MİT’e çok tartışılacak bir ayrıcalık daha

Meclis’ten geçen yasasıyla ‘istihbarat devleti’ yetkileriyle donatılan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) için özel dinleme mahkemesi de oluşturuldu.

MİT’e çok tartışılacak bir ayrıcalık daha


Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), MİT’in talebi üzerine istihbari dinlemelerle ilgili gerekli izinleri vermesi için Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ni görevlendirdi. Gerekçe olarak ‘ihtisaslaşma’ ileri sürüldü. Ancak bu durum MİT’e geniş dinleme yetkisi ve serbestliği tanındığı yorumlarını beraberinde getirdi. MİT artık dinleme yapmak adına tek ve kurgulanmış bir mahkemeden izin alma rahatlığına kavuşmuş oldu.

Hükümetin kontrolündeki HSYK, talep üzerine MİT’e dinlemelerle ilgili özel bir mahkeme tesis etti. Usulsüz dinleme iddiasıyla Emniyet’te büyük tasfiye gerçekleştirilirken MİT’e geniş bir dinleme yetkisi verilmesi dikkat çekti. MİT’le ilgili dinleme şikayetleri ve davalarında ise yargı üzerinde baskılar kurularak süreçler uzatılıyor. Tüm bunlara rağmen HSYK’nın, MİT’e Özel Dinleme mahkemesi ataması soru işaretleri oluşturdu.

Resmî Gazete’de yayımlanan kararda, “Bu kapsamda, anılan kanun değişikliklerinden sonra, önleme (istihbari) amaçlı olarak iletişimin tespiti, dinlenmesi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınması konularında gizliliğin korunması ve karar mekanizması ile denetimde etkinliğin sağlanması bakımından, Ankara ağır ceza mahkemelerinden hangi üyelerinin karar vereceğinin belirlenmesinin uygun olacağı; bu bağlamda daha önce anılan kararları vermekle yetkilendirilen Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin belirlenmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir.” denildi. Böylelikle MİT’e sağlanan ayrıcalıklara bir yenisi eklenmiş oldu. Geçtiğimiz aylarda MİT’e, yurtiçi ve yurtdışında sınırsız operasyon yapma gibi yetkiler de verilmişti. Ayrıca MİT personelinin kanunsuz emri uygulama durumunda cezai sorumluluğu kaldırılmıştı. Yani MİT personeline adam öldürme durumunda dahi, ‘emri uyguladım’ diyerek cezadan kurtulabilme hakkı sunulmuştu.
<< Önceki Haber MİT’e çok tartışılacak bir ayrıcalık daha Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER