Muammer Akkaş'tan çarpıcı HSYK açıklaması

HSYK, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarını düzenleyen savcılar hakkında meslekten ihraç kararı verdi.

Muammer Akkaş'tan çarpıcı HSYK açıklaması

HSYK, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarını düzenleyen savcılar; Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve hâkimi Süleyman Karaçöl’ün meslekten ihraç edilmesine karar verdi.

Meslekten ihraç edilen savcı Muammer Akkaş, “Savunmam bile okunmadan ihraç edildim. Bu kararın ne hukukta ne de vicdanlarda yeri var” dedi.

Taraf gazetesinden Aysun Yazıcı'nın haberine göre, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten 4 savcı ve 1 hakimin meslekten ihracına karar verdi. HSYK 2. Dairesi, savcılar Zekariya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl’ün meslekten ihracına karar verdi.

NE HUKUK NE DE VİCDANDA YERİ VAR

25 Aralık soruşturmasını yürüten savcı Muammer Akkaş ise, Taraf’a konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da şüpheli olduğu yolsuzluk soruşturmasını yapan Muammer Akkaş, ihraç kararıyla ilgili, “Bu kararın ne hukukta ne de vicdanda yeri var” dedi. Geçtiğimiz pazartesi HSYK’ya savunma gönderdiğini söyleyen Akkaş, “Savunmanın kurul üyelerine ulaşması Cuma gününü bulmuştur. Bugün de ihraç kararı çıkıyor. Bizim savunmada reddi hakim, delil toplanması müfettişlerin tarafsızlığına dair itirazlarımız da dahil bir çok itiraz vardı. Ancak , ihraç kararından anlıyorum ki, savunmam okunmamış” dedi.

HSYK BAŞKANI KENDİSİYLE ÇELİŞTİ

HSYK’nın yetki gaspı yaptığını ve yasaya aykırı hareket ettiğini belirten Akkaş, “HSYK bu kararıyla yetki gaspı yaptı. Bizim yasanın 17. Maddesi ‘Yargısal takdirle ilgili konularda inceleme ve soruşturma yapılamaz’ diyor. 25 Aralık soruşturması bir yargı sürecidir ve bunun itiraz mercileri vardır. Bu mercilerin hiçbirisi işletilmeden, hukukun dışına çıkılıp çıkılmadığına bakılmadan böyle karar verilmeden karar verilmesi tamamen yetki gaspıdır. Özellikle HSYK 2. Dairenin başkanı yıllarca teftiş yaptı. Beraber teftişe de gittik onunla. Bize, ‘Hakim savcıların yargısal takdir haklarını hiçbir zaman karışmayacağız, bu konuda tavsiyede bile bulunmayacağız’ diyen bir insandır Mehmet Yılmaz. Kendisi bu sürecin hukuksuz olduğu bizzat bilen birisi. Bunları bilerek böyle karar veriyorsa kendisini vicdanlara havale ediyorum” ifadelerini kullandı.

HER ŞEYİ GÖREN ALLAH VAR DİYORUM

HSYK’nın talimatla hareket ettiğini söyleyen Akkaş, “Gelen talimat üzerine herhalde bir karar hazırladılar ve bunu uyguluyorlar. Bu kararı ne vicdanda ne de hukukta bir karşılığı var. Tamamen birilerinin kendi akli melekelerini bir tarafa bırakarak vermiş olduğu bir karar bu. Her şeyi gören bir Allah vardır diyorum” dedi.

VİCDANIMA GÖRE KARAR VERDİM

Talimat aldı” iddialarına sert tepki gösteren Akkaş şöyle devam etti: “Bu soruşturma tekrar önüme gelse yine yaparım. Ben 17 yıldır bu mesleği yapıyorum. Ben şu ana kadar dosyalarıma kimseyi müdahale ettirmedim, vicdanıma göre karar verdim. Ben soruşturmalarımın hiç birinde hukuk dışına çıkmadım. Şuanda kim olursa ihraç edileceğimi bilsem bile ben yine 25 Aralık soruşturmasını yapar ve milletin hakkını hukukunu savunurum. Suçluyu takip etmek bizim asli görevimiz. Bu görevi sonuna kadar yerine getirirdim. Karara itiraz edeceğiz ama sonucun değişeceğini sanmıyorum. Yani şerefsizlerin de bir onuru gururu, haysiyeti ve vicdanı vardır. Ne diyeyim.. ”
<< Önceki Haber Muammer Akkaş'tan çarpıcı HSYK açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER