Metroda canlı bomba paniğinin kaydı, Anayasa'ya aykırı iddiasıyla Meclis'te


Ankara Tren Garı'nın önünde 102 kişinin hayatını kaybettiği saldırının sebep olduğu korku ile Ankara Metrosu'nda yaşanan canlı bomba paniği Meclis'e taşındı. CHP İstanbul milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, metroda yaşanan paniğe ilişkin bir televizyon kanalında yayınlanan ve Metro'nun kendi güvenlik kamerasıyla kaydedilmiş görüntülerde yolcuların seslerinin de duyulduğunu da dikkat çekerek, sesli kaydın Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yazılı soru önergesi veren İlgezdi, Ankara metrosundaki kameraların sesli kayıt yapıp yapmadığını sordu.

TBMM Başkanlığı'na bir dilekçe veren CHP Milletvekili İlgezdi, "Ankara'da 10 Ekim cumartesi günü düzenlenecek 'Barış Mitingi' öncesi Tren Garı'nın önünde meydana gelen katliam ülkeyi derinden yaralamıştır. Resmi rakamlara göre 100'ün üzerinde vatandaşımız hayatını kaybederken, ortaya çıkan tablo derin bir travmaya sebep olmuştur. Bu tip saldırıların amacı ülke sınırları içerisinde korku ve panik havası yaratarak, yurttaşları sindirmek ve ezmektir. 12 Ekim 2015 pazartesi günü Ankara Metrosunda meydana gelen bir olay, ne yazık ki korku iklimin geldiği noktayı gözler önüne sermiştir." diye kaydetti.

Ardından da "Batıkent-Sincan yönüne giden metroda, bir genç kızın, yanındaki vatandaştan şüphelenerek 'Bomba var!' diyerek bağırması sonucu büyük bir panik yaşanmıştır. Yurttaşlarımızın Ankara Tren Garı önünde meydana gelen olayın bir benzerinin her an başlarına gelebileceği korkusuyla yaşamaya çalıştıklarını kanıtlayan bu olayın güvenlik kamerası görüntüleri de bir özel kanalda yayınlanmıştır. Güvenlik Kamerası görüntülerinde, genç bir kadının 'Arkadaş canlı bomba' diye bağırdığı ve yaşanan panikte metroda bulunan vatandaşlarımızın çığlıkları duyulmaktadır. 'Özel haber' olarak yayınlanan görüntülerde, muhabir söz konusu olaya ilişkin güvenlik kamerası kayıtlarında 'kaçın, kaçın' seslerinin duyulduğunu da açıkça belirtmektedir." diye ekledi.

CHP milletvekili, bu bağlamda da Davutoğlu'na şu soruları yöneltti:

"1-) Ankara Metrosundaki araçlarda bulunan Güvenlik Kameraları aynı zamanda ses kaydı yapabilmekte midir? Yapabiliyorsa, bu bant yayını Ankara metrosu aracının güvenlik kamerası görüntüleri midir? Öyle ise tüm Ankara metrosu araçlarında sürekli sesli ve görüntülü kayıt yapılmakta mıdır?

2-) Kapalı alanlarda kişilerin bilgisi haricinde veya bir mahkeme kararı olmaksızın görüntü ve eşzamanlı sesli kayıt yapılması yasal mıdır? Değil ise Ankara metrosunda vatandaşlar yasal olmayan bir şekilde dinlenmekte midir? Ankara metrosunda vatandaşların ses kaydı yapılarak dinlenebileceği yönünde bir uyarı bulunmakta mıdır? Bulunmuyor ise sorumlular hakkında başlatılan yasal bir işlem var mıdır, yok ise başlatılacak mıdır?

3-) Ankara Metrosundaki asansörler ile hollerde de güvenlik kamerası bulunmakta mıdır? Buralarda eşzamanlı sesli ve görüntü kayıt yapılmakta mıdır?

4-) Ankara genelinde vatandaşların bilgisi haricinde veya bir mahkeme kararı olmaksızın görüntü ve eşzamanlı sesli kayıt yapılan başka hangi kapalı mekan ve ulaşım aracı bulunmaktadır?

5-) Söz konusu Güvenlik Kameraları eliyle vatandaşların rızası ve bilgisi olmadan ses kaydı yapılıyorsa, bu Anayasa'da güvence altına alınan kişilik haklarına aykırı değil midir? Anayasa suçu işleyen sorumlular hakkında hukuki işlem başlatılacak mıdır?" CİHAN
<< Önceki Haber Metroda canlı bomba paniğinin kaydı, Anayasa'ya aykırı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER