MMO: Sanayide mühendis ve nitelikli personel istihdamı düşük oranlarda


TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ali Ekber Çakar, Türk sanayiinde mühendis ve nitelikli personel istihdam düzeyinin düşük olduğunu söyledi. Çakar, "Gerek odamız gerekse başka kuruluşlarca yapılan araştırmalarda mühendislik sanayilerinde gerileme olduğu, giderek artan ölçüde net ithalatçı olmaya yönelindiği sanayimizde nitelikli personel yetersizliği çığa çıkmaktadır." dedi.

MMO tarafından düzenlenen Bakım Teknolojileri Kongreleri'nin yedincisi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı. 3 gün sürecek kongerinin bu yıl ki ana teması ise bakım mühendisliği olarak belirlendi. Kongrenin açılışında konuşan MMO Başkanı Ali Ekber Çakar, oda olarak bakım bilincinin işletmeler ve sanayide yerleşmesi, bakımı ile diğer birçok konu arasında bağ kurmak gerektiğine inandıklarını belirtti. Çakar, "Bizce bakım faktörü, yalnızca üretim açısından ele alınmamalı, bağlantılı olduğu, bir sistemin verimliliği ve sürekliliğinin sağlanması için bakım yönetim sistemlerinin yürürlüğe girmesi, işçi sağlığı, iş güvenliği, enerji verimliliği, çevre gibi faktörler açısından da önemsenmelidir." dedi.

Çakar, iş kazalarının ve iş cinayetlerinin arttığı, ölümlü iş kazalarında Avrupa'da ilk, dünyada üçüncü sırada bulunan Türkiye'de bakım esprisinin ilgili bütün taraflar açısından önemsenmesi gerektiğini aktardı. MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, şunları ifade etti:

"Sistemlerde oluşan arızalar ve aksaklıklar nedeniyle büyük mal ve can kayıplarıyla birlikte çevre felaketleri de oluşabilmektedir. İşletmelerin sürekliliğinin sağlanması açısından bakım büyük önem kazanmış olup, bu alanda eğitilerek belgelendirilmiş bakım mühendisi ve personeline her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Kısaca, denetim mekanizması olmadan bakımsız bir makina veya sistemden dolayı gerçekleşen kazaların, can, mal ve iş kayıplarının önlenmesi olanaksızdır. Dolayısıyla bakımlı bir sistemi işletmek, insan, toplum, kamu çıkarını gözetmenin temel ilkelerinden biri olmalıdır."

"SANAYİDE TAHRİBAT VAR"

Dünyayı saran krizin ülkemize yansımaları ile Türkiye ekonomisinin yapısal sorunları, daha özelde imalat sanayi ve makina imalat sanayinin sorunları iç içe geçtiğini kaydeden Çakar, sanayi genelinde öz kaynaklardan çok ithal kaynakların girdi olarak kullanıldığını vurguladı. Çakar, "Küresel güçlerin dayattığı işbölümü ile fason üretim ve taşeronlaşma egemen olmuştur. Bugün kaynak tahsisinin iç ve dış piyasalar yoluyla sağlandığı bir model ve hatta bunun olanaklarının giderek sınırlandığı bir durum söz konusudur." diye konuştu.

Sanayide hakim yapının yüzde 98 ile küçük ve orta boy işletme-KOBİ ölçeğinde olduğu gözetildiğinde firmaların ayakta kalabilme mücadelesi sanayideki tahribatla birlikte güçleştiğinden yakınan Çakar, yeni bir strateji ile olumlu bir yapılanmanın dahi giderek olanaksız hale geldiğini vurguladı.

Çakar, gerek odalarının gerekse başka kuruluşlarca yapılan araştırmalarda mühendislik sanayilerinde gerileme olduğunun; giderek artan ölçüde net ithalatçı olmaya yönelindiği sanayimizde nitelikli personel yetersizliği açığa çıktığını dile getirdi. MMO Başkanı Çakar, "Ar-Ge, inovasyon ve mühendisliğin yoğun olması gereken sanayide işletmeler yapısal ve güncel sorunların altından kalkamamakta, teknoloji–katma değer ilişkisi kurulamamakta, geleceklerine yatırım yapmaktan yoksun kalmakta ve bu gerçekler bakım alanına dek uzayan yeni sorunlar türetmektedir. Tam da bu nedenlerle bakım mühendisliği ve bakım teknolojilerinin sanayiye yeterince uyarlanması giderek daha da güçleşmekte, aynı zamanda yaşamsal bir öneme sahip olmaktadır." şeklinde konuştu
CİHAN
<< Önceki Haber MMO: Sanayide mühendis ve nitelikli personel istihdamı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER