Moody’s: Rusya iflas etmiş ülke
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Haziran 29 2022
104 yıllık tarihinde ilk kez temerrüde düşen Rusya için ağır bir tanımlama daha yapıldı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Rusya’yı “iflas etmiş ülke” olarak tanımladı. Kremlin ise temerrüt iddialarını reddediyor.
104 yıllık tarihinde ilk kez temerrüde düşen Rusya için ağır bir tanımlama daha yapıldı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Rusya’yı “iflas etmiş ülke” olarak tanımladı. Kremlin ise temerrüt iddialarını reddediyor.
Ukrayna’ya yönelik saldırısının ardından Batılı devletlerin ambargo uyguladığı Rusya, son bir yüzyıldır ilk kez uluslararası borçlarından birini ödememesi nedeniyle temerrüde düşmüştü. Temerrüde düşmek bir ülkenin borç ödemeyi reddetmesi veya ekonomisinin zayıflığı nedenleri ile gerçekleşebiliyor.
Cumhuriyet'in haberine göre ABD mayıs ayında Rusya’nın ABD’li tahvil sahiplerine ödeme yapmasına izin veren istisnanın süresinde uzatmaya gidilmeyeceğini açıklamış, böylece Rusya’nın yatırımcılara ödeme yapmasının engellenmişti. Kremlin ise Rusya’nın yüzyıldan uzun süredir ilk kez temerrüde düştüğü iddialarını reddetmişti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de Moskova’nın tüm itirazlarına rağmen tahvil sahiplerinin 100 milyon dolarlık faiz ödemesini alamaması nedeniyle Rusya’nın dış borcunun temerrüde düştüğünü açıkladı. Bu nedenle Moody’s tarafından yapılan değerlendirmede Rusya’nın “iflas etmiş ülke” olarak tanımlandığı bildirildi.
‘GELECEKTE DAHA FAZLA TEMERRÜT OLMASI MUHTEMEL’
Moody’s pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Kaçırılan kupon ödemesi temerrüt teşkil ediyor” dedi. Pazar günü yapması gereken son tahvil ödemelerini engellemeler nedeniyle yapamayan Rusya 1918’den bu yana ilk kez temerrüde düşmüş oldu.
Moody’s analistleri, Rusya’nın daha fazla dış borcunun temerrüde düşebileceğini belirtirken yaptıkları açıklamada “Gelecekteki kupon ödemelerinde daha fazla temerrüt olması muhtemel” ifadelerine yer verildi.
KREMLİN İDDİALARA TEPKİLİ
Diğer
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kenya'da adam kaçırma girişimi: Eğitimci Mustafa Güngör'ün Türkiye'ye iade riski var!2.Meriç'te Erdoğan'la aynı safta yer tutan Özgür Özel'e tepkiler büyüyor3.17-25 Aralık'ın yıl dönümünde AKP'li vekilin saati dikkat çekti: İşte o saat!4.AİHM kararlarına rağmen hukuksuz operasyonlar sürüyor: 1601 kişi daha tutuklandı5.Duygulara köprü kurmak

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER







