alındığını söyledi. 

Bu ilkeye devletin bütün icraatlarında uymakla yükümlü olduğunu vurgulayan Merkel, bu ilkenin hükümetin icraatlarına da temel teşkil ettiğini kaydetti.

TEDBİRLER ANAYASAYA UYGUN

Merkel, bugün yayınladığı haftalık videosunda da yasakları protesto eden grupların adını anmadan iddialara anayasa ile cevap verdi. 

Merkel, vatandaşların tedbirlere ilişkin endişesini çok iyi anladığını, bu nedenle temel hak ve özgürlüklere dair kısıtlamalara ilişkin kararlar alırken ince eleyip sık dokuduklarını ve kısıtlamaların süresini de mümkün olduğunca kısa tutmaya çalıştıklarını söyledi. 

Merkel, tedbirlerin gerekli olduğunu tekrarladı ve bunların Alman Anayasası’nın 1’inci maddesinde yer alan "İnsan onuru dokunulmazdır" ilkesi temelinde alındığını belirtti. 

Almanya Başbakanı, kararları bu ilkeyi temel kabul ederek aldıklarını, amaçlarının sağlık sisteminin pandemi ile başa çıkacak durumda kalması olduğunu hatırlattı ve bunun başarıldığına da dikkat çekti. 

MERKEL: HER VATANDAŞA HESAP VERMEKLE YÜKÜMLÜYÜZ

Diğer yandan her kısıtlama konusunda vatandaşa hesap vermekle yükümlü olduklarının bilincinde olduklarını da belirtti. 

Tedbirlerin esnetilmesinin de pandemi ile mücadelede sağlanan başarı sayesinde mümkün hale geldiğinin altını çizen Merkel, sosyal mesafe, maske takma ve benzeri kurallara uyulması halinde bu başarının devam edeceğini de belirtti.
<< Önceki Haber Merkel, Korona tedbirlerini Anayasa'nın 1'inci maddesiyle... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER