Mevlana'nın önündeki asırlık ağaçlar kesildi

Türkiye’nin en kurak ve çölleşmeye müsait olan şehri Konya’da birkaç yıldır yaşanan ağaç katliamı pes dedirtecek boyutlara ulaştı.

Mevlana'nın önündeki asırlık ağaçlar kesildi

Konya Büyükşehir Belediyesi, 80-100 yıllık ağaçları bir çırpıda ortadan kaldırıyor. Öyle ki Mevlana Müzesi’nin çevresinde bile artık yemyeşil ağaçlar görmek mümkün değil.

Türkiye’nin en kurak şehri Konya’daki ağaç katliamı ‘pes’ dedirtecek boyuta ulaştı. Büyükşehir Belediyesi, Mevlâna Müzesi çevresindeki onlarca ağacı bir bir ortadan kaldırıyor. Asırlardır korunan müze çevresindeki 80-100 yıllık ağaçlar, önce Türbeönü Meydanı yapımı, şimdi ise yeni tramvay hattı için kesildi, yerlerine beton zemin yapıldı. Milyonlarca turistin ziyaret ettiği müze çevresinde artık ağaç gölgesi bulmak imkânsız. yeşil Kubbe yeşile hasret kaldı.

Mevlana’yı ziyarete gelen yerli ve yabancı milyonlarca turistin, gölgesinde dinlenebileceği ağaçlardan artık eser yok. Belediye, yaklaşık 3 yıl önce, Mevlana Müzesi ve Sultan Selim Camii önünde ağaçların da bulunduğu alana Türbeönü Meydanı inşa etti. Bu kapsamda, çok sayıda asırlık ağaç kesildi ve bu yeşil alan beton zemine dönüştürüldü. Müzeye gelen turistler, buradaki ağaçların gölgesinde dinleniyordu. Çıplak bir meydana dönen bu alanda, turistler yazın kavurucu sıcağında sığınacak bir gölge bulamıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Alaeddin Tepesi ile Adliye Sarayı arasında yeni tramvay hattı için bir süre önce çalışmalara başladı. Otobüslerle birkaç duraklık mesafeyi kapsayan 7 kilometrelik yeni tramvay hattı, caddelerin orta refüjlerinden geçmek üzere projelendirildi. Güzergah ise Alaaddin Bulvarı’ndan başlayarak Mevlana Caddesi, Aslanlı Kışla Caddesi ve Yenice Mezbaha Caddesi olarak belirlendi. Hattın geçeceği güzergahtaki orta refüjlerde, 5’er metre aralıklarda iki sıra halinde bine yakın ağaç bulunuyordu. Bunun için yaklaşık bir yıl önce ağaçların kesimine ve sökümüne başlandı. Mevlana Müzesi’nin ziyaretçi girişine bakan refüjlerdeki ağaçlar ise kesilmemişti. Belediye, son olarak bir gece operasyonuyla bu ağaçları da ortadan kaldırdı. Böylece Mevlana Müzesi, çevresindeki ağaçlardan tamamen koparılmış oldu.

Başkan, ‘Roma’da da böyle’ diye savundu!

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ağaçların kesilerek beton zemine dönüştürüldüğü meydanla ilgili açıklamalarda bulundu. Mevlana Meydanı'nı Paris, Berlin ve Viyana gibi şehirlere benzeten Akyürek "Viyana'da, Berlin'de, Roma, Paris ve New York'ta da böyledir. Konya'mızın gerçek bir meydanı yoktu. Bu düşünceyle öncelikle Mevlana Meydanı'nı tamamladık." ifadelerini kullandı.

<< Önceki Haber Mevlana'nın önündeki asırlık ağaçlar kesildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER