Mersin'de kanserde erken teşhisle 75 kişi kurtarıldı

Mersin'de kanserde erken teşhisle 75 kişi kurtarıldı

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, kanserde erken teşhis için yapılan çalışmalar sonunda 2013 yılından itibaren 75 kişinin kurtarıldığını söyledi.

Kemik yaptığı açıklamada kanser hastalığında erken teşhisin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğini kaydetti.
'Ulusal Kanser Tarama Programı' çerçevesinde Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğünce yapılan toplum tabanlı kanser taramalarından herkesin ücretsiz yararlanabildiğini anlatan Mersin Halk Sağlığı Müdürü Kemik, tarama programı çerçevesinde Aile Sağlığı Merkezleri ile Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'ne (KETEM) başvuran 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapıldığını kaydetti.

Vatandaşları belirtilen kanser taramalarını yaptırmaları için Aile Hekimlerine müracaat etmeleri konusunda uyaran Kemik, "KETEM ve Aile Sağlığı Merkezleri katkıları ile 2013 yılından itibaren ilimizde 57 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 79 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması (GGT) ayrıca 76 bin kişiye serviks (rahim ağzı) kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapılmıştır." diye konuştu.

Bu taramalar sonucunda 41 kadında meme kanseri, 20 kadında serviks (rahim ağzı) kanseri ve 14 kişide ise kolon kanserinin erken teşhis edildiğini anlatan Mersin Halk Sağlığı Müdürü, sözlerini şöyle tamamladı: "Böylece toplamda 75 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 75 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir." CİHAN
<< Önceki Haber Mersin'de kanserde erken teşhisle 75 kişi kurtarıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER