Milli Savunma Komisyonu 7 ülkeyle imzalanan anlaşmaları görüştü


Milli Savunma Komisyonu aralarında Rusya, Portekiz ve Bangladeş'in bulunduğu 7 ülkeyle çeşitli tarihlerde imzaladığı anlaşmaları onaylayan kanun tasarılarını görüştü.

Milli Savunma Komisyonu, AK Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü başkanlığında toplandı. Komisyon, Türkiye'nin 7 ülkeyle çeşitli tarihlerde imzaladığı anlaşmaları onaylayan kanun tasarılarını görüştü.

Komisyonun görüştüğü tasarılar arasında 'Türkiye ile Rusya Arasında Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Bulunan Rus Defin Yerleri ile Rusya Federasyonu Topraklarında Bulunan Türk Defin Yerleri Hakkında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı' yer aldı.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında esir düşen ve esir kamplarında hayatlarını yitirerek Rusya'nın Krasnoyarsk bölgesinde defnedilen Türk askerleri için şehitlik anıtı inşa edilmesi bilgisinin yer aldığı tasarının gerekçesinde ayrıca Vladivostok, Petrevski ve Hirov şehirlerinde bulunan Türk askerlerinin mezarlarının künye tespitlerinin yapılarak bu şehirlerde de birer anıt inşa edilmesi, mezar kalıntıları bulunursa, bulunan yerlerde şehitlik yapılmasına dair Milli Savunma Bakanlığı taleplerinin, 2009'da Moskova Büyükelçiliği'nce Rusya'daki makamlarına iletildiği ifadeleri yer aldı.

Bu talep üzerine Rusya'nın, şehitlikler konusunda iki ülke arasında bir anlaşma imzalanması önerdiği vurgulanan gerekçede, şöyle denildi: "Türkiye ile Rusya Arasında, Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Bulunan Rus Defin Yerleri ile Rusya Federasyonu Topraklarında Bulunan Türk Defin Yerleri Hakkında Anlaşma, 3 Aralık 2012'de imzalandı. Türkiye ve Rusya, defin yerlerinin belirlenmesi, tesciline katkıda bulunacak, defin yerlerinin düzenlenmesi, bakımını sağlayacak, 1. ve 2. Dünya Savaşları ve diğer askeri savaşlar sonucunda hayatını kaybeden askerlerin naaşlarının nakledilmesi, yeniden defnedilmesine ilişkin konuları çözüme kavuşturulacak."

Tasarı ile iki ülke, mevzuatlarına uygun olarak, mevcut veya yeni düzenlenen defin yerleri için arazi parçasının kullanımını, ücretsiz ve sürekli olarak birbirine sağlayacak. Anlaşmanın uygulanmasına ilişkin faaliyetlerin eşgüdümünün sağlanması ve ortak karar alınması gerektiren konuların değerlendirilmesi için ortak komisyon kurulacak.

Milli Savunma Komisyonunun kabul ettiği diğer tasarılar da şöyle: "Türkiye ile Bangladeş Arasında Askeri Eğitim ve Öğretim İşbirliği Anlaşmasına Dair 1 Numaralı Değişiklik Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye ile Nijer Cumhuriyeti Arasında Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye ile Ruanda Arasında Askeri Alanlarda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Çerçeve Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye ile Madagaskar Arasında Askeri Alanlarda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Çerçeve Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye ile KKTC Arasında Türkiyedeki Işık Tatbikatı Sırasında Ev Sahibi Ülke Tarafından Sağlanacak Destek Konusunda Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye ile Portekiz Arasında Gizlilik Dereceli Bilginin Karşılıklı Korunması Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı." CİHAN
<< Önceki Haber Milli Savunma Komisyonu 7 ülkeyle imzalanan anlaşmaları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER