MHP: Rusya'nın iddiaları oldukça vahim; yenilebilir, yutulabilir değil


MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Rusya'nın, Suriye'den Türkiye'ye IŞİD petrolünü taşıyan TIR'lara ait olduğunu öne sürdüğü uydu görüntüleriyle ilgili konuştu. Akçay, "Tabi, iddialar oldukça vahim. Buna mutlaka Türkiye Cumhuriyeti'nin gereken ikna edici açıklamayı yapması gerekir. Kesinlikle bunlar yenilebilir, yutulabilir iddialar değildir." dedi.

Türkiye-Rusya ilişkilerinin hiç de iyi bir noktaya doğru gelişmediğine dikkat çeken Akçay, "Mutlaka hem Rusya olarak hem Türkiye Dışişleri itibariyle bu resmi ilişkiler ciddi bir şekilde yürütülmeli, böyle ayaküstü seçim meydanlarında birtakım spontane laf alışverişleriyle ilişkileri götürmemek lazım. Rusya ve Türkiye ilişkileri hem siyasi hem ekonomik hem de sosyokültürel bakımdan önemlidir." ifadelerini kullandı.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Erkan Akçay, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla partisinin görüşlerini dile getirdi. Engellilerle ilgili hizmetleri veren ilgili bütün kurum ve kuruluşların bir araya getirilerek, engellilerle ilgili milli bir politika oluşturamadığını vurgulayan Akçay, engellilerin en önemli sorunlarının başında işsizlik geldiğini ifade etti. Akçay, şunları söyledi: "2013 yılında yapılan özürlü memur sınavında 6 bin 121 boş kadro için 126 bin 175 engelli vatandaşımız başvuru yapmıştır. Devlet Personel Başkanlığının Kasım 2015 verilerine göre kamuda engelli memur kontenjanı 63 bin 207'dir. Çalışan engellli memur sayısı 40 bin 656'dır. Dolayısıyla kamuda açık engelli memur kontenjanı 22 bin 553 kişidir. Özel sektörde açık engelli işçi kontenjanı 23 bindir."

Geçen hafta engelli vatandaşların sorunlarının araştırılması için Meclis Araştırma Önergesi verdiklerini anlatan Akçay, Meclis bu hafta çalışmadığı için bu önergeyi haftaya getireceklerini kaydetti.

Yeni anayasa çalışmaları ve uzlaşılan maddelere yönelik bir soruya Akçay, "Bu konuda MHP olarak bizim hangi konularda hassasiyet gösterdiğimiz bellidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısı, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olduğu, resmin dilin Türkçe olduğu hususları. Öncelikle o Anayasa değişikliğiyle ilgili kendi görüşlerini bir net ifade etsinler. Böyle ikili, dillerinin altında bakla saklayarak bir takım tuzaklar kurmaya çalışmasınlar." karşılığını verdi.

MHP'ye yönelik kayyım tartışmalarıyla ilgili bir soruya ise Akçay, Koray Aydın'ın o açıklamasından haberdar olmadığını belirterek, Türkiye'nin önemli sorunlarıyla meşgul olduklarını kaydetti. Rusya'nın, Suriye'den Türkiye'ye IŞİD petrolünü taşıyan TIR'lara ait olduğunu öne sürdüğü uydu görüntüleriyle ilgili bir soruya da Akçay, "Buna ilişkin polemikler Sayın Cumhurbaşkanı ve Putin arasında da başlamıştı. Onun bir devamı olarak. Tabi iddialar oldukça vahim. Bunun mutlaka Türkiye Cumhuriyeti'nin gereken ikna edici açıklamayı yapması gerekir. Kesinlikle bunlar yenilebilir, yutulabilir iddialar değildir. Rusya kendi büyüklüğüne, devlet yapısına, anlayışına, geleneklerine çokda uygun bulmadığımız birtakım davranışlar, tutumlar, açıklamalar sergiliyor. Türkiye'ye karşı uyguladığı tutumu çok fazla diplomatik bulduğumuzu da düşünemiyoruz. Bu uçak düşürme hadisesiyle başladı fakat Türkiye ve dünya kamuoyunu sınırlarımızı ihlal etmediği konusunda ve kendi haklılığı konusunda ikna edemedi. Başka alanlarla birtakım mazeretler ve gerekçeler örtmeye çalışıyor. Türkiye-Rusya ilişkileri hiç de iyi bir noktaya doğru gelişmiyor. Mutlaka hem Rusya olarak hem Türkiye Dışişleri itibariyle bu resmi ilişkilerin ciddi bir şekilde yürütülmesi, böyle ayaküstü seçim meydanlarında birtakım spontane laf alışverişleriyle ilişkileri götürmemek lazım. Rusya ve Türkiye ilişkileri hem siyasi hem ekonomik hem de sosyokültürel bakımdan önemlidir. Bu ilişkileri daha fazla zedelememekte, özellikle bölgemizde yaşanan sıcak gelişmeleri de dikkate aldığımızda hassasiyetle yürütmek gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmesinin yumuşamanın bir işareti olması temennisinde bulunan Akçay, bunu ancak açıklamadan sonra yaşanılanlarla görüleceğini kaydetti. İlişkilerde ciddi sorunlar doğmaya başladığını anlatan Akçay, Rusya'daki bu tutumun ülkedeki bazı kişilerin, kuruluşların hem vatandaşlarına hem de Türk öğrencilerine tutum ve davranışlarında oldukça olumsuz ve tehlikeli tutum ve tavırlar oluşmaya başladığını söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin adaylardan biri için "Fethullah Gülen hareketinin siyasi figürü olarak görevlendirildiği" iddiası konusunda ise Akçay, "Sayın Genel Başkanımız gayet açık net söylemiştir. Ben grup başkanvekili olarak genel başkanımızın konuşmasını, sözlerini tevil edecek değilim." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber MHP: Rusya'nın iddiaları oldukça vahim; yenilebilir,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER