Mevsim değişikliği ruhsal hastalıkları tetikleyebiliyor


Ankara Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi psikiyatri bölümü uzmanlarından Dr. Nalan Kara mevsim değişikliğinin ruhsal hastalıkları tetikleyebildiğini ifade etti. Dr. Kara, belirgin şekilde uykusuzluk ya da aşırı uyuma, yeme isteğinde azalma ya da artma, enerji düşüklüğü, odaklanma güçlüğü yaşıyorsa psikiyatri doktoruna görünmesi gerektiğini ifade etti.

GÜN IŞIĞINDAKİ DEĞİŞİM BEYNİ ETKİLİYOR

Dr. Nalan Kara, mevsim değişikliklerinin kişilerin ruhsal açıdan uğrayabilecekleri değişikliklere ilişkin önemli bilgiler verdi. Kara, mevsim geçişlerinin ruhsal hastalıklar arasında duygudurum bozukluğu olan hastaların belirtilerinde artışa yol açabildiğini ifade etti. "Bu etkilerin gün ışığındaki değişikliklerin beyin kimyasında yapmış oldukları değişikliklerle ilişkili olduğu bilinmektedir" diyen Kara, "Duygudurum bozuklukları sadece depresif dönemlerin görüldüğü depresif bozukluk ve hem manik hem de depresif dönemlerin görüldüğü bipolar (iki uçlu) bozukluk şeklinde sınıflandırılmaktadır" diye konuştu.

AŞIRILIKLAR GÖZLEMLENİR

Kara sözlerini şöyle sürdürdü: "Mevsimsel özellik gösteren depresif bozuklukta hastalar genellikle sonbahar/kış aylarına girerken kötüleşirken, ilkbahar/yaz aylarında düzelirler. Ancak bunun tersi de olabilir. Depresif dönemin ana belirtileri mutsuz, karamsar duygulanım ve günlük aktivitelere karşı ilgi ve hazda azalmadır. Bunların yanında uykusuzluk ya da aşırı uyuma, yeme isteğinde azalma ya da artma, enerji düşüklüğü, odaklanma güçlüğü, hareketlerde yavaşlama ya da artma ve yineleyici ölüm düşünceleri diğer depresyon belirtileridir."

PSİKİYATRİK DEĞERLENDİRME ÖNEMLİ

Bipolar bozuklukta ise ilkbahar/yaz aylarında manik dönemlerin tetiklenebildiğini ifade eden Kara sözlerini şöyle tamamladı: "Manik dönem belirtileri; aşırı neşe ya da öfke duygusu, uyku gereksiniminde azalma, aşırı konuşma, düşüncelerin hızlanması, büyüklük düşünceleri, dikkat dağınıklığı, aşırı hareketlilik ve kötü sonuçlar doğurabilecek davranışlarda (aşırı para harcama gibi) artış olmasıdır. Manik dönemde hasta genellikle rahatsızlığının farkında değildir. Bu nedenle hastalığın yıkıcı etkilerini önlemek için aile bireylerinin bu belirtileri farkettiğinde vakit kaybetmeden hastayı psikiyatrik değerlendirme ve tedavi için hastaneye getirmeleri önemlidir." CİHAN
<< Önceki Haber Mevsim değişikliği ruhsal hastalıkları tetikleyebiliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER