Merkez'den açıklamalar peş peşe geliyor

Döviz rezervlerindeki sert düşüş piyasayı tedirgin ederken, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya sabah saatlerinde bir açıklama daha yaptı .

SHABER3.COM

Döviz rezervlerindeki düşüşe dair açıklama yapan Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, "Merkez Bankası, rezervlerini güçlendirme politikasına kararlılıkla devam etmektedir. Son bir hafta içinde toplam rezervimiz 4,3 milyar dolar artışla 27 Mart itibarıyla 96,7 milyar dolar seviyesine ulaştı." dedi. 

Çetinkaya'nın açıklamasında rezervin brüt olduğuna açıklık getirmemesi dikkati çekti. TCMB'nin net rezervleri 19,7 milyar dolada geriledi. 


Brüt rezerv 100.1 milyar dolara yükseldi
MB’nin döviz varlığı şubat ayında, bir önceki aya göre yüzde 3.7 artışla 77.6 milyar dolara çıktı. Resmi rezerv varlığı da aynı dönemde yüzde 3.4 artarak 100.1 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde altın cinsinden rezerv varlığı yüzde 2.8 artarak 21 milyar dolar oldu.

Buna göre, vadesine bir yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve MB’nin önceden belirlenmiş döviz yükümlülüğü (döviz kredileri, menkul kıymetler, yurt dışı bankalarca MB nezdinde açılan depo hesapları, Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesapları-KMDTH) bir önceki aya göre yüzde 5.6 artarak 13.7 milyar dolara yükseldi.

Merkez’in ödeyeceği faiz 4.6 milyar dolar
Bu tutarın 9.1 milyar doları anapara, 4.6 milyar doları faizlerden oluştu. Söz konusu anapara ve faiz yükümlülüğünün 2.7 milyar doları bir ay,  2.5 milyar doları 2-3 ay ve 8.5 milyar doları dör ila 12 ay içinde ödenecek.

Şarta bağlı döviz yükümlülüğü, bir yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ve diğer yükümlülükten (bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluşuyor. Söz konusu yükümlülük, bir önceki aya göre yüzde 4.1 azalarak 31.8 milyar dolara geriledi.

SWAP LİMİTİ ARTIRILDI

TCMB bankalara gönderdiği yazı ile “Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış (TCMB tarafından spotta döviz alınması, vadede döviz satılması) işlem miktarı döviz ve efektif piyasaları işlem limitlerinin yüzde 30’si ile sınırlandırılmıştır.” denildi.

Geçen hafta ilgili sınır yüzde 10 olarak uygulanırken bu hafta başında ise sınır yüzde 20’ye yükseltilmişti.

TCMB’nin bankalara ilettiği yazıda limit kullanımlarının döviz ve efektif piyasaları işlem limitlerinden düşülmeden bağımsız olarak uygulanacağı da belirtildi.

<< Önceki Haber Merkez'den açıklamalar peş peşe geliyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER