Merkez Bankası ateşe benzin döktü!

Merkez Bankası (TCMB) 19 Mart Perşembe günü gerçekleştirmesi planlanan Para Politikası Kurulu toplantısını iki gön öne çekti. "Acil" kodu ile toplanan kurul haftalık repo faizi (gösterge) yüzde 10,75'ten yüzde 9,75'e indirdi. Kararın hemen akabinde dolar yüzde 1 artarak 6,49 TL'ye kadar yükseldi.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER- Amerikan Merkez Bankası'ndan (Fed) Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) kadar bütün merkez bankaları kırmızı alarm verirken sessizliğe gömülen Merkez Bankası nihayet bir karar aldı.

TCMB'den bugün yapılan açıklamada, "19 Mart 2020 tarihinde toplanması planlanan Para Politikası Kurulu, Koronavirüs'ün muhtemel ekonomik ve finansal etkilerini değerlendirmek üzere bugün toplanmıştır." ifadeleri kullanıldı.

MERKEZ, FAİZİ YÜZDE 9,75'E İNDİRDİ

"Acil" kodu ile toplanan Para Politikası Kurulu haftalık repo faizini yüzde 10,75'ten yüzde 9,75'e indirdi. 100 baz puanlık (yüzde 1) faiz indirimi döviz piyasalarında tansiyonu daha da yükseltti. 

Kararın hemen akabinde dolar yüzde 1 değer kazanarak 6,49 TL'ye yükseldi. 

İktisatçıMahfi Eğilmez, "Merkez Bankasının faiz indirimi konusundaki görüşüm Fed'in faiz indirimi konusundaki görüşümden farklı değildir. Fed'in faiz indirimiyle TCMB'nin faiz indirimi arasında bu aşamadaki tek fark bizde enflasyonun ABD'nin yaklaşık 6,5 katı yüksek olmasıdır." paylaşımını yaptı. 

EMRE ALKİN: ASPRİN TEDAVİSİ İLE OLMAZ

Ekonomi yazarı Uğur Gürses şahsi Twitter hesabında şu değerlendirmede bulundu: "Likidite kaygılarının tavan yaptığı bir ortamda faizin seviyesi de kurun seviyesi de kısa vadede önemini kaybeder. Merkez Bankası'nın aldığı kararların büyük bölümü yerinde…"

Prof. Dr. Emre Alkin, “Merkez Bankası da aspirin tedavisine katıldı. Faizi tek haneye indirdi. Beklenen oldu, fakat ihtiyacımız olan değil.” dedi. 

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Ekonomide her şey esnekliğini kaybetti.. Faizler indirildi, fakat kur yükseliyor, borsa düşüyor. Piyasa sıcak para ve garanti tarzı politikalar bekliyor. Şu para politikasının etkisizliği hipotezini anlasak mı biraz?" yorumunu yaptı.
 
MERKEZ BANKASI'NA KRİTİK SORULAR

Ekonomist Vedat Özdan, "1) Şirketler düşük faiz ortamında tahvil ihraç edip buyback mi yapmıştı? 2) Özkaynakları eriyen şirketlerin iflas riski mi vardı? 3) Bankalar likidite mi bulamıyordu? 4) Müşteri riski alan aracı kurumlar ve 'margin call' yiyen fonlar yükümlülüklerini yerine getiremez halde miydi?" paylaşımını yaptı. 

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

1. TCMB tarafından gün içi ve gecelik vadedeki hazır imkânlar çerçevesinde bankalara ihtiyaç duydukları tüm likidite sağlanacaktır.

2. 2020 Yılı Para ve Kur Politikası metninde yer aldığı üzere, temel politika aracı olan 1 hafta vadeli repo ihalelerine ilave olarak ihtiyaç duyulan günlerde TCMB tarafından piyasaya 91 gün vadeye kadar repo ihaleleriyle likidite sağlanabilecektir. 

APİ İÇİN LİMİTLER ARTIRILACAK

Bu ihalelerde kazanan tekliflerin bir bölümünün veya tamamının, mevcut durumda 1 hafta vadeli repo işlemlerinde olduğu gibi, bankalar tarafından talep edilmesi halinde repo işlemi yerine aynı faiz oranı ve vade ile Bankalararası Para Piyasasında depo işlemi olarak sonuçlandırılmasına imkân tanınacaktır.

3. Piyasa yapıcılığı sisteminin desteklenmesi amacıyla piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri (APİ) çerçevesinde tanınan likidite imkânına ilişkin limitler artırılmıştır.

4. Halihazırda 1, 3 ve 6 ay vadeli olarak geleneksel yöntemle gerçekleştirilen ABD doları karşılığı swap ihalelerine devam edilecek olup söz konusu ihaleler euro ve altın karşılığı da düzenlenebilecektir.

MUNZAM KARŞILIKLARDA İNDİRİME GİDİLECEK

5. Munzam (zorunlu) karşılıklar uygulamasında reel kredi büyüme koşullarını sağlayan bankalar için yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm yükümlülük türlerinde ve tüm vade dilimlerinde 500 baz puan indirilecektir. 

Alınan bu kararla, reel kredi büyüme koşullarını sağlayan bankalara yaklaşık 5,1 milyar ABD doları karşılığı döviz ve altın cinsi likidite verilmesi beklenmektedir. 

Söz konusu değişiklik, tesisi 20 Mart 2020 tarihinde başlayacak olan 6 Mart 2020 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır.

6. Reel sektöre kredi akışının kesintisiz devamını teminen bankalara hedefli ilave likidite imkânları tanınmıştır. 

KREDİ ORANI DA LİKİDİTE İMKÂNI SAĞLANACAK

Bankaların yeni likidite imkânlarından alabilecekleri azami fon tutarı reel sektöre sağladıkları ve sağlayacakları kredi tutarları ile ilişkilendirilecektir. 

Söz konusu imkânların toplam tutarının, sistemin fonlama ihtiyacının yüzde 25’i ile sınırlı kalacağı öngörülmektedir. Bu kapsamda;

91 gün vadeye kadar repo ihaleleri yoluyla TCMB politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 150 baz puan altında faiz oranı üzerinden miktar ihalesi yöntemiyle Türk lirası likidite sağlanacaktır. 

Söz konusu ihalelerde kazanılan tekliflerin tamamı veya bir bölümü bankalar tarafından talep edilmesi durumunda aynı şartlar altında Bankalararası Para Piyasasında depo işlemi olarak da sonuçlandırılabilecektir.

1 YIL VADELİ TL-DOLAR TAKAS İMKÂNI

Miktar ihalesi yöntemiyle 1 yıl vadeli döviz karşılığı Türk lirası swap ihaleleri düzenlenecektir. 

Söz konusu swap ihaleleriyle ilgili bankalara TCMB politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 100 baz puan altında faiz oranı üzerinden ABD doları, euro veya altın karşılığı Türk lirası likidite sağlanacaktır.

Söz konusu imkânlara dair limitler konusunda bankalara ayrıca detaylı bilgilendirme yapılacaktır.

7. Küresel ekonomik belirsizlikler ile uluslararası ticarette yaşanan güçlüklerin reel sektör firmaları üzerindeki olası etkilerinin hafifletilmesi amacıyla ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine yönelik aşağıdaki önlemler alınmıştır:

18 Mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine kadar vadesi gelecek reeskont kredisi geri ödemelerine 90 güne kadar vade uzatım imkânı tanınmıştır. 

REESKONT KREDİ ÖDEMELERİNE ERTELEME

Firmalar kredi kullanımına aracılık eden bankalara başvurarak, herhangi bir geri ödemede bulunmaksızın mevcut senetlerini 90 güne kadar daha uzun vadede bir senet ile değiştirerek bu imkândan yararlanabileceklerdir. 

Bu suretle toplam 7,6 milyar ABD doları karşılığı kadar reeskont kredisi geri ödemesi ertelenebilecektir.

Hâlihazırda kredi taahhüdü açık olan reeskont kredileri ile 18 Mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine kadar kullanılacak reeskont kredilerine 12 ay ek taahhüt kapama süresi verilmiş, böylece bu kredilerin taahhüt kapatma süresi 24 aydan 36 aya çıkartılmıştır.

Mevcut reeskont kredisi azami vadeleri, 20 Mart 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, kısa vadeli kullanımlar için 120 günden 240 güne, daha uzun vadeli kullanımlar için ise 720 güne çıkartılmıştır."
 

<< Önceki Haber Merkez Bankası ateşe benzin döktü! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER