"Mısır'la arka kapı diplomasisi yapılıyor"

CHP heyeti, Mısır’daki temaslarını tamamladı. Heyetteki isimlerden Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, ülkede hükümet politikalarına büyük tepki olduğunu söyledi.



sırlı yöneticilerin kendilerine, ‘İç işlerimize müdahil oldunuz’ dediğini aktaran Akın, “Şimdi hükümet, arka kapı diplomasisiyle düzeltmek için uğraşıyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı'dan oluşan heyet, geçtiğimiz günlerde gittikleri Mısır'da bir dizi temasta bulundu.


Gerek Mısırlı yetkililerle gerekse ülkedeki iş adamlarıyla konuşan CHP heyeti, iki gün süren Kahire ziyaretine dair bir rapor hazırladı.


BAKAN YARDIMCISI İLE GÖRÜŞÜLDÜ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulacak olan raporda, heyetin Mısır'da Parlamento Başkan Yardımcısı, farklı siyasi eğilimlere mensup milletvekilleri, Dışişleri Bakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı ile yapılan görüşmelere ilişkin notlar yer alıyor.


TÜRK İŞ ADAMLARI ZOR DURUMDA

Temasları ve raporu ÖZGÜR DÜŞÜNCE'ye anlatan Ahmet Akın, Mı- sır'da faaliyet gösteren 17 Türk iş adamıyla da görüştüklerini dile getirdi. Türk iş adamlarının zorda olduğunu kaydetti.


İŞLERİMİZ ALLAK BULLAK OLDU

Ahmet Akın ziyaret sırasındaki temaslarında elde ettikleri detayları şöyle anlattı: “AKP Hükümetinin uyguladığı dış politika nedeniyle gördükleri zararı anlattılar. İş adamlarımız bizlere ‘Daha önce Mısır'da Türk işadamı olmak ayrıcalıktı. Bu ayrıcalığımızı kaybettik' isyanında bulundular. Türk girişimcisine Mısır'da daha fazla kapılar açılırken yanlış politika nedeniyle ihracat ve iş alma allak bullak olmuş.”


RUSYA, MISIR'A YÖNELMİŞ

Mısırlı yetkililerin de Türkiye-Mısır ilişkilerinin sıfırlanmasından rahatsızlık duyduğuna dikkat çeken CHP'li Ahmet Akın, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi yönünde mesajlar ilettiklerine vurgu yaptı.


Mısırlı yetkililerin, ticari ve siyasi ilişkilerin eski düzeye gelmesinin Türkiye ve Mısır'ın çıkarlarına olacağına vurgu yaptığını anlatan Akın, “Bu görüşmelerimizde Türkiye tarafından gerekli adımlar atıldığında tıkanan bu sürecin yeniden açılma ihtimali olduğunu gördük. Bu ziyarette bir tespitimiz daha oldu. Rusya'nın, Türkiye ile yaşadığı siyasi krizi, Türkiye'nin sorunlu olduğu ülkelerle daha sıkı ilişkiler geliştirerek kendi adına fırsata çevirmeye çalıştığını, bu amaçla Mısır ile yakın ilişkiler kurmuş olduğunu gördük” diye konuştu.


MISIR'DAKİ 200 YILLIK AYRICALIĞIMIZ BİTTİ

Hükümetin Mısır ile yürüttüğü düşmanlığın yükünü iş adamlarının çektiğini kaydeden Akın, “90 milyon nüfuslu Mısır ile ticaret Türk iş adamlarına kalmıyor. Rusya gibi ülkeler ön plana çıkmış. Bürokrasi çok ağır işletiliyor. Döviz sıkıntısı olduğu için de sorun yaşıyorlar. Mısır'da iş yapan Türk menşeli orta ölçekli birçok firma kapanmış. 200 yıllık geçmişe dayanan Türk iş adamlarının ayrıcalığı bitmiş. Şimdi hükümet arka kapı diplomasisiyle düzeltmek için uğraşıyor” dedi.


SIRADA DİĞER ÜLKELER VAR

Ziyaretlerin, AKP hükümetinin sorun yaşadığı diğer ülkelere de yapılacağına işaret eden Akın, “Siyaset yapmadan. Sadece Türkiye'nin çıkarlarına yönelik, iş adamlarının ticaretini arttırmaya yönelik temaslarımız sürecek” diye konuştu.


MISIR HALKI TÜRKİYE'Yİ ÇOK SEVİYOR, AKP'YE TEPKİLİ

Yaşanan krize rağmen Mısır halkının Türkler ve Türkiye'ye olan sevgi ve ilgisinin devam ettiğini kaydeden Akın, “Ziyaretimizden çok mutlu olduklarını söylediler. Mısır'daki olayları kullanarak dış politikayı iç politikaya malzeme yapan AKP Hükümetine tepkililer. Müthiş bir rahatsızlık var” diye konuştu

ÖZGÜR DÜŞÜNCE


<< Önceki Haber "Mısır'la arka kapı diplomasisi yapılıyor" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER