MHP'de en büyük kırılma

MHP, 47 yıllık tarihindeki en büyük kırılma ile karşı karşıya. Ülkücü taban ikiye bölünmüş durumda.

Akşener: Bu kaosun sorumlusu...

Delegelerin ezici çoğunluğu ve parti tabanı muhaliflerin yanında. 

Genel Merkez Ülkü Ocakları ve Meclis Grubu’nun desteğiyle ayakta durmaya çalışıyor. 

Bahçeli yönetimi, muhalifler için ihraç mekanizmasını işletmeye hazırlanıyor. 

Cevabı aranan soru ise bundan sonra ne olacağı. 

MHP’nin ileri gelen isimleri, partide yükselen ‘değişim’ talebinin önüne geçilemeyeceğini ifade ediyor. 

Partinin ak saçlılarına göre, Genel Merkez kurultayı 2018’e kadar geciktirerek delege yapısıyla oynasa bile değişim arzusu galip gelecek.

‘Doğunun Başbuğu’ olarak bilinen Yılma Durak, MHP’deki değişim isteğinin delege ile sınırlanamayacağını, parti tabanının da aynı görüşü paylaştığını belirtiyor. 

MHP’nin kuruluşundan bu yana partinin içinde olan ve 50 yıllık tecrübesiyle gelinen noktayı değerlendiren Durak, Bahçeli yönetiminin delege yapısını değiştirse bile artık partinin başında duramayacağını vurguluyor: “Tabanın yüzde 90’ı değişim istiyor. 

Bunu görmeleri lazım. Kendi delegelerini getirseler bile yüzde 60 fire vereceklerdir. 

Çünkü MHP’nin tabanı bir bütün halinde bu değişimi istiyor. Bu Türkiye’nin geleceği için de önemli bir süreç.”

Baraj tehlikesi var

Türkiye’de siyasetin alternatifsiz hale geldiğini, iktidarın da bu durumdan fayda sağladığı için mevcut yapının devamından yana olduğuna dikkat çeken Yılma Durak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de yüzde 70 sağ kitle var. Sağ kitlenin CHP’ye kulağı tıkalı. Sağdaki değişim yüzde 70’in dikkate alacağı bir değişim olmalı. 

Sayın Meral Akşener bir adım önde görünüyor. Cumhurbaşkanı bugünkü MHP’nin yapısını korumaya çalışıyor. 

Bu yapı korunursa MHP’ye yüzde 9 ile 10.5 arasında gidip gelecek. HDP de aynı oranda. 

Böyle bir ortamda bir baskın seçimle AKP başkanlık sistemine geçecek milletvekili sayısının hesabını yapıyor. 

TOMA’larla üzerimize gelmelerin tek sebebi bu. Genel Başkan Devlet Bahçeli ve etrafındaki kadrolar bunu görmezlerse hesabını çok ağır öderler.”

Değişim arzusu sürecek

MHP’nin bir diğer önemli ismi eski Devlet Bakanı Reşat Doğru, tabanın iktidara gelmek istediğini, parti yönetiminin delege yapısını değiştirse bile bu arzunun önünde duramayacağını anlattı. 

Yargıtay’dan olumsuz bir karar çıkması halinde dahi değişim arzusunun süreceğini anlattı: “Her şey Yargıtay kararına bağlı. Karar menfi çıkarsa da 2018’de kurultay yapılır. 

Bu arada MHP yönetimi delege yapısını değiştirerek kendine göre önlemler alabilir. Ancak MHP’nin yeni delegesi de aynısını yapar. 

Hareket başladı. Delegenin ve tabanı sesini duymak zorundalar. Bu değişim önleyemezler. 

Delegenin büyük çoğunluğu gelip orada imza attı. 900’ün üzerinde delege olduğunu duydum. MHP’nin tarihinde böyle bir şey yok.”

Genel merkez azınlıkta

Eski MHP Manisa Milletvekili  Zeynel Balkız, 900’den fazla üst kurul delegesinin değişim için imza attığına dikkat çekti. 

MHP yönetimi ve iktidarın müdahalelerine rağmen değişimin gerçekleşeceğini dile getirdi: “MHP yönetimi, hükümet ve Adalet Bakanı bu yürüyüşün önünde artık daha fazla duramaz. 

Yönetim artık azınlık durumunda. MHP’deki yenileşme hareketi Türkiye siyasetinin ana damarı olacaktır.”

ÇAĞRI HEYETİNE SUÇ DUYURUSU

Öte yandan MHP yönetimi, kurultayı toplamakla görevlendirilen çağrı heyeti hakkında, ‘vatandaşların yasaya aykırı davranması konusunda teşvik ve tahrikte bulunmak’ iddialsıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Çağrı heyeti ise Ankra 2. İcra Hukuk Mahkemesi’nin verdiği karara dayanarak delegelere çağrıda bulunduklarını söyledi.

<< Önceki Haber MHP'de en büyük kırılma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER