Milyonlarca çalışana emeklilik şoku! İktidar maaşlardan ekstra kesinti yapacak!
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Ekim 31 2025
Resmi Gazete’de yayımlanan 2026 Yılı Cumhurbaşkanı Yıllık Programı’na göre, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) gelecek yıl yürürlüğe girecek. Çalışanların maaşlarından her ay yüzde 3 oranında zorunlu kesinti yapılacak, sistemden çıkış için en az 10 yıl şartı aranacak.
Türkiye’de milyonlarca çalışanı ilgilendiren yeni emeklilik düzenlemesi resmileşti. 2026 Yılı Cumhurbaşkanı Yıllık Programı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Programa göre, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek. Yeni sistemle birlikte çalışanların maaşlarından her ay yüzde 3 oranında zorunlu kesinti yapılacak.
MAAŞLARDAN ZORUNLU KESİNTİ
TES, mevcut Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) farklı olarak tüm çalışanların zorunlu katılımını içerecek. Buna göre, her ay çalışanların net maaşlarından yüzde 3 oranında prim kesintisi yapılacak. Bu kesintilere işverenlerin de katkı sağlaması zorunlu olacak.
İŞVERENDEN EK KATKI VE DEVLETTEN DESTEK
Yeni sistem kapsamında işverenler, çalışan adına yüzde 1 oranında ek katkı payı ödeyecek. Ayrıca devlet, toplanan primlerin toplamına yüzde 30 oranında destek sağlayacak. Bu fonlar, çalışanların emeklilik döneminde kullanmaları için bireysel emeklilik havuzunda değerlendirilecek.
10 YIL KALMA ŞARTI GETİRİLİYOR
Orta Vadeli Program’a (OVP) göre Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin 2026 yılının ikinci çeyreğinde devreye alınması planlanıyor. Ancak sistemden ayrılmak isteyen çalışanların, en az 10 yıl sistemde kalmaları gerekecek. Bu süre dolmadan yapılan kesintiler geri alınamayacak.
ÖZEL DURUMLARDA PARA ÇEKİLEBİLECEK
Yeni düzenleme kapsamında bazı istisnalar da yer alıyor. Doğum, hac ibadeti veya askerlik gibi özel durumlarda, katılımcılara belirli oranlarda erken para çekme hakkı tanınacak.
EMEKLİLİKTE EK GÜVENCE
Yetkililer, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin, çalışanlara emeklilikte ikinci bir gelir güvencesi sağlamayı hedeflediğini belirtiyor. TES’in devreye girmesiyle birlikte hem bireysel tasarruf oranları
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.12 yaşındaki çocuk, okul müdürünü gözünü kırpmadan vurdu! İşte o kare...2.Özel'e Meriç tepkisi artıyor: '15 Temmuz militanlığına soyunmuş'3.Moskova bambalı saldırıyla sarsıldı: Rus general hayatını kaybetti4.Sevilay Yılman'a neler oldu? Okan Buruk'un adını verince, Galatasaray istedi TMSF işten attı!5.AI şavaşları: Gemini, ChatGPT’yi geçti!
6.Ünlüleri sarsan uyuşturucu skandalına Okan Buruk'un da adı karıştı! Savcılıktan açıklama geldi7.Binbaşı ihbar etti generale 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' davası açıldı!8.Murat Ongun yandaş Cem Küçük'ü ifşa etti!9.Uyuşturucu soruşturması: Mal varlığına el konulan iş adamının şöförü herşeyi anlattı!10.Barış Boyun davası: Mahkeme salonu karıştı jandarma biber gazı kullandı

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK
ÇOK OKUNAN HABERLER

12 yaşındaki çocuk, okul müdürünü gözünü kırpmadan...

Özel'e Meriç tepkisi artıyor: '15 Temmuz militanlı...

Moskova bambalı saldırıyla sarsıldı: Rus general h...

Sevilay Yılman'a neler oldu? Okan Buruk'un adını v...

AI şavaşları: Gemini, ChatGPT’yi geçti!


