Metrobüse uluslararası ödül

Metrobüse uluslararası ödül

Uluslararası Kara Taşımacılığı Birliği (IRU), İstanbul'daki Metrobüs'ü, 2015'in 'en iyi taşıma' sistemi' olarak belirledi.

IRU'nun "Akıllı Taşıma" ödülleri önceki gün Brüksel'deki Busworld fuarında verildi. IRU'dan yapılan açıklamaya göre, "Mükemmel Otobüs" ödülü, İstanbul'un hızlı otobüs sistemi Metrobüs'e verildi. Açıklamada, "İstanbul'un ana metro ve tramvay hatlarını birbirine bağlayan 50 kilometre uzunluğundaki güzergahı her gün 800 bin insan kullanıyor." denildi.

"METROBÜS, KULLANICISINA 3 YIL KAZANDIRIYOR"

İETT, ödül başvurusu yaparken teslim ettiği dosyada ise "Bu projeden önce aynı güzergahtaki yolculuk 3 saat sürüyordu." denildi. Metrobüs sayesinde trafiğe katılan araç sayısının 80 bin kadar azaldığı savunuldu.

Metrobüs'ün 2012'den bu yana yolculara günlük 97 dakika kazandırdığı belirtilen dosyada, bunun da bir ömürde 3 yıla tekabül edeceği ifade edildi. Sistemin ortalama hızının saatte 35 kilometre olduğu kaydedildi.

"BİZE 2. SINIF VATANDAŞ OLARAK BAKARLARDI"

Metrobüsn kendisine ayrılmış yolda gitmesi sayesinde yolcu güvenliğinin de arttığını belirten İETT, her otobüs ve durak ile yol üzerinde kameralar bulunduğuna dikkat çekti. Metrobüs yolunun ayrıca doğal felaketler gibi acil durumlarda da kullanılabileceği kaydedildi. Bazı yolcuların görüşlerini de aktaran İETT, "Metrobüs'ten önce otomobildekiler, otobüstekilere 2. sınıf insanlar gibi bakarlardı artık biz trafik sıkıştığında onları hızla geçiyoruz." dediklerini belirtti.

İETT'NİN GELİRLERİNİN YARISI METROBÜSTEN

Toplu taşımanın kârlı bir iş olmadığı algısının Metrobüs sistemiyle kırıldığını da belirten dokümanda, "İETT'nin taşıma ücreti gelirlerinin yarısı Metrobüs sisteminden geliyor ve diğer otobüs hatlarındaki masraflar buradan gelen kaynakla karşılanıyor. Ayrıca şoför, temizlik elemanı, güvenlik görevlisi, bakım elemanı gibi bin 500 kişiye de iş imkanı sağlanıyor." ifadelerine yer verildi.

Metrobüs sayesinde havaya salınan zararlı gazların oranının da azaldığına dikkat çekildi.

METROBÜS DÜNYA GENELİNE YAYILACAK

Bu tutkulu projenin, İstanbul Belediye Başkanlığı'nın üstün siyasi kararlılığıyla uygulamaya konulduğuna değinilen açıklamada, jürinin projeyi övdüğü belirtildi. İETT'nin şimdi dünya genelinde başka şehirlere de benzer projelerin uygulanması için destek verdiği kaydedildi.

Otobüs, minibüs, taksi ve kamyon işletmecilerini bir araya getiren IRU, 1948'de kuruldu ve 100'den fazla ülkede üyeleri ve faaliyetleri bulunuyor. CİHAN
<< Önceki Haber Metrobüse uluslararası ödül Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER