Mobil ağız ve diş sağlığı ekibi kırsalda hizmet verecek


Adıyaman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, bir ilki gerçekleştirerek özel olarak donattığı mobil ağız ve diş sağlığı aracıyla bundan sonra kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlara düzenli olarak hizmet veriyor.

İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) tarafından finanse edilen proje ile Coğrafi konum veya ekonomik nedenler ile kırsalda yaşayan vatandaşlara yerinde hizmet veriliyor. 'Gezici Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri Projesi'yle Adıyaman Merkezine bağlı 12 belde ve köylerde yaşayan, çeşitli nedenlerle ağız ve diş sağlığı hizmetlerinden yeterince yaralanamayan 62 bin 997 vatandaşa ulaşarak ağız ve diş sağlığı hizmetlerinden yararlanılması amaçlanıyor. Aynı zamanda Adıyaman merkezde 5 yıldır devam eden ve Türkiye'nin en kapsamlı koruyucu ağız ve diş sağlığı programına bu bölgede yaşayan çocukların da dahil edilmesi projenin bir başka hedefini oluşturuyor.

Gezici hizmet aracında merkezde verilen tüm hizmetler verilecek şekilde tıbbi donanım mevcut olup, protez işlemleri dahil her türlü ağız ve diş sağlığı hizmetleri verilebilmekte. Belirlenen beldelerde haftanın aynı gün ve saatleri arasında hizmet verilecek şekilde planlama yapılıp ve yapılan planlamaya uygun tabelalar beldelerde bulunan aile sağlık merkezlerin girişlerine asılarak vatandaşların bilgilendirilmesi sağlandı.

Projenin başlangıç tarihinden 18 aylık geçen süre zarfında; 6 bin 445 vatandaşın muayenesi yapıldı. Muayenesi yapılanlardan 2 bin 543 diş çekimi, 867 dolgu, 97 kanal tedavisi, 130 protez işlemi yapıldı. Dişlerin korunmasına yönelik 622 füssur sealant uygulandı. Koruyucu Ağız ve diş sağlığı uygulamaları için ise ilköğretim öğrencilerine eğitimler verilip yılda 2 defa diş fırçası dağıtıldı ve dişlerin çürüğe karşı korumak için tüm çocuklara flor jel uygulandı. CİHAN
<< Önceki Haber Mobil ağız ve diş sağlığı ekibi kırsalda hizmet verecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER