'Meteorları bilimsel araştırma için dünya genelinde parayla alıyorlar'


Oxford Üniversitesi Astrofizik Bölümü görevlisi Dr. Selçuk Topal, NASA'nın bilimsel çalışma için dünya genelinde düşen bütün meteorlarla ilgili para ödemesi yaparak satın aldıklarını ifade ederek, "Bingöl'de de meteorları gramı 60 dolara almalarının nedeni de yaptıkları bilimsel çalışmadır. Bunlar uzayda başı boş dolaşan meteorlar ve kalıntılarıdır. Belki de kuyruklu yıldızın kalıntıları olabilir." dedi.

Oxford Üniversitesi Astrofizik Bölümü görevlisi Dr. Selçuk Topal, Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen konferansta öğrenciler ve öğretim üyeleriyle bir araya geldi. Dr. Selçuk Topal, konferansında Erken Tip Disk Galaksilerde Moleküler Gaz Gözlem ve Analizi konusunu anlattı.

NASA'nın meteorları gramı 60 dolar ödeyerek satın almasının nedeni sorulması üzerine Dr. Topal, NASA'nın meteorlara büyük önem verdiğini ve yaptıkları bilimsel çalışmalarla bazı veriler elde etmeye çalıştığını ifade etti. Dr. Selçuk Topal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünya genelinde düşen meteorlarla alakalı her şey biliniyor. Meteor uzayda başı boş dolaşıyor. Belki de bunlar kuyruklu yıldızın kalıntıları olabilir. Dünya genelinde meteor yağmurları oluyor. Meteor atmosferde parçalanarak yeryüzüne düşüyor. Dünya genelinde çok yere düşüyor. Romanya'nın başkentine düştü. Rusya'ya düştü. Romanya'da araba boyutlarında düştü. Neden önemli. Gerçekten neden bu paraya satılıyor. Gramı 60 dolardan satılıyor. Çünkü onlar güneş sisteminin ilk oluştuğu anlardan kalan kalıntılar ve bozulmadan. Hayat geldiyse kuyruklu yıldızla gelmiş diye düşünülüyor. O açıdan onları incelemek çok önemli. Bilimsel anlamda büyük önem taşıyor. Bu meteorlarla ilgili yapılan incelemede önemli bilgiler elde edilebiliyor." dedi.

Program sonrasında Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, Dr. Selçuk Topal'a teşekkür ederek plaket verdi.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Meteorları bilimsel araştırma için dünya genelinde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER