Mısır'da hakim değişince Mübarek'in oğulları beraat etti


Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in rüşvet ve yolsuzluk gerekçesiyle müebbetle yargılanan iki oğlu, hakimin değişmesi sonrası beraat etti.

Mısır'da eski diktatör Mübarek'in, yolsuzluk gerekçesiyle üç yıl hapis cezasına çarptırılan oğulları Ala ve Cemal Mübarek kardeşlere 'saray yolsuzluğu' davasından beraat kararı çıktı. Ocak 2011'deki devrimden yaklaşık bir yıl sonra babaları Hüsnü Mübarek ile Ala ve Cemal kardeşler tutuklanarak bu davadan müebbetle yargılanmışlardı. Kardeşler, Ocak 2015'te serbest bırakılmasına karar verildikten yaklaşık üç ay sonra tekrar tutuklanarak Kahire'nin güneyindeki Tura Hapishanesi'ne gönderilmişti. Bugün ise davaya bakan hakimin değişmesi üzerine Mübarek'in oğulları 'saray yolsuzluğu' davasından tahliye kararı aldı. Kuzey Kahire Ceza Mahkemesi Hakimi Salah Hamde, Ala ve Cemal Mübarek'in suçsuz olduklarını isbat ettiği gerekçesiyle rüşvet ve yolsuzluk davasından tahliyesine karar verdiğini açıkladı.

Mübarek'in iki oğlunun, kararın ardından polis tarafından tutuklu bulundukları hapishaneden alınarak salıverme işlemlerin yapılması için polis merkezine götürüldüğü aktarıldı.

HÜSNÜ MÜBAREK'İN TAHLİYESİNE TEK DAVA KALDI

Hüsnü Mübarek, Mayıs ayında başkanlık köşklerine tahsis edilmiş fondan 174 bin dolara el koyma suçundan üç yıl ağırlaştırılmış hapis cezası almıştı. Oğulları ise aynı davadan dört yıl hapse mahkûm edilmişti. Bu dava Mübarek'in ceza aldığı tek dava özelliğini taşıyordu. Yeniden yargılama kararıyla beraber Mübarek'in bu davadan da ceza almadan kurtulma ihtimali doğmuş oldu.

Mısır'da devrimle iktidardan uzaklaştırılan ve darbenin ardından hakkında verilmiş idam ve müebbet hapis kararı bozulduktan sonra yeniden yargılanan Hüsnü Mübarek, açılan hiçbir davadan ceza almamıştı. Mahkeme, Hüsnü Mübarek hakkında 'İsrail'e doğalgaz satışı ihalesinde rant sağlamak' ve dolayısıyla 'yolsuzluk yapmak' suçlamasıyla açılan davada beraat kararı vermişti. Ayrıca Kahire Ceza Mahkemesi, bu yol başında Mübarek ailesine 'haksız kazanç sağlama ve rüşvet' suçlamasıyla açılan davanın zaman aşımından dolayı düşürülmesine karar vermişti. Mübarek hakkında son olarak 2011'deki ayaklanmalarda 'protestocuları öldürmek' suçlamasıyla açılan davada yetkisizlik kararı vererek bu suçlamadan dolayı Mübarek'e dava açılamayacağına kanaat getirmişti.

Öta yandan Mısır'daki devrimin ilk yılında Hüsnü Mübarek ve oğullarının, ihale verdiği şirketlerden aldığı komisyon paralarını yurtdışındaki bazı bankalar yatırdığı gündeme gelmişti. Özellikle turizm alanında Mübarek'in oğullarının ülkenin turizm şehri Şarm El-Şeyh'te bazı tatil köylerine ortak olduğu ileri sürülmüştü. Bu iddiaları dikkate alan Kahire Mahkemesi, İskenderiye yolu üzerindeki yaklaşık 5 yüz dönümlük arazi üzerine kurulan Süleymaniye tatil köyünün sahibini içeri almıştı. Ayrıca ülkenin en büyük inşaat şirketi Talat Mustafa'ya Cemal Mübarek'in şirketlerden aldığı komisyon paralarını aktardığı iddia edilmişti. Oğul Mübarek'in yakın arkadaşı olduğu ileri sürülen şirketin sahibi Talat Mustafa, sevgilisini öldürdüğü gerekçesiyle 6 yıl önce müebbet cezasına çarptırılmıştı. Müteahhit olan Mustafa, yaklaşık 6 yıldır işlediği cinayetten dolayı tutuklu bulunuyor. CİHAN
<< Önceki Haber Mısır'da hakim değişince Mübarek'in oğulları beraat etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER