MHP'de şimdi ne olacak?

MHP’de parti içi muhalefetin çağrısıyla dün 6. Olağanüstü Kurultay yapıldı. Parti binasından gelişmeleri izleyen MHP Genel Merkez yönetimi, usule ve mevzuata ilişkin itirazlar ileri sürerken, Büyük Ankara Oteli önünde zaman zaman izdihama neden olan bir kalabalık toplayan parti içi muhalefet gövde gösterisi yaptı.

MHP'de muhalifler sahneye çıkınca..

İTİRAZLAR - YANITLAR
Genel Merkez’in en önemli itirazları ve muhalefetin yanıtı şöyleydi:

İlk itiraz, Kurultay’ın yapıldığı yere ilişkindi. Genel Merkez, “Merkez ilçede olmalı” dedi. Muhalifler, MHP’nin Adana Kurultay’ında kurulduğunu ve yeni Bütünşehir yasasını gerekçe göstererek bu itirazı boşa çıkardı.

İkinci itiraz, katılan delege sayısına ilişkin oldu. Genel Merkez, alanda 495 delege olduğunu iddia etti. Ancak noter huzurunda alınan imza sayısı 752 olarak açıklandı ve imzaların gelmeye devam ettiği duyuruldu. Divan başkanlığı için toplanan delege imzası sayısı 650’yi geçti.

Delege sayısı konusunda somut rakamlar ortaya çıkınca Genel Merkez’den ‘Tüzük salt çoğunlukla değişmez, üçte iki çoğunluk gerek’ itirazı geldi. Ancak muhaliflerin dayanağı 8 Kasım 2009 günü kabul edilen ve eski tüzüğü tamamen devre dışı bırakan MHP tüzüğünün 115’nci maddesi oldu. Maddede “Büyük Kongre, Siyasi Partiler Kanunu ve tüzük hükümlerine uymak suretiyle parti tüzüğünde kısmen veya tamamen değişiklik yapabilir” dışında bir hüküm bulunmuyor. Siyasi Partiler Yasası’nın 14. maddesinde ise “Büyük kongrenin karar yeter sayısı, kanunda veya parti tüzüğünde daha büyük bir sayı gösterilmediği hallerde, hazır bulunan üyelerin salt çoğunluğudur” ifadesi yer alıyor.

14 DEĞİŞİKLİK YAPILDI: Gündemdeki “Genel Başkan’ın ya da tayin ettiği birinin konuşması” dışında bütün maddeler harfiyen yerine getirildi. Meral Akşener’in diğer adaylardan ayrı hareket etmesi, Divan başkanlığı seçiminde kendisini gösterdi ve delegelerin tepkisini çekti. Bu tepki, bütün adayların birlikte hareket etmesinin önünü açtı. Tüzükte 14 değişiklik yapıldı. En önemli değişiklik ‘Olağanüstü kurultay’da genel başkan seçimi yapılamaz’ hükmünün tüzükten çıkarılması oldu. Genel Başkan seçimli Kurultay’ın Genel Merkez’in de ilan ettiği 10 Temmuz’da yapılması kararı alındı.

YBS KARAR VERECEK: Sırada dünkü olağanüstü Kurultay’ın sonucunun bir kopyasının Genel Merkez’e, diğer kopyasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmesi var. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bir usulsüzlük bulmaz ve sonucu onaylarsa, MHP’nin dünkü olağanüstü kurultayda kabul edilen tüzüğü geçerli sayılacak ve tüzükte 13 maddede yapılan değişiklik sayesinde Genel Merkez’in muhalefete yönelik ihraçlar yapması mümkün olmayacak.

FİNAL 10 TEMMUZ’DA: MHP Lideri Devlet Bahçeli ve yakın ekibinin mevzuat ve usule ilişkin itirazlarla, ‘paralel kurultay’ gibi ağır suçlamalarla engelleme çabasına karşın, 752 imza ile olağanüstü kurultay toplayan muhalefet ciddi bir taban desteği bulduğunu dün bir kez daha gösterdi. Yaklaşık 4 aydır yoğunlaşan yarış, 10 Temmuz’a yapılacak Kurultay’da tamamlanacak.

Kaynak: Hürriyet
<< Önceki Haber MHP'de şimdi ne olacak? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER