Mevsimlik işçiler, kurdukları çadırda hayata tutunmaya çalışıyor


Zonguldak'ın Ereğli ilçesine doğu illerden çalışmak için gelen çoğu çocuk yaklaşık 200 tarım işçisi, elverişsiz hava koşullarda kurdukları çadırlarda yaşama tutunmaya çalışıyor.

Ereğli-Devrek karayolu Süleymanbeyler Köyü Göleviç mevkisinde, özel şahsa ait yaklaşık 3 dönümlük araziye çadır kuran Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa'dan gelen işçiler, kendilerine sunulacak iş tekliflerini bekliyor. Birbirine yakın iki ayrı noktada kurulan yaklaşık 40 çadırda kalan erkekler çevre evleri dolaşarak fındık bahçesi çapalamak için iş isterken, kadınlar ise kaldıkları çadırlarda çocuk bakma, yemek yapma ve temizlik işleri ile uğraşıyor. Yaşları 2 ile 10 arasında değişen pek çok çocuk, zamanlarını çadırların dışında çeşitli oyunlar oynayarak geçiriyor.

Çadırlarda kalanlardan Mehmet Gün (55), buraya çalışmak için geldiklerini, ailelerini geçindirmenin çabası içinde olduklarını söyledi. Gün, "Buraya hem fındık toplamaya hem de hasat sonrası fındık ağaçlarının çevrelerini çapalamak için geliyoruz. Biz işçi adamlarız. Başka illerde de nohut ve pancar hasatlarına gideriz. Mesleğimiz çalışmaktır, ekmek davamızın peşindeyiz. Biz Türk vatandaşıyız. Burada 200 civarında Türk vatandaşı var. Dün geldik, bu aralar havalar soğuk, idare etmeye çalışıyoruz. İşe bağlı olarak burada bir ay kadar kalacağız. Buradan sonra Kayseri ve Sivas'a şeker pancarı sökmeye gideceğiz. Devletin, kaymakamın, muhtarın sayesinde buradayız." diye konuştu.

Süleymanbeyler köyü Muhtarı Eyüp Marangoz ise köy halkının mevsimlik işçilerden memnun olduklarını belirterek, "Göçmenlerin bir kısmı Antepli, bir kısmı Urfalıdır. Esnaflarımız, bu göçmen arkadaşlarımızdan, köye sağladıkları ekonomik katkılardan dolayı memnunlar" ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Mevsimlik işçiler, kurdukları çadırda hayata tutunmaya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER