'Mevsim değişiklerinde hastalıklara karşı beslenme düzenine özen gösterilmeli'


Denizli Devlet Hastanesi iç hastalıkları uzmanı Dr. Sema Ertürk, mevsime bağlı hava değişimlerinin birçok hastalığı beraberinde getirdiğini, korunmak için beslenme düzenine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Havada yaşanan ani değişimlerin bağışıklık sistemini zayıflattığını ve soğukla birlikte hastalıklarda önemli derecede artışlar yaşandığını ifade eden Ertürk, "Havada yaşanan ısı değişikliğiyle birlikte soğuk algınlığı, idrar yolu enfeksiyonları, alt ve üst solunum yolu hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, kalp ve akciğer hastalıkları gibi mevcut hastalıkların görülme sıklığı artar." dedi.

Soğuk havayla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek için A, B, C, D ve E vitaminleriyle bazı minerallerin vücuda alınması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ertürk, "Bağışıklık sisteminin güçlü olmasında, yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Vücudu zararlı maddelere karşı koruyan ve bakterilere karşı savaşan C vitaminin tüketilmesi, soğuk havalarda çok önemlidir. Özelikle portakal, limon, greyfurt, mandalina gibi C vitamini oranı yüksek olan meyveler, vücudun direncinin artmasını sağlar. Ayrıca vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlayacak antioksidanlara da ihtiyaç vardır. Süt, yoğurt, yumurta, patates, kabak, havuç, ıspanak gibi A vitamini özelliği olan yiyeceklerin tüketilmesi gerekir. E vitamini özelliği bulunan mısır, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel sıvı yağlar da bağışıklık sisteminin artmasına yardımcı olacaktır." diye konuştu.

Hastalıklardan korunmak için doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik, ağrı kesici, vitamin ve mineral tabletleri kullanıldığını, bunun yanlış olduğunu vurgulayan Sema Ertürk, "Düzenli ve dengeli beslenmeyle bireylerin, dışarıdan ilaç olarak vitamin haplarına ihtiyacı kalmayacaktır. Düzenli beslenmeyle alınan besinlerde vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin ve minerallerin alınabileceği, ayrıca tabletlerin bilinçsiz kullanılmasının böbrek taşı, baş ağrısı, kansızlık, bulantı gibi hastalıkları beraberinde getireceği unutulmamalıdır." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber 'Mevsim değişiklerinde hastalıklara karşı beslenme... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER