[FLAŞ] ABD ile Taliban arasında ateşkes
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Şubat 14 2020
ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Brüksel’deki NATO savunma bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Taliban ile “yedi gün boyunca şiddetin azaltılması yönünde öneriyi” müzakere ettiklerini ifade etti.
Esper, barış görüşmelerinde uzlaşma sağlanabilmesi amacıyla Taliban milislerinin bir hafta boyunca şiddeti azaltacaklarını söyledi.
Amerikan medyası da ABD ile Taliban arasında 7 günlük bir ateşkes anlaşmasına varıldığını bildirdi. Haberlerde ‘çok yakında yürürlüğe girecek’ ateşkes anlaşmanın ABD birliklerinin Afganistan’dan çekilmesine yol açabileceği ifade edildi.Washington, ABD ile Taliban arasında barış anlaşmasının imzalanabilmesi için öncelikle şiddetin azaltılmasını talep ediyordu.
DW’nin aktardığına göre ise ABD’li Bakan, siyasi çözüm için gereken temelin masada olduğunu ve durumun titizlikle incelendiğini kaydetti. “Barış bir şansı hak ediyor” diyen Esper, bunun ön koşulunun tarafların yükümlülüklerine uyması olduğunu da sözlerine ekledi. Esper, Taliban’ın ne kadar ciddi olduğunu anlayabilmek için yedi gün sürenin yeterli olacağının altını çizdi.
Taliban’ın üst düzey bir yöneticisi, AFP haber ajansına dün yaptığı açıklamada Cuma gününden itibaren saldırıları azaltmaya hazır olduklarını söylemişti.
Görüşmeler yaklaşık iki yıldır sürüyor
Afganistan’da yaklaşık 18 yıldır süren savaşa siyasi çözüm bulabilmek amacıyla ABD yetkilileri ile radikal İslamcı Taliban temsilcileri arasında Temmuz 2018’den beri görüşmeler yürütülüyor. ABD ile Taliban arasında yapılacak barış anlaşması, ülkedeki Amerikan birliklerinin tamamen geri çekilmesi için bir takvim hazırlanmasını ve Taliban’ın Afganistan’da terör saldırıları düzenlemeye son vermesini öngörüyor. Barış anlaşması ile Afgan hükümeti ile Taliban arasında görüşmelerin başlatılması için zemin hazırlanması da hedefleniyor.
“Batı’nın kuklası” olarak nitelendirdiği Kabil hükümeti ile doğrudan görüşmeleri reddeden Taliban, uluslararası güçlerin Afganistan’dan çekilme sürecinin açıklığa kavuş
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine giderken gözaltına alındı2.Bu kez İzmit'e İHA düştü.3.Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran hakkındaki suçlamalar belli oldu: 'Geliyorum' dedi4.Kahramanmaraş'ta yürekleri ağızlara getiren deprem!5.KHK'lıları ilgilendiren önemli haber: AİHM başvuru kriterlerini değiştirdi işte detaylar!
6.Uyuşturucu soruşturması Fenerbahçe'ye uzandı: Sadettin Saran ifade veriyor evinde arama var7.İçişleri Bakanlığı açıkladı: İzmit'te düşen İHA Rusya'ya ait8.Murat Çalık'a kritik müdahale!9.Uyuşturucu soruşturması: Kasım Garipoğlu’nun mal varlığına el konuldu10.Operasyonlara 'siyasi' diyen Serkan Toper hakkkında 'etkin pişmanlık' iddiası!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER







