"Mimar Sinan'ın mirası sorumluluklarımızı hatırlatıyor"


Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Eda Velibaşoğlu, Mimar Sinan'ı saygıyla andıklarını belirterek, "Sinan'ın bıraktığı miras, bizler için bir yandan kent bütünlüğü içinde korunması gereken görkemli anıt yapılar, diğer bir yandan da her baktığımızda mimar olarak kente ve topluma karşı sorumluluklarımızı hatırlatan tarihsel belgelerdir." dedi.

Mimar Sinan'ın ölüm yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yapan Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Eda Velibaşoğlu, Usta Sinan'ın eserlerinin küresel anlamda bugüne önemli mesajlar verdiğine işaret etti. Velibaşoğlu, açıklamasında, "Yüzyıla yaklaşan yaşamı boyunca tasarlayıp gerçekleştirdiği, her biri dünya mimarlığına esin kaynağı olan eşsiz yapıtlarıyla ülkemizin ve toplumumuzun kültür elçisi olan büyük usta Mimar Sinan'ı ölümünün 428. yılında saygıyla anıyoruz. Mimar Sinan, Anadolu'nun yanı sıra Balkanlar'dan Yakın Doğu'ya çok geniş bir coğrafyanın yapı sanatını ve mimarlık kültürünü harmanlayarak eriştiği sentezle çağının özgün ve görkemli mimarlığını oluşturmuştur. O'nun bir kentte seçtiği yer ve tasarımıyla, 'yer'le bütünleşen mimarlık yapıtının oluşturduğu 'kültürel peyzaj değeri', günümüzde insanın çevreyle iletişiminin göstergesi olan değerli bir yaklaşımdır. Yapılarında ölçülendirme, oran ve orantı kurma, strüktürel olgunluk ve yalınlık, mekânsal bütünlük ve kütle plastiği ile elde edilmiş estetik düzey, günümüz mimarlarına yüzyıllar öncesinden mesajlar iletmektedir. Bugün Mimar Sinan'ın iki yapıtı, Süleymaniye ve Selimiye külliyeleri UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Sinan'ın yapıtları, 'insanın dehasının başyapıtları' ve 'insanlık tarihinde dikkat çekici bir aşamanın seçkin örnekleri' olarak bu listeye girmişlerdir. Dolayısıyla, Sinan'ın mimarlığının çağdaş dünya tarafından da 'üstün evrensel değer' olarak tanındığını, Osmanlı dünyası sınırları içinde yerel bir hayranlığın ve saygının ötesinde evrensel bir Usta, bir deha olarak kabul edildiğini söyleyebiliriz." ifadelerine yer verdi.

Eda Velibaşoğlu, Mimar Sinan'ın bıraktığı mirasın, kendileri için bir yandan kent bütünlüğü içinde korunması gereken görkemli anıt yapılar, diğer bir yandan da bakıldığında mimar olarak kente ve topluma karşı sorumlulukları hatırlatan tarihsel belgeler olduğunu ifade etti. Velibaşoğlu, "Usta Sinan'ı, kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkıları nedeniyle saygıyla anarken, başta karar vericiler olmak üzere herkesi mimarlığa, kültür mirasına, insan yaşamına ve çevreye saygıya davet ediyoruz. Yönetimlerin yüzyıllar içinden yoğrularak, harmanlanarak gelişmiş olan kent kültürünün ve değerlerinin farkında olmasını diliyoruz. Bu bilinçle yöneticileri toplumun yaşam kalitesini yükseltmede başat güç olan nitelikli mimarlık için politikalar geliştirmeye ve bunları desteklemeye davet ediyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber "Mimar Sinan'ın mirası sorumluluklarımızı hatırlatıyor" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER