MHP'den 20 vekil götürme planı devrede

AKP’nin MHP’nin desteğiyle kazandığı Meclis başkanlığı sonrası Saray’ın erken seçim planı yeniden gündeme geldi.

MHP'den 20 vekil götürme planı devrede

Taraf Gazetesi'nden Hüzeyin Özay'ın haberine göre AKP tarafından yapılan araştırmada İç ve Doğu Anadolu Bölgelerinden MHP’nin az farkla kazandığı vekillerin geri alınması için çalışmalar başlatıldı.

MHP’nin, Meclis Başkanlığı seçiminde AKP adayına örtülü destek vermesi, Saray’ın ve AKP’nin erken seçtim hesaplarını güçlendirdi. Saray ve AKP yönetimi, “erken seçim planını”, Meclis Başkanlığı seçiminin ardından ortaya çıkan yeni tablo üzerine güncelledi. Buna göre, MHP’nin oylarını arttırdığı İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’ndeki illerden kazandığı 20 vekil tekrar geri alınacak. Bunun için, seçmen bazında çalışma yapılacak. İller ise tek tek belirlendi. Bazı illerde ise MHP’nin 5 bin 10 bin oy ile sandalye kazandığı tespit edildi.

Bu illerdeki vekillerin AKP’ye kazandırılması amaçlanıyor. “Hediye koltuğunun” hesaplara yansımaları şöyle:

İL BAZINDA ÇALIŞMA

7 Haziran seçimlerinde muhalefetin elde ettiği sandık başarısı, Meclis Başkanlığı seçimleri ile riske girdi. Saray ve AKP yönetimi, 7 Haziran seçimlerinin ardından tek tek illeri mercek altına alarak, hangi ilde kaç oyla vekil kaybedildiğini belirledi. Buna göre, özellikle muhafazakar seçmenin ağırlıklı olduğu İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde tepki oylarının MHP’ye gittiği saptandı. Bunun üzerine, olası bir erken seçimde söz konusu oyların nasıl geri alınacağına yönelik projeler üzerinde çalışılmaya başlandı.

5 BİN OY İLE KAYBEDİLEN VEKİLLER

Yapılan simülasyon ve analizlerde, AKP’nin bazı illerde 5 bin oy ile milletvekili kaybettiği belirlendi. Bayburt, Kastamonu gibi seçmen sayısı düşük olan bir çok ilde yapılacak çalışma ile son sıradaki vekillerin AKP’ye yeniden kazandırılması planlandı. Bunun için, il bazında yapılan çalışmalar, ilçe ve belde bazına kadar indirildi. Yani bir anlamda, seçmenlerin tamamı yakın markaja alındı. Böylece, birebir markaj sonucu, seçmenlerin MHP’den AKP’ye geçişinin sağlanacağı görüldü.

BAŞKANLIK SEÇİMİ PLANI GÜÇLENDİRDİ

Ancak yapılan tüm hesaplara rağmen Saray ve AKP, erken seçimi risk olarak görüyordu. Yani 20 vekilin AKP’ye kazandırılması konusunda net bir iklim oluşturulamadı. TBMM Başkanlığı seçimlerinin ardından ortaya çıkan hava ise, AKP’nin erken seçim planlarını güçlendirdi. Bunun üzerine, 20 vekille ilgili hesaplar güncellendi. Ve her an erken seçime gidilecek şekilde teşkilatlara çalışma yapılması talimatı verildi. Yine MHP’ye kaçan oyların geri alınmasına yönelik ne tür çalışmaların yapılması gerektiğine yönelik teşkilattan rapor istendi. Yani seçmenlerin ihtiyaçları, birebir araştırılması öngörüldü. MHP’ye olan tepkiden yararlanmak isteyen AKP, bir anlamda MHP’den 20 vekile tekrar partisini kazandırmayı amaçlıyor.

<< Önceki Haber MHP'den 20 vekil götürme planı devrede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER