Mısır, İsrail'e 1 milyar 76 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi


Uluslararası Ceza Mahkemesi, Mısır'ı, İsrail ile 20 yıllık doğalgaz anlaşması olduğu halde gaz satışını 2012'de durdurmasına karşılık 1 milyar 76 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Mısır ile İsrail arasında devrik lider Hüsnü Mübarek'in son döneminde 20 yıllık doğalgaz anlaşması imzalanmıştı. 2011'deki 'Tahrir Devrimi'nden sonra Mısır aleyhine olduğu gerekçesiyle dönemin Kahire yönetimi 2012 yılında anlaşmayı durdurmuştu. Anlaşmanın durdurulma gerekçesinin ise Mısır'dan İsrail'e satılan doğalgazın iç piyasaya satılandan daha ucuz maliyete verildiği iddia edilmişti. İsrail Elektrik Şirketi, anlaşmanın durdurulması üzerine iki yıl önce Mısır'ın, devlete ait doğalgaz şirketini Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayet etti. Mahkeme iki yıllık araştırmanın ardından Mısır'ı, İsrail Elektrik Şirketi'ni zarara uğrattığı gerekçesiyle 1 milyar 76 milyon dolar tazminat ödemesine mahkum etti. Mısır Doğalgaz Şirketi ise yaptığı açıklamada olayı temyize götüreceklerini ve mahkemenin verdiği bu sonucu 'kabul edilemez' bulduklarını aktardı.

MISIR-İSRAİL İLİŞKİLERİ SON DÖNEMDE İYİLEŞMEYE BAŞLAMIŞTI

Mısır-İsrail arasında 2011'deki devrimden sonra durma noktasına gelen ilişkiler Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi ile iyileşmeye başlamıştı. Özellikle Mısır'ın askeri müdahaleyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı ve İhvan-ı Müslimin ( Müslüman Kardeşler) Hareketi yanlısı Muhammed Mursi, İsrail'in 2012'de Gazze'ye saldırılarına karşılık İsrail'deki Mısır Büyükelçisi Atıf Salim'i geri çekmişti. 2014'te göreve gelen Sisi ise geçen Ağustos ayında Mısır'ın Tel Aviv Büyükelçiliği'ne, Dışişleri Bakanı Diplomatik ve Siyasi ilişkiler Yardımcısı Hazim Hayrat'ı atamıştı. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin verdiği bu cezanın ise Mısır-İsrail ilişkilerini etkilemeyeceği ifade ediliyor.

MISIR'DA DÜNYANIN EN BÜYÜK DOĞALGAZ REZERVLERİNDEN BİRİSİ BULUNDU

Ağustos ayında İtalyan enerji firması ENI, Mısır açıklarında dünyanın en büyük doğalgaz yataklarından birini bulduğunu açıklamıştı.

Doğalgaz İtalyan enerji devi ENI'nin açıklamasında, bulunan doğalgaz yatağının yüzeyin 1450 metre altında olduğunu ve 100 kilometrelik alana yayıldığı belirtilmişti. İtalyan şirket bu alanda 5,5 milyon varile eşdeğer olmak üzere yaklaşık 30 trilyon kübik kadem doğalgaz rezervi bulunduğunu duuyurmuştu. Bulunan bu rezervin, Mısır'ın bölgedeki önemini artırmış ve İsrail'le olan ilişkilerine değer kattığı ileri sürülmüştü.

Bulunan rezervin dünyanın en büyük doğalgaz yatağı keşiflerinden biri olduğu ileri sürülerek Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs yönetiminin, Akdeniz'de ortak arama çalışmaları hususunda ön anlaşmaya vardıkları duyurulmuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Mısır, İsrail'e 1 milyar 76 milyon dolar tazminat ödemeye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER