'Mobese'lerden iki kez kaçak geçmenin cezası asgari ücrete yakın'


CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TBMM'ye verdiği yazılı soru önergesinde mobese kameraları aracılığıyla kesilen cezaların ailelerin geçimini tehdit eder boyuta geldiğini söyledi.

Asgari ücretle geçinen bir ailenin eski model bir araçla iki kez mobeseye yakalandığında yaklaşık 824 TL ödediğini kaydeden Sarıbal, "Bu cezalar asgari geçimi tehdit etmemeli ve de adil olmalıdır." dedi.

Orhan Sarıbal, artan trafik cezaları ile birlikte gündeme gelen mobese kameralarını Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından cevaplandırması talebiyle yazılı soru önergesi veren CHP'li vekil, "Mobese sisteminin tüm gelişmiş ülkelerde yapıldığı gibi belli dönemlerde kalibre edilmesi zorunlu ve gereklidir." diye konuştu.

Kalibre edilmemiş cihazlara dayalı olarak kesilen cezaların tartışmaya açık olduğu hatırlatan Orhan Sarıbal, cezaların ailelerin asgari geçimini tehdit eder hale geldiğinini vurguladı. CHP Bursa Milletvekili, önergede şu ifadelere yer verdi: "Mobeselerin kestiği cezalar ciddi rakamlara ulaşmıştır. Özellikle asgari ücretle geçinen bir aile eski model bir araçla 2 kez mobeseye yakalandığında yaklaşık 412 x 2=24 TL'yi (erken öderse 618 TL) ceza ödemek zorunda kalmaktadır. Tabii ki trafik kurallarının işlemesi için cezai yaptırım gereklidir ve olmalıdır. Ancak bu cezalar asgari geçimi tehdit etmemeli ve de adil olmalıdır."

Soru önergesinde mobese cezalarından elde edilen gelirleri de sorgulayan Sarıbal, Ala'nın yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu: "Mobeseler hangi sıklıkta ve hangi kurum/kuruluşlar tarafından kalibre edilmektedir? Bu kurum/kuruluşların yetkilendirilmeleri kimler tarafından yapılmıştır? 2015 yılında Mobeselere dayalı olarak kesilen cezaların miktarı kadardır? Kesilen bu cezalar nereye aktarılmaktadır? Kesilen cezalardan muhataplarınca ödenmiş veya ödenmemiş olanların miktarları ne kadardır? Yıl içerisinde bir kişiye en fazla ne kadar ceza kesilmiştir? Birden fazla ceza almış kişilerin istatistiksel verileri nasıldır?" CİHAN
<< Önceki Haber 'Mobese'lerden iki kez kaçak geçmenin cezası asgari ücrete... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER