Metin Lokumcu'yu anmaktan 3,5 yıl sonra yargılanmaya başlandılar


Eskişehir'de, Hopa'da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğanprotesto sırasında hayatını kaybeden öğretmen Metin Lokumcu'nun ölüm yıldönümü olan 31 Mayıs 2012 günü düzenlenen eylemde olaylara iştirak ettiği iddiasıyla 75 kişi hakkında, 3,5 yıl sonra açılan davanın görüşmesine başlandı. Haklarında 3'er yıl hapis cezası istenen şüpheliler, suçlamaları kabul etmedi.

Alınan bilgiye göre, 31 Mayıs 2012 günü Odunpazarı ilçesi Asarcıklı caddesinde toplanan yüzlerce kişi Hopa'da öğretmen Metin Lokumcu'nun dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto eylemlerinde hayatını kaybetmesi nedeniyle anma eylemi düzenledi. Grup, daha sonra ellerinde pankartlar ve attıkları sloganlarla Asarcıklı caddesi üzerinden Yunus Emre caddesindeki AK Parti il binasına doğru yürüyüşe geçti. Ancak topluluğun Asarcıklı caddesinin çıkışında durdurularak il binasına yürümesine izin verilmedi. Polis, caddenin çıkışında yapılmasını isterken, grup ise parti binasına yürümekte ısrar etti. Bunun üzerine polis ile grup arasındaki tartışma arbedeye dönüştü. İddiaya göre, gruptaki bazı kişiler, ellerindeki flama sopalarıyla polise vurdu. Polis de gruptaki bazı kişilere gaz sıktı. Yaşanan arbede sonrası grup dağıldı.

Polis yaşanan arbede ile ilgili çalışma başlattı. Emniyet, mobese ve çekilen polis kamerası görüntülerinden, eylemde olay çıkardıkları iddia edilen 75 kişiyle ilgili savcılığa şikayette bulundu. Savcılık tarafından başlatılan soruşturma üzerine hazırlanan iddianame 3,5 yıl sonra tamamlanarak mahkemeye sunuldu. Savcılık iddianamesi kabul edildi ve Metin Lokumcu'yu anma eyleminde yaşanan arbede 3.5 yıl sonra davaya dönüştü. Söz konusu eylemde, göstericiler ile polis arasında yaşanan arbede nedeniyle 3,5 yıl sonra dava açılması dikkat çekti.

Aralarında avukat, üniversite öğrencilerinin de yer aldığı 75 kişi, 'polise direnme, hakaret toplantı ve gösteri yürüyüşüne muhalefet' suçundan Eskişehir 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başladı. 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlayan davaya aralarında avukat, öğretmen ve öğrencilerinde olduğu tutuksuz sanıklar katıldı. Bazı sanıkların savcılık tarafından talimatla ifadesinin alındığı belirtildi.

'GEÇEN SENE DE EYLEM YAPTIK, EYLEM HUKUKA UYGUN'

Mahkemede söz alan tutuksuz sanıklar haklarındaki iddiaları kabul etmedi. Sanıklar verdikleri ifadelerinde, yaptıkları eylemin hukuka uygun olduğunu kaydetti. Aynı şekilde Metin Lokumcu'yu anma eylemini geçen yıl da gerçekleştirdiklerini, hatta bu eylemde AK Parti binasına siyah çelenk bıraktıklarını aktaran sanıklar, "Biz polise mukavemet olayını gerçekleştirmedik. Eylemimiz hukuka, toplumsal ve gösteri yürüyüşüne uygundur. Kimseye saldırmadık, dövmedik. Polisin bize müdahalesi sırasında kendimizi ellerimizdeki pankart ve flamalarla savunduk. Suçsusuz, beraatımızı istiyoruz." ifadesini kullandı.

Duruşma devam ediyor.
CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER