Mısır'la ilişkilerde dikkat çeken iddia

Hükümet kanadından gelen “İsrail devleti ve halkı dostumuzdur” açıklamasının ardından Türkiye’nin Mısır’la kopan ilişkileri de yeniden yapılandırma çabası kulislerde konuşuluyor. Türkiye’nin, darbe sonrası Mısır’da başa geçen Sisi yönetimi ile diyalog kurma çabalarına ilişkin dikkat çeken bir kulis bilgisi gündemde.

Mısır'la ilişkilerde dikkat çeken iddia

Milli Gazete, “İki Müslüman ülkenin arasını İsrail yapacak” başlıklı haberiyle, AK Parti’nin Mısır’da iktidardan indirilen, tutuklanan, bir kısmı da idama mahkum edilen Müslüman Kardeşler’i (İhvan) iç politikada kullanacağı iddiasını gündeme getirdi. Hakkında idam kararı bulunan İhvan üyelerinin Sisi tarafından affedildiği belirtilirken AK Parti’nin bu gelişme üzerinden iç siyasette rol kapma politikası yürüteceğine dikkat çekildi. Mısır’la ilişkilerin tazelenmesi sürecinde hükümetin, söz konusu idam kararlarını kendi girişimleri sonucu durdurulmuş gibi göstereceği kaydedildi. AK Parti iktidarı ile Sisi arasında arabulucunun da yeni dost ülke İsrail olduğu kaydedildi.

Konuyla ilgili Milli Gazete’nin “İki Müslüman ülkenin arasını İsrail yapacak” başlıklı haberi şöyle:
 
“Son üç yıldır buhranlı yıllar yaşayan Mısır’da Müslüman Kardeşler’in önde gelenlerine yönelik cunta rejiminin verdiği idam kararları darbeci Sisi tarafından iptal edildi. Türkiye ve iktidarın ise Sisi’nin idamları kaldırma kararını kendi zaferi gibi sunmaya hazırlandığı belirtiliyor.
 
SİSİ İDAMLARI KALDIRACAĞINI AÇIKLAMIŞTI
 
Darbe ile iş başına gelen Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi, geçen Kasım ayında bu yönde sinyaller vermişti. General Sisi, İngiliz Başbakan David Cameron ile yapacağı görüşme öncesi BBC’ye verdiği röportajda, İhvan’ın Mısır’ın bir parçası olduğunu söylemişti. İhvan’ın Mısır’ın geleceğinde rol oynayabileceğini ifade eden Sisi, bu nedenle Müslüman Kardeşler’in ileri gelenlerine yönelik verilen idam kararlarının uygulanmayacağını ifade etmişti. Bu karar doğrultusunda Mısır Temyiz Mahkemesi de idam kararlarını kaldırdı.
 
ARABULUCU İSRAİL
 
Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi, idamların kaldırılacağını açıkladı. Ancak buna karşın “İhvan hareketi Mısır’da hazırlıklı olmadığı halde ikna edilip parti olarak seçimlere girip bugünkü hazin duruma düşmelerinin sorumlusu olmakla” Türkiye’de eleştirilen AKP iktidarının bu gelişmelerden pay çıkarma hesabı yaptığı belirtiliyor. İktidarın önde gelenlerinin, Sisi’nin Müslüman Kardeşler’in ileri gelenlerine verilen idam kararını uygulamamasını kendi başarısı olarak iç politikada savunmaya hazırlandığı belirtiliyor. Sisi’nin göreve gelmesiyle kopan Türkiye-Mısır ilişkileri, başta “Yeni dost ülke İsrail” olmak üzere araya giren ülkelerin çabalarıyla yeniden başlayarak Saray’ın Sisi’yi Türkiye’ye davet edeceği iddiaları da haberlere yansımıştı. Olası Türkiye ziyareti gerçekleşirse, bu yöndeki çabalar da netleşmiş olacak.
 
TÜRKİYE SİSİ’Yİ TANIYACAK MI? 
 
Öte yandan Sisi’nin Kasım ayında yaptığı açıklama kapsamında Mısır’ın Müslüman Kardeşler’in lider ve yardımcıları hakkında verilen idam kararları kaldırıldı. Mısır Temyiz Mahkemesi, Müslüman Kardeşler Hareketi lideri Muhammed Bedii ile yardımcısı Hayrat Şatır hakkında Mekteb El-İrşad davasından verilen idam kararını kaldırdı. Daha önce de mahkeme, Bedii hakkında verilen 3 müebbet ve 2 idam kararını kaldırmıştı. Türkiye ile Mısır arasında ilişkilerin yeniden başlaması için yapılan pazarlık kapsamında ise Türkiye’nin Sisi yönetimini tanıyacağı kaydediliyor.”

KAYNAK: MİLLİ GAZETE
<< Önceki Haber Mısır'la ilişkilerde dikkat çeken iddia Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER