MHP'de beklenen gün geldi

Uzun süredir gündemi meşgul eden MHP’nin olağanüstü kurultayı için beklenen gün geldi. Ankara Valiliği’nin ‘müdahale ederiz’ açıklamasına karşın muhalefet kurultayı toplama konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Muhtemel bir çatışma ve kargaşadan endişe ediliyor.

MHP'de beklenen gün geldi

Türk siyasi tarihinde görülmemiş bir karmaşaya dönüşen MHP olağanüstü kurultayı için beklenen gün geldi. Genel Merkez yönetimi ile muhalif genel başkan adayları arasındaki mahkeme savaşında önceki akşam birçok ‘son dakika’ gelişmesi yaşandı. İlk olarak Ankara 2. İcra Mahkemesi, Ankara 25. İcra Müdürlüğü’nün ‘kurultayın engellenmesi’ yönündeki kararını kaldırdı. Muhalefet bu karar üzerine, “Kurultaya gidiyoruz.” açıklaması yaptı. Fakat aynı dakikalarda, Gemerek’teki yerel mahkemeden yeni bir tedbir kararı geldi. Mahkeme, Ankara Valiliği’ne faks yoluyla kurultayın engellenmesi için talimat verdi.

Akşam saat 20.30 sularında ise hükümetten kurultaya müdahale geldi. Adalet Bakanlığı, Ankara Başsavcılığı’na yazı göndererek kurultaya ilişkin Ankara 2. İcra Mahkemesi’nin kararının yok sayılmasını istedi. Adalet Bakanlığı adına ‘Personel Genel Müdür Yardımcısı’ Altan Fatih Mehan imzasıyla gönderilen yazıda kurultayın yaptırılmaması talimatı yer aldı. Bu müdahalenin ardından Ankara 25. İcra Dairesi, mesai bitmesine rağmen kurultayın yapılamayacağına dair yeni bir karar verdi.

Ardından Ankara Valiliği, kurultayın engelleneceğini duyurdu. ‘Müdahale ederiz’ imasının yapıldığı açıklamada, “Mahkeme kararı doğrultusunda Valiliğimizce işlem tesis edileceğinden mağduriyetin oluşmaması bakımından vatandaşlarımızın bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.” denildi.

MUHALİFLER, GERİ ADIM ATMADI

Yaşanan gelişmelere ve ‘müdahale edilecek’ açıklamalarına rağmen muhalefet geri adım atmadı. Genel başkan adayları Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, yaptıkları ortak açıklamada, kongreyi toplama konusunda ısrarlı olduklarını belirtti: “15 Mayıs Pazar günü kurultayın yapılacağı adreste olacağız. MHP’nin bir iç meselesi olan tüzük kurultayı AKP ve hükümetin meselesi haline gelmiştir. Hukuku ayaklar altına alan bu hükümetten hesap sorulacaktır.”

AKŞENER: KONGREYİ YAPACAĞIZ

Genel başkan adaylarından Meral Akşener ve Sinan Oğan, kongrenin yapılacağı salonun önünde incelemelerde bulundu. Kurultaya ilişkin açıklamalarda bulunan Akşener, şöyle konuştu: “Biz kongremizi yapmak üzere hazırız. Otelin önünde zincirlerle bir bariyer,  polis gücü ve TOMA’lar var. Ankara Emniyet Müdürü, Ankara Valisi ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında suç duyurunda bulunacağız. Bizim karşımıza polisi dikiyorlar. Oraya getirsinler bakalım dantel kefenli çakma kahramanları!.. Bu hukuksuzluklara papuç bırakmayacağımız. Yarın biz orada olacağız ve o kongrenin yapılacağını herkese göstereceğiz. Salon şart değil. 854 delegemizin iradesi var. Bu iradenin engellemesine müsaade etmeyeceğiz.”

‘BOZDAĞ MAHKEMEYİ ARADI’

Akşener, ayrıca Adalet Bakanı’nın 25. İcra Dairesi’ni bizzat arayarak müdahalede bulunduğunu iddia etti: “2. İcra Mahkemesi’nin kararından sonra 25. İcra 3 telefon aldı. Savcılıktan, bakanlıktan ve bizzat Bekir Bozdağ’dan. Hukuka ve Anayasa’ya aykırı biçimde, son derece cüretkar, kılıfına uydurulma ihtiyacı dahi hissedilmeyen yazılar elimizdedir.”
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise kurultayın işleyişine müdahalede bulunulduğu suçlamalarını reddetti.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK TEDBİRLERİ

Kongrenin yapılacağı Büyük Anadolu Oteli’nin çevresinde polis tarafından olağanüstü güvenlik tedbirleri alındı. Otele yaklaşan araçlar durdurularak kimlik kontrolü yapılıyor. Otelin ana giriş kapısı ise polis tarafından TOMA ve bariyerlere kapatıldı. Çok sayıda çevik kuvvet polisi de otel girişinde müdahale için hazır bekletiliyor.

OĞAN: AÇIKÇA MÜDAHALE VAR

Kongrenin yapılacağı salonun önüne gelen genel başkan adayı Sinan Oğan, “Suriye sınırında bile bu kadar güvenlik yok. Adeta Çin Seddi örmüşler. Adalet Bakanlığı’nın ve Ankara Valiliği’nin talimatıyla zincir vurulmuş. Kurultaya açıkça müdahale var. Bizim tüzüğümüzü değiştirmek niye Ankara Valisi’ni, AKP’yi bu kadar ilgilendiriyor? Burada olacağız, kurultayımızı yapacağız.” dedi.

ÇAĞRI HEYETİ: ÇABAMIZ SÜRÜYOR

MHP’de kurultay sürecini yürüten Çağrı Heyet üyesi Ali Sağır ve Mehmet Bilgiç, kongreyi gerçekleştirmek için çabalarını sürdürdüklerini belirtti. Yapılan açıklamada, “Çağrı heyetimiz olağanüstü kurultayı gerçekleştirmek için her türlü çabayı göstermeye, adli ve idari merciler nezdinde gerekli tüm girişimleri yapmaya devam edecektir.” denildi.

İsa Yazar Ankara - Yarına Bakış
<< Önceki Haber MHP'de beklenen gün geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER