Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Eylül 23 2021
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faiz oranını yüzde 18'e düşürdü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 18 seviyesine çekti. Bu kararla Merkez Bankası, 14 ay sonra ilk kez faiz indirmiş oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 19 olan politika faizini yüzde 18'e düşürdü.
Genel beklenti eylül toplantısında faizin sabit tutulması yönündeydi.
Bundan önceki son faiz indirimi 22 Mayıs 2020'deki Murat Uysal'ın başkanlık ettiği PPK'da alınmış, politika faizi yüzde 8.75'ten 8.25'e indirilmişti. Sonraki süreçte ilk faiz artırım hamlesi ise 25 Eylül 2020'de gelmiş politika faizi yüzde 10.25'e yükseltilmişti. Merkez Bankası, politika faizini Kasım 2020'de yüzde 15'e, Aralık 2020'de yüzde 17'ye ve Mart 2021'de yüzde 19'a çıkarmıştı. TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun görevde bulunduğu süre içerisinde yüzde 19'da kalan faiz, bugünkü hamleyle 16 ay sonra yüzde 18'e indirilmiş oldu.
FAİZ İNDİRİLDİ, DOLAR TARİHİ ZİRVESİNE FIRLADI
Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı ardından dolar/TL fırlayarak tarihi zirve seviyesini test etti ve 8,80’i gördü. Karardan önce dolar, 8,65 seviyelerinden işlem görüyordu. Dolar, saat 14:20 itibariyle 8,76 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
Avro/TL de MB’nin kararı ardından 10,14 TL seviyesinden 10,30 seviyesine kadar yükseldi. Avro, 10,16 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.
‘KARARLI SIKI DURUŞ’ İFADESİ ÇIKARILDI
TCMB'nin karar metninde çekirdek enflasyona ilişkin gelişmelerin değerlendirildiği ifade edilirken, metinden "kararlı sıkı duruş" ifadesi de çıkarıldı. Karar metninde sıkı duruş taahhüdü veren ifadelerin de yer almadığı görüldü.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Sevilay Yılman'a neler oldu? Okan Buruk'un adını verince, Galatasaray istedi TMSF işten attı!2.Murat Ongun yandaş Cem Küçük'ü ifşa etti!3.AI şavaşları: Gemini, ChatGPT’yi geçti!4.Ekol TV neden yayınlarını durdurdu!5.Şamil Tayyar'dan bomba iddia: 'Ela Rümeysa Cebeci itirafçı oldu arşivini getirecek!'
6.Barış Boyun davası: Mahkeme salonu karıştı jandarma biber gazı kullandı7.Bu fotoğraftan bir kişi daha eksildi: Gazeteci Emrullah Erdinç'e gözaltı8.Rusya askeri hedeflerinden vazgeçmeyecek ve Batı9.Amsterdam Oost Belediyesinden Birlikte Yaşama Kültürüne Güçlü Bir Katkı10.BM koruması altındaki eğitimci Güngör'ün Türkiye'ye iade tehlikesi sürüyor!

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN








